In Blog, Lifestyle

Moda, stil kod starijih osoba… Kod nas se o tome govori jako malo ili ni malo. Razlog tomu možemo pronaći u općenito slabom interesu društva za ovu dobnu skupinu, ali i u samim starijim osobama, tj. u načinu na koji doživljavaju sebe i svoje godine.

Zbog načina na koji vide starost, većina njih dobro pazi da svojim modnim stilom ne prijeđe okvire onoga što društvo smatra ‘normalnim’ i ‘prihvatljivim’ za njihove godine. To znači da se najčešće drže jednostavnih krojeva i tamnih zagasitih boja – onoga što ih ni na koji način neće isticati među ostalim ‘starcima’. Tako prihvaćaju biti slabo uočljivi, neprimjetni, beskarakterni – upravo onakvi kakvima ih većina nažalost i doživljava. Vole se opravdavati izjavama poput one da odijelo ne čini čovjeka. No zašto onda kroz gotovo cijelu povijest vodimo toliku brigu o odjeći, ukrašavanju i općenito o svom vanjskom vizualnom identitetu?

Zašto nam je odjeća bitna

Jer volimo svijetu slati poruke o sebi. Odjeća je jedan od simbola pomoću kojih čovjek komunicira sa svojom okolinom i pronalazi one koji su mu na neki način slični. Odijevanje je samo jedan od načina na koji čovjek nastoji izraziti sebe, tj. svoju posebnost učiniti vidljiviju drugima.

Osobni stil predstavlja odraz ličnosti pojedinca koji ima svoje estetske i logične razloge i kojeg ne treba poistovjećivati s modom (ona se uglavnom odnosi na prolazne trendove). Imati stila, dakle, ne znači slijepo pratiti modne trendove već biti u stanju uskladiti svoju vanjštinu sa svojom unutrašnjošću. To znači prije svega imati dobar kontakt sa samim sobom, voljeti sebe, uvažavati se i bez stida drugima pokazati puninu svojih boja.

U prirodi je svakog od nas potreba za prepoznatljivošću, no samo neki joj odluče udovoljiti jer najčešće nije jednostavno biti drugačiji – okolina je spremna osuđivati sve ono što ne razumije, a okolinu se često uzima pretjerano ozbiljno.

I starije osobe mogu razvijati svoj stil Foto: Advance Style Blog

I starije osobe mogu razvijati svoj stil Foto: Advance Style Blog

Advance Style

Uživajući u svojim godinama i ne zamarajući se onim što drugi misle, dame s modnog bloga Advance Style grade svoj stil na hrabar, kreativan i inovativan način. Blog je pokrenuo fotograf Ari Seth Cohen koji redovno obilazi ulice New Yorka u potrazi za kreativnim i zanimljivo odjevenim starijim ljudima čije stilove odijevanja bilježi i objavljuje na svojoj stranici. Želja mu je zapravo bila skrenuti pažnju na često nevidljivu i zbog svojih godina podcjenjivanu skupinu ljudi. Svojim je pristupom htio pokazati da starost može značiti životnu radost te da osobni stil u tim godinama ne mora blijedjeti već može itekako napredovati. Od žena koje fotografira svi bismo mogli štošta naučiti o življenju života punim plućima, kaže Cohen. Na stranici možete pogledati i kratak isječak iz dokumentarnog filma u kojem su prikazane neke od ovih dama. One, kako kažu, ne žele izgledati mlado već žele izgledati odlično, smatraju da dobar stil čini dobro svima i ne poznaju vremensko ograničenje ni za što već sve shvaćaju na puno jednostavniji način – kad izgledaš dobro, izgledaš dobro. A to je moguće samo ako se osjećaš dobro.

Kad govorimo o kreativnim, slobodoumnim osobama upečatljivog stila odijevanja na našim prostorima, onda nam svima na pamet uglavnom padne odlična Josipa Lisac. Josipa je primjer žene koja je čitavog života nastojala ostati vjerna samoj sebi kako na umjetničkom, tako i na privatnom planu. Svojim primjerom ona i danas potvrđuje kako starije osobe mogu živjeti sretnim, ispunjenim, ‘šarenijim’ životom ukoliko za isti naprave mjesta u svojim glavama i srcima.

Stil uspješnosti

Sve ono što vrijedi za stil odijevanja vrijedi na neki način i za cjelokupan životni stil – da bismo živjeli zdravim i ispunjenim životom nužno je prije svega biti u dobrom kontaktu sa samim sobom i znati na pravi način komunicirati s onim što se oko nas događa. Onaj tko svoje ideje, kreativnost i inovativnost spretno primjenjuje na sebi i oko sebe obično uspješno svladava većinu problematičnih životnih situacija. Imati stila, prema tome, znači i snaći se na funkcionalan i sebi svojstven način u novonastalim okolnostima, razmišljati izvan okvira i biti uspješan kako na privatnom tako i na poslovnom planu. Tako primjerice osobine uspješnih poduzetnika uvijek, uz veliko znanje, dobru organiziranost i radišnost, podrazumijevaju i kreativnost/inovativnost te odvažnost koje nam kronično danas nedostaje. Napuštanje nefunkcionalnih tradicionalnih principa i pomicanje granica uvjeti su napretka svakog društva, pogotovo na području gospodarstva koje se temelji na poduzetništvu. Potrebni su nam hrabri, samosvjesni i kreativni ljudi koji će, neovisno o godinama, potaknuti promjene.

Važno je imati stila Foto: Advance Style Blog

Važno je imati stila Foto: Advance Style Blog

Stil uspješnosti odnosi se prije svega na hrabrost da se ni iz čega pokuša napraviti nešto, da se preuzme odgovornost, da se znanja i iskustva usmjere na nov način. I baš kao što su dame s Advance Style bloga pokazale da godine nisu mjerilo ni stila, ni ljepote ni uspješnosti te da čovjek samoga sebe može početi tražiti nanovo u bilo kojem životnom razdoblju, tako vjerujem da je i među nama puno starijih osoba koje su se spremne početi tražiti – u modnom, poduzetničkom ili nekom drugom smislu – te pokazati da još puno toga mogu pružiti društvu. Među njima je, sigurna sam, i puno žena koje znaju šiti, koje su na neki način bile vezane uz modnu industriju pa zašto ne probuditi poduzetnički duh i ne pridati pažnju upravo modi i stilu oblačenja starijih osoba te od toga napraviti poduzetnički pothvat?

Toliko je toga o čemu posjedujemo veliko znanje i za što imamo prave vještine, potrebno je jedino pronaći način, što će svakako biti lakše ukoliko se međusobno povežemo i o svojim idejama razgovaramo. Upravo iz tih razloga i pišem svoju knjigu – kako bih svojim poduzetničkim iskustvom dala inspiraciju i poticaj ljudima starije životne dobi, ali i svima ostalima, da djeluju i budu promjena kakvu žele vidjeti u svijetu (Gandhi).

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search