Duhovno čišćenje kućanstva

Blog, Kućanski poslovi
Čistoća je put do božanskog Foto: Pixabay

Jeste li ikada primijetili da je čišćenje kućanstva zapravo na neki način i duhovno čišćenje? Naime, čim očistimo stan ili kuću, ili barem neki njezin mali dio, dobivamo dojam i kao da smo očistili dušu. Lijep miris, pogled na čisto, sam osjećaj da je prašina nestala, na neki način osnažuje dušu.

Kada čistimo samo da bismo čistili, sve se brzo pretvara u rutinu u kojoj nema nikakvog zadovoljstva. Ali, kao i svaka stvar u životu, tako se i ova može začiniti da bi bila ugodnija i kako bi se obavljala s radošću i elanom. Svako čišćenje kućanstva može postati duhovno čišćenje, svojevrsno duhovno prosvjetljenje.

Za početak, predstavljam vam dodatke, začine, koje vam mogu pomoći da obično čišćenje pretvorite u duhovno čišćenje. Najbolje ih je posipati u laganom sloju po određenoj površini, a potom ostaviti da djeluju te na kraju obrisati ili još bolje usisati. Neke stare narodne predaje kažu kako je dobro ove začine ostaviti da djeluju i do 24 sata, međutim svi smo svjesni da nam nedostaje vremena i uvijek nekamo žurimo, stoga će i trideset minuta djelovanja biti sasvim dovoljno.

CIMET – stvara osjećaj prosperiteta i dobrog raspoloženja. U nekim se kulturama koristi za privlačenje sreće u poslu, ali odličan je za stvaranje osjećaja udobnosti i pouzdanja.

BOR – odličan za regeneraciju, za osjećaj svježine i poleta. Najbolje ga je koristiti u prostorijama kao što je dnevni boravak ili spavaća soba.

RUŽMARIN – njegov miris potiče razmišljanje i dobru koncentraciju. Ako vas muči neki problem, ali nikako ga ne možete sagledati sa svih strana, svakako se poslužite ovim začinom za duhovno čišćenje kućanstva.

ORIGANO – odbija znatiželjne ljude koji vam se stalno pokušavaju ubaciti u život samo zato jer sami imaju dosadan život.

LUPINA BIJELOG LUKA – možda nije miris kojeg biste poželjeli koristiti kod čišćenja, ali možete li ga izdržati barem na kratko, odličan je za duhovno čišćenje jer tjera sve zlo iz vašeg kućanstva.

RUŽINE LATICE – proljeće je i ruža ima na svakom koraku pa je šteta ne iskoristiti ih, posebice nedostaje li vam ljubavi i strasti u životu. Ostavite latice neka miruju na polici ili po podu, a potom ih očistite. Godit će vam nježan miris kojeg ostavljaju, a i nakon čišćenja kućanstva na ovaj način barem ćete neko vrijeme osjetiti njezin blagotvoran utjecaj.

SODA BIKARBONA – odlična je za upijanje mirisa pa možete malo staviti na tepih ili tapecirani namještaj, a potom usisati. Uz ovo, u duhovnom smislu soda bikarbona uklanja i negativne energije iz vašeg kućanstva.

Uz ove nabrojane začine za duhovno čišćenje kućanstva bitno je i provjetravanje prostorija. Kad čistite uvijek otvorite vrata i prozore. Neka s čišćenjem sve negativno izađe van, a unutra uđe svjež zrak i pozitivna energija. Stari Indijanci su rado palili kadulju za duhovno čišćenje prostora. Dakle potrebno je otvoriti vrata i prozore, zapaliti suhu kadulju te prolaziti kroz prostorije na ovaj način. Kadulja tjera sve loše što je bilo u vašem prostoru.

Duhovno čišćenje pomoću začina Foto: Pixabay
Duhovno čišćenje pomoću začina Foto: Pixabay

Uz ove začine, za duhovno čišćenje, odnosno njegovu važnost, trebate imati na umu i sljedeće:

Čistoća je put do božanskog. Doista, ako živimo u prljavom i zatrpanom prostoru, ne možemo se ni duhovno razvijati. Ono što je oko nas zapravo je rezultat onog što je u nama. Smeće unutra, smeće vani, veoma jednostavno. Držati osobni prostor prljav i zapušten zapravo je na neki način uvreda našim osjetilima jer na taj način ona ne mogu raditi kako bi trebala.

Na prljavim mjestima zadržava se negativna energija. Sve ima energiju, čak i prašina i ostali vidovi prljavštine. Na mjestu gdje ih je najviše nakuplja se negativna energija. Ona djeluje poput plijesni. Često i ne znamo da je tamo, a potom se pojavi i toliko proširi da smo šokirani, a i sam pogled na nju izaziva nam odbojnost. Ponekad se zapitamo zašto smo na određenim mjestima odjednom loše volje, padamo u depresiju ili osjetimo nemir. Prije svete vodice svakako posegnite za metlom i krpom!

Prljavština vas dekoncentrira. Ako je previše razbacanih stvari oko vas, previše nereda, prašine, paučine, to je čista dekoncentracija za vaš um i za vašu dušu!

Eto, dragi moji, nadam se da sam vam dala nekoliko dobrih ideja za duhovno čišćenje kućanstva. Sjetite se – tijelo je vaš hram, a kućanstvo oltar. Najviše o vama ovisi u kakvom ćete stanju održavati i jedno i drugo.