Jezik cvijeća – recite to cvijećem

Blog, Lifestyle
Cvijeće - poznajete li njegov jezik? Foto: Photopin

Volite li cvijeće? Dobivati ga, poklanjati ili naprosto ukrašavati svoj dom njime? Ja da, vrlo! Rado darujem cvijeće, bez obzira je li neka prigoda ili tek toliko, kao znak pažnje prijateljici koju dugo nisam vidjela. A znate li da svaki cvijet ima svoje značenje i da cvijeće puno toga govori o onome tko ga daruje? Također, nije svako cvijeće za svaku prigodu. Ono je prisutno na rođendanima, vjenčanjima pa i pogrebima. Oduvijek cvijećem izražavamo svoje emocije i kitimo naše najmilije.

Ruža je opće poznati simbol ljubavi i poklanjamo ju onome koga volimo. Isto tako, žute ruže trebalo bi izbjegavati slati onome tko je u koroti, na primjer.

Obzirom da cvijeće često šalje određenu poruku, a da toga nismo ni svjesni, u nastavku vam donosim mali popis našeg omiljenog cvijeća i njihovo značenje.

Peruanski ljiljan
Simbol je bogatstva, blagostanja i sreće. On je ujedno i cvijet prijateljstva.

Darujte ga za proslave diploma ili novog posla primjerice.

Amarilis
Ovaj cvijet simbol je veličanstvene ljepote, ali također se koristi za označavanje vrijednosti iznad ljepote.

Flamingov cvijet (Anthurium)
Simbolizira gostoljubivost. Također se koristi i kao simbol sreće i obilja.

Darujte ga prilikom odlaska u goste.

Zvjezdan (Aster)
Simbol je strpljenja, ali i elegancije i otmjenosti.

Kala
Prekrasna kala simbol je veličanstvenosti i ljepote. Bijela kala osim toga naglašava čistoću i nevinost. Zbog onoga što simbolizira, ali i zbog svoje elegantne ljepote, čest je gost u vjenčanim buketima.

Karanfil
Simbolizira ponos i ljepotu. Crveni karanfil simbol je ljubavi, ponosa i divljenja, a kod nas je on i simbol radničkog pokreta te se daruje povodom Praznika rada. Roza karanfil simbol je ljubavi majke ili žene, ljubičasti hirovitosti, žuti simbolizira odbijanje ili omalovažavanje, a bijeli nevinost i čistu ljubav.

Krizantema
U nekim zemljama simbolizira vjernost, optimizam, radost i dug život te ju se nosi u vjenčanim buketima, ali kod nas ju najčešće nosimo na grobove svojih najmilijih te ima simbol žaljenja, smrti i prolaznosti.

Sunovrat (narcis)
Simbolizira buđenje, ponovne početke i vječni život. U kršćanskoj ikonografiji on je simbol vjere i Marijine čistoće, slično kao i ljiljan.

Tratinčica
Simbol je nevinosti i čistoće, predanosti i vjernosti. Obzirom da je indikator proljeća, također simbolizira i buđenje prirode.

Gerber
Simbol je nevinosti, ljepote i čistoće. Svojim lijepim bojama pobuđuju pozitivne emocije i dobro raspoloženje.

Darujte ih nekome do koga vam je jako, jako stalo.

Iris
Ljubičasti simbolizira mudrost, plavi vjeru i nadu, žuti strast, a bijeli je simbol čistoće.

Orhideja
Simbol je egzotične ljepote, profinjenosti i zrelog šarma. On također simbolizira ponosnu i slavnu ženstvenost. Poklonite ga dragoj prijateljici.

Ruže, najpopularnije cvijeće Foto: Photopin
Ruže, najpopularnije cvijeće Foto: Photopin

Ruža
Crvena ruža simbolizira ljubav i najčešće je poklanjan cvijet zaljubljenih. Bijela ruža simbol je čistoće i čednosti, žuta označava bogatstvo i izobilje, dok ružičasta simbolizira ženstvenost, eleganciju i otmjenost. Narančastom ružom pokazati ćete nekome privlačnost, strast i uzbuđenje.

Suncokret
Simbolizira čiste misli, radost života ali i obožavanje i predanost. Ovaj cvijet zrači toplinom i pozitivnom energijom. Budući se okreće prema suncu, u nekim kulturama simbolom je zanesenosti i nepouzdanosti.

Tulipan
Simbolom je slave i savršene ljubavi, no žuti može označavati i nesretnu ljubav te u nekim kulturama i prijateljstvo. Slobodno ga poklonite prijateljici za rođendan, ali i nekome koga romantično volite.

Jorgovan
Ovo prekrasno mirisno cvijeće simbolom je prvih ljubavnih emocija i mladenačke nevinosti.

Božur
Ovaj raskošan cvijet simbolizira sreću, bogatstvo, sretan brak i romantiku.

Eto dragi moji, ovo je samo dio u moru prekrasnog cvijeća koje nas okružuje, a svaki ima svoju simboliku i značenje. Odabrala sam one koje najčešće poklanjamo i kojima kitimo naše domove, sebe i naše najmilije.
Koji je vaš najdraži cvijet? Slaže li se njegova simbolika s vašim karakterom? Koristite li cvijeće kako biste poslali neku skrivenu poruku ili uopće ne razmišljate o tome?

Javite mi, voljela bih znati! 🙂