Čišćenje mobitela, tipkovnice i ostalih predmeta koje svakodnevno koristimo

Blog, Kućanski poslovi

Prilikom čišćenja kućanstva fokus nam je većinom na mjestima koja smo naviknuli čistiti, poput kuhinje, kupaonice, dnevnog boravka, dječje sobe itd. Rijetko kada se sjetimo usmjeriti pažnju na čišćenje mobitela, tipkovnice i miša računala, daljinskog upravljača i sličnih predmeta koje koristimo svakodnevno ne razmišljajući previše o njihovoj čistoći (ili nečistoći). Često su upravo neki od tih predmeta najveći rasadnici bakterija i potencijalna opasnost za zdravlje svih ukućana pa ih, iz tog razloga, nikako ne bismo trebali ‘preskočiti’ prilikom čišćenja.

 

Mobiteli i tableti

Britanski znanstvenici nedavno su proveli istraživanje u kojem su usporedili 30 tableta, 30 mobitela i jednu WC školjku, koncentrirajući se na broj jedinica bakterije stafilokok koja se na istima nalazi. Mobiteli su sadržavali 140 jedinica bakterije, tableti čak 600, dok ih je na WC školjci pronađeno tek 40.

Prije čišćenja isključite mobitel i izvadite bateriju. Najbolje ga je cijelog prebrisati krpicom za čišćenje naočala ili posebnim antibakterijskim maramicama. Također, ekran nemojte čistiti alkoholom jer može doći do oštećenja, a kada mobitel očistite, nemojte ga odmah pokretati, nego ga ostavite nekoliko minuta kako bi se osušio.

 

Tipkovnica i miš

Kako biste se uvjerili u nečistoću tipkovnice često ju je dovoljno samo pogledati. Prema istraživanjima mnogih mikrobiologa upravo je tipkovnica najveći rasadnik bakterija u kućanstvu, a često na njima možemo pronaći i neke prilično opasne bakterije.

Kako u procesu čišćenja tipkovnice ne biste oštetili računalo, svakako ju prije čišćenja iskopčajte, a ako se radi o prijenosnoj tipkovnici, ugasite ju. Okrenite tipkovnicu naopako, protresite i lagano udarite sa stražnje strane kako biste uklonili veće nečistoće. Zatim biste trebali usisati/ispuhati prašinu i ostale nečistoće koristeći bočicu stlačenog zraka ili manji kompresor. U krajnjem slučaju, može poslužiti i pumpa za bicikl. Prostor između tipki možete očistiti štapićem za uši umočenim u alkohol. Na kraju meku krpu umočite u alkohol, dobro ocijedite i prebrišite cijelu tipkovnicu. Nakon toga istom krpom (naravno čistom) prebrišite miša, posebno oko optičkog senzora.

 

Daljinski upravljač

Na daljinskom upravljaču možemo pronaći prilično širok spektar bakterija i virusa, poput MRSA, Escherichije coli, norovirusa, rinovirusa itd. Dodatni problem predstavlja to što ga svi članovi kućanstva dodiruju gotovo svakodnevno.

Daljinski upravljač trebali biste čistiti 2 – 3 puta tjedno tako što ćete ih jednostavno prebrisati vatom namočenom u alkohol ili antibakterijskim maramicama.

 

Naočale

Okviri i leće vaših naočala mogu sadržavati mnoge bakterije od kojih neke mogu biti izvor raznih problema. Područje očiju je izuzetno pogodno za boravak bakterija jer je vlažno i toplo, a s naočala im put do oka nije dalek.

Najpraktičnije i najefikasnije sredstvo za čišćenje naočala koje možete napraviti sami sastoji se od vode, alkohola i deterdženta za suđe. U malu sprej-bočicu ulijte vodu, alkohol (oko 40%) i nekoliko kapi deterdženta za suđe. Nakon što sredstvom pošpricate naočale, jednostavno ih obrišete krpicom za naočale.

Toliko za sada! 🙂 Trebate li usluge čišćenja, spremanja ili peglanja, znajte da uvijek možete računati na nas! 😉