Čišćenje podova – kako do besprijekornog sjaja?

Blog, Kućanski poslovi

Čišćenje podova je posao koji ne smatramo posebno zahtjevnim sve dok ga ne počnemo obavljati. Na tržištu postoje mnoga kemijska sredstva namijenjena čišćenju podova, ali ista mogu biti prilično opasna, pogotovo za najmlađe članove kućanstva. Iz tog razloga, u nastavku teksta, otkrit ćemo vam nekoliko metoda kojima ćete očistiti, dezinficirati i ispolirati podove u kućanstvu koristeći prirodne sastojke. Važno je napomenuti da biste prije uporabe ovih sredstava podove trebali usisati i očistiti od krupnijih mrvica.

1. Univerzalno prirodno sredstvo za čišćenje

U posudi zagrijte 1 litru destilirane vode i dodajte 1 žličicu naribanog sapuna. Kada se sapun rastopi dodajte 2 žličice boraksa i 1 žličicu limunske kiseline. Prije čišćenja podova u kantu nalijte toplu vodu, dodajte 3 jušne žlice dobivenog sredstva za čišćenje i možete prebrisati pod.

2. Sredstvo za dezinfekciju podova

U kanti pomiješajte 3 litre vruće vode s 1/4 šalice boraksa. Nakon toga jedino što trebate je prebrisati podove pomoću mopa. Velika prednost korištenja ovog sredstva je ta da podove ne trebate ispirati poslije dezinficiranja.

 

3. Sredstvo protiv tvrdokornih mrlja na podovima

Sastojci:

  • Kanta tople vode
  • 1/2 šalice alkohola
  • 1/2 šalice alkoholnog octa
  • 1/4 šalice sode bikarbone
  • 2 žlice tekućeg deterdženta
  • 15 kapi eteričnog ulja

U kantu ulijte toplu vodu, a potom dodajte sve ostale sastojke. Nakon što podove operete ovim sredstvom, prebrišite ih čistom krpom prethodno umočenom u toplu vodu.

4. Uljna mješavina za čišćenje

U 1 litri vode pomiješajte 1 šalicu jestivog ulja (suncokretovo, maslinovo…), pola šalice alkohola i pola šalice limunovog soka. Ovim sredstvom najbolje ćete očistiti drvene podove, ali i sve ostale drvene površine u kućanstvu.

5. Crni čaj za blistav sjaj

Za završni premaz i postizanje blistavog sjaja drvenih podova i drvenog namještaja najbolje je koristiti upravo crni čaj. Potpuno je prirodan, a njegov najpoznatiji sastojak – tein zaslužan je za sjaj. U pola litre kipuće vode stavite 8 vrećica crnog čaja, poklopite i ostavite 15 – 20 minuta. Nakon toga jedino što trebate je ulaštiti pod.

Podove možete ispolirati i mješavinom 1 šalice maslinovog ulja i 1 šalice limunovog soka.

 

Ako nemate vremena sami čistiti, slobodno nas kontaktirajte! Uz usluge čišćenja i spremanja, servis Kućanski poslovi nudi i usluge peglanja. Svoj termin možete rezervirati na broj 098 191 64 41.