Tajne blistavog poda

Blog, Kućanski poslovi

Vječito pitanje svih onih koji imaju malu djecu i/ili ljubimce.

Kako održati podove čistima? U nastavku vam donosimo par malih trikova kako bismo vam olakšali i pomogli otkriti sve tajne blistavog poda.

 

Zašto je važno čišćenje podova?

Neovisno o vrsti poda, čišćenje podova je od iznimne važnosti, pogotovo za obitelji koje imaju djecu i/ili ljubimce jer se s poda sva prljavština raznosi dalje po ostatku doma. Stoga je iznimno bitno da ih redovno čistite, održavate i dezinficirate dva do tri puta tjedno.

 

Ukoliko su u vašem domu podovi od parketa, čišćenje je poprilično jednostavno.  U kantu s vodom ulijte 50 ml blagog tekućeg sapuna te nakon usisavanja lagano operite s mopom od mikrofibre. Ono što svakako ne trebate raditi jest čistiti parket s parom jer ona uništava parket.

Ukoliko je u pitanju laminat, priča je poprilično ista. U kantu s vodom ulijte neki blagi deterdžent te nježno operite pod, no ono što trebate imati na umu da krpa na mopu mora biti vlažna, ne smije biti previše namoćena u vodu jer voda koja dopre ispod laminata uzrokovati će oštećenje.

U kategoriji lako perivih podova nalazi se i linoleum, za čije je čišćenje dovoljno u raspršivač uliti vodu s par kapi deterdženta, pošpricati po podu te pobrisati vlažnom krpom od mikrofibre.

Za kuhinjske podove, i ostale podove s pločicama, koristite sljedeću otopinu: u bocu s raspršivačem pomiješajte toplu vodu, 50 ml alkoholnog octa te par kapi deterdženta za suđe. Pošpricajte dio poda, prebrišite mopom s krpom od mikrofibre i to je to. 😊

 

Ono što možete dodatno učiniti, a mi svakako toplo savjetujemo, jest da sami pripremite sredstvo za potpunu dezinfekciju poda na slijedeći način:

Pomiješajte  litre vruće vode s ¼ šalice boraksa i sve skupa pomiješajte mopom. Operite pod ovim dezinfekcijskim sredstvom koje uklanja sve bakterije i najtvrdokornije mrlje. Prednost ovakvog sredstva je to što se ne mora ispirati tako da ga možete koristiti u bilo koje doba dana, za bilo koji pod neovisno o vremenu koje imate na raspolaganju!

 

Nadamo se da su vam savjeti korisni i da ćete ih iskušati u vlastitom domu. Svakako nam pišite kako vam je uspjelo, a do idućeg puta,

čitamo se! 😊