Održavanje jastuka i važnost održavanja

Blog, Kućanski poslovi

Jeste li znali  da čovjek provede prosječno 23 godine (8516 dana ) spavajući za vrijeme životnog vijeka? San je neophodan svima kako bi mogli normalno funkcionirati i obavljati svakodnevne zadatke, stoga ne treba naglašavati koliko je potrebno voditi računa o održavanju i kvaliteti jastuka.

Osim što je treba obratiti pažnju na odabir pravog jastuka, jastuk je isto tako veliki izvor alergena, stoga vam u nastavku donosimo par savjeta o održavanju i trikova kako isto olakšati.

Uvijek koristite jastučnice, čime se alergeni skupljaju upravo na njima i ne prodiru dublje u sam jastuk. Jastučnice mijenjajte jednom tjedno i operite ih u perilici za rublje. Isto tako, kako bi jastuk zadržao svoj oblik, svaki dan prilikom namještanja kreveta ga dobro protresite,a makar jednom tjedno ga, zajedno s poplunima, stavite na zrak kako bi se dobro prozračio.

Ukoliko je to moguće (provjerite etiketu) makar dva puta godišnje operite jastuk u perilici za rublje te  ga dobro posušite. Ako ga pak morate prati na ruke, u posudu s vodom stavite malo nježnog praška za rublje, lagano potopite jastuk u vodu, isperite ga hladnom vodom te dobro prosušite na zraku.

Kod sušenja jastuka, bitno je da ga stavite sušiti tokom dana (kako bi imao dovoljno vremena i sunčeve svjetlosti da se posuši), par puta ga protresite kako se ne bi skupila prašina ili druge čestice. Potrebno ga je sušiti dok ne bude potpuno suh, u protivnom, zbog vlage koja bi ostala u njemu mogla bi se stvoriti plijesan, što svakako nije dobro.

Jastuke se preporuča mijenjati svakih 6 mj-2 godine. No, ako primjetite neugodne mirise koji se ne daju oprati, svakako promijenite jastuk. Kvaliteta sna uvelike utječe na kvalitetu zdravlja, stoga imajte ovih par savjeta na umu prilikom idućeg pranja jastuka.

Nadamo se da su vam se svidjeli savjeti, ako imate što za nadodati ili pitati, svakako nam se javite.

Čitamo se 😉