Pobijedite postblagdansku depresiju uz kućanske poslove

Blog, Kućanski poslovi
Postblagdanska depresija kuca na svaka vrata Foto: Photopin

Blagdani su iza nas, a ispred nas je postblagdanska depresija. I zadnji ostaci hrane su nestali iz hladnjaka, i dok tugaljivo grickate posljednji paprenjak upijajući zadnje mirise Božića i gledajući u preostale ukrase koje još niste pospremili osjećate samo prazninu, bezvoljnost i tugu.

Bez brige, nije ništa strašno, vi ste u postblagdanskoj depresiji… Kako i ne biste bili nakon gotovo mjesec dana fine hrane, druženja, pjesme, priprema i sveopćeg veselja?! No, što ako vam kažem da se postblagdanska depresija najuspješnije liječi kućanskim poslovima? Ne vjerujete mi? Pa, hajde da vas razuvjerim!

Čišćenje snijega
Ova metoda prvenstveno je namijenjena snažnijem spolu, ali obzirom da postblagdanska depresija ne bira spol, svakako ćemo ju preporučiti i damama. Dokazano je da fizička aktivnost podiže dozu endorfina, hormona sreće, a ima li boljeg načina da se razgibate i pritom učinite nešto korisno od čišćenja snijega?
Kao bonus predlažemo da uključite i ostatak ukućana u čišćenje, koje će se, sigurna sam, pretvoriti u zabavu za cijelu obitelj čim poleti prva gruda snijega.

Pospremanje kreveta
Pospremanje i slaganje kreveta traje doslovno minutu, a učinit će ogromnu razliku u izgledu spavaće sobe. Možda vam se čini glupo trošiti vrijeme na pospremanje kreveta kad ćete na kraju dana opet leći u njega, ali gledajte na vašu spavaću sobu kao na vaše malo utočište… Za većinu ljudi uredan prostor donosi unutarnji mir i zadovoljstvo.

Provjetravanje
Još jedan u nizu nevjerojatno laganih poslova, a koji čine toliku razliku. Otvorite sve prozore, pustite zrak da struji desetak minuta kroz vaš životni prostor. Osjećaju depresije, dokazano je, pogoduju zagušljivi prostori s malo kisika ili naprosto zrak koji je ustajao. Nakon što ste provjetrili, zagrijte prostor u kojem najviše boravite te kao bonus upalite nekoliko mirisnih svijeća čija će vas treperava svjetlost garantirano opustiti i gledajte kako postplagdanska depresija polako iščezava…

Sve fizičke aktivnosti odlične su protiv postblagdanske depresije Foto: Photopin
Sve fizičke aktivnosti odlične su protiv postblagdanske depresije Foto: Photopin

Organizacija ladica radnog stola
Studije su pokazale da je nered jedan od glavnih okidača za stres, a kad tomu još dodate dosadu zvanu postblagdanska depresija, rezultat je jedan veliki kaos. Nema boljeg trenutka od ulaska u novu godinu da napokon rasteretite tu sirotu ladicu krcatu računima iz prošle godine, papirićima s popisima za kupnju, bilješkama za koje više ni sami ne znate komu i za što služe. Obično je to posao koji nekako uvijek zanemarujemo upravo iz razloga što se sadržaj ladica na van ne vidi, ali vjerujte mi, kada se konačno uhvatite u koštac s tim čudovištem koje vam već mjesecima visi nad glavom, osjećat ćete se odlično.

Skuhajte nešto što nikada niste
Kreativnost u kuhinji zahtjeva vašu punu koncentraciju. Treba paziti na omjere sastojaka, izvedbu, temperaturu pećnice i još hrpu drugih sitnica koje dolaze prilikom isprobavanja novih recepata. Kuhanje vam pruža jedinstvenu priliku da budete fokusirani, pažljivi i svjesni što je sasvim suprotno od letargije svojstvene depresiji. A tek osmijesi na licima vaših najdražih nakon što im servirate novi specijalitet? Postblagdanska depresija, što je to?

Pranje posuđa
Ok, do sad su vam ovi savjeti bili manje-više prihvatljivi, ali kod pranja posuđa povlačite granicu? Mislite da vas taj omraženi kućanski posao ne može opustiti? Možda zato što ga radite potpuno mehanički i sa stavom ‘mrzim ga’. Pustite toplu vodu da vam teče po rukama, budite svjesni svakog pokreta i razmišljajte o tome kako nešto prljavo činite ponovno čistim. Ne razmišljajte o tome što ćete raditi nakon, budite u trenutku, fokusirani na ono što radite upravo sada.
Čišćenje kupaonice
Ok, sad već mislite da idem iz krajnosti u krajnost… Prvo pranje suđa, a sad još i ovo?? Ali zamislite sljedeće – vani pada snijeg, a vi se nakon prvog radnog dana umorni i iscrpljeni vraćate kući sa samo jednom mišlju – kupka! Mirisna, topla, pjenušava. U prekrasnoj, blistavoj, friško opranoj kupaonici.
Dok uranjate u vaš mali komadić raja, suprug vam nosi čašu vašeg najdražeg vina, a postblagdanska depresija čini se kao nešto što se događa drugima…

Eto, dragi moji,  nadam se da sam vas barem uspjela potaknuti na razmišljanje o kućanskim poslovima kao terapiji. Sigurna sam da vam barem nešto od navedenog može pomoći da dosadna posblagdanska depresija nestane kao rukom odnesena.

U svakom slučaju, želim vam sretnu i radošću ispunjenu Novu godinu, u čistom i ugodnom domu s vašim najmilijima!