In Blog, Kućanski poslovi

Nagomilavanje stvari, zvuči vam poznato? Priznajem, i ja sam imala donedavno isti problem. Pola prabakinog porculanskog seta za čaj skupljalo je prašinu u kutu vitrine, vestom iz srednje škole gostili su se godinama moljci, katalog trgovačkog lanca od prije dvije godine premještala sam po cijeloj kući tko zna iz kojeg razloga, a kineska figurica delfina iz Komiže podsjećala me na prekrasno ljeto ’93. Ili ’94.? Hmm…

Ono što želim reći je da bolest zvanu nagomilavanje stvari možete suzbiti  pomoću ovih nekoliko jednostavnih pravila koje vam danas donosim i tako se zauvijek riješiti nereda i prenakrcanih polica u svome domu.

1. Nikada prostoriju ne napuštajte praznih ruku

Nagomilavanje stvari vrlo ćete lako izbjeći ukoliko svaki puta kada se dignete s kauča uzmete po jednu ili više stvari koja ne pripada u prostoriju gdje trenutno boravite i vratite je na svoje mjesto. Odlučili ste popiti šalicu kave uz najnoviju seriju na TV-u? Odlično! Čim serija završi, šalicu odnesite u sudoper. Iznenaditi ćete se koliko će prostor biti uredniji budete li se držali ovog jednostavnog pravila. Pokušajte samo izbrojati koliko puta u danu uđete iz jedne prostorije u drugu praznih ruku…

2. Zlatno ‘jedan unutra, jedan van’ pravilo

Pokušajte u svoj dom uvesti takozvano zlatno pravilo ‘jedan unutra, jedan van’ i nagomilavanje stvari postat će prošlost. Pravila su jednostavna – ako se u kuću unosi nova stvar, jedna stara mora van. Kupili ste divnu novu vazu za cvijeće? Čestitam. Ona koju ste dobili za vjenčanje od ne tako drage tete, a koju vadite samo kada vam dolazi u posjetu mora van. Bez kompromisa! Naučite tome i svoju djecu. Ukoliko ste nesigurni što bi trebalo izbaciti, pretvorite sve u dobru zabavu i zajednički glasajte za gubitnika. Stvari koje ste odlučili izbaciti uvijek možete donirati u dobrotvorne svrhe. Tako ćete učiniti nešto plemenito, a sebi ćete osigurati više prostora u kući.

3. Razmišljajte veliko

Jasno je da velike stvari zauzimaju puno prostora i stvaraju dojam nereda u kući. Osigurajte vašim ‘velikim stvarima’ kao što su na primjer daska za peglanje ili pomoćni stolci za goste njihovo mjesto u kući i uvijek ih odlažite tamo kada nisu u upotrebi.
Pssst, znam da vam sobni bicikl služi samo kao odlagalište za odjeću, ne muljajte… Ukoliko ga se ne želite riješiti, onda ga barem sklopite i pospremite ispod kreveta. Kada ga napokon nakon 5 godina izvučete van, bit će to zato da biste ga poklonili nekome, a ne da biste vježbali. Plovila sam tim vodama… 😉

4. Budite nemilosrdni s odjećom

Nagomilavanje stvari zapravo se najčešće događa s odjećom.  I to onom dječjom i ženskom, jasno.
Ovdje ćete lako primijeniti zlatno ‘jedan unutra, jedan van’  pravilo. Mislim, jesu li te kožne hlače ZBILJA nešto što kanite ikada više staviti na sebe?! Budimo realni…
Ukoliko se pak ne možete odlučiti čega se odreći, a što zadržati, pretvorite sve u igru i organizirajte malu modnu reviju. Ako imate klince, njima će to biti super zabavno, a vi ćete moći dobiti bolji uvid u to koju odjeću su prerasli, koja se izlizala i slično.
Ukoliko čistite svoj ormar, pozovite prijateljice, otvorite butelju vina i napravite zabavni buvljak. Razmijenite međusobno stvari. To je idealan način da obnovite garderobu, riješite se stare i ne potrošite ni novčića.

5. Papiri – nestanite!

Dakle, ovo je vrlo jednostavno pravilo – čim otvorite poštu, razvrstajte ono što čeka obradu ili plaćanje poput računa, a ostalo poput nepotrebnih letaka i reklama naprosto odmah pobacajte u smeće. Ne odlažite poštu skupa na ormarić nego ju sortirajte po važnosti u mape i nikada više nećete mahnito tražiti račun za struju (koji je vjerojatno u smeću umjesto onog krasnog letka o kiselom kupusu  na popustu u lokalnom dućanu).

6. Umijeće dobre pohrane

Nagomilavanje stvari moguće je izbjeći dobrom organizacijom i investiranjem u dobro zamišljene police ili elemente za pohranu, no zapamtite – što više mjesta za odlaganje imate u kući, to je veća mogućnost nagomilavanja.
Osigurajte da svako dijete u kući ima svoj osobni dio za pohranu stvari, uključujući i odjeće, a kada je on popunjen, slijedite pravilo ‘jedan unutra, jedan van’.

7. Brzinsko čišćenje kuhinje

Prije spavanja obavite brzinsko čišćenje kuhinje – prebrišite stol mokrom krpom, vratite šalice i tanjure u ormare, prebrišite radnu plohu i štednjak. Ovih par sitnica koje ne traže puno energije pomoći će vam smanjiti jutarnju razinu stresa jer nećete ispijati prvu jutarnju kavu u neredu. Zamislite samo prvu kavu u nečistoj kuhinji. U ponedjeljak ujutro.  Horor!!!

8. Mnogo ruku – manje nereda

Naučite svoju djecu da je pospremanje obiteljski posao. Ukoliko ih od malih nogu učite o važnosti urednog doma, nagomilavanje stvari će i njima biti potpuno strano i neprihvatljivo u budućnosti.
Čak i vrlo mala djeca mogu pomoći  s nekim kućanskim poslovima kao što je na primjer bacanje kore krumpira u kantu za bio otpad ili brisanje stola. Pobrinite se da vaša djeca sudjeluju u svakodnevnim malim pospremanjima dajući im jednostavne zadatke poput pospremanja pribora za jelo, brisanja tanjura, vraćanja knjiga na police i slično. U njima će to usaditi dobre navike, a vama će itekako olakšati svakodnevicu.

Eto dragi moji, nadam se da će vam ovi savjeti dobro doći kada sljedeći put bacite pogled na svoju zatrpanu policu s drangulijama ili ormar krcat odjećom za koju niste sigurni niti stanete li više u nju.
Zapamtite, uredan dom smanjuje dnevni stres, a sada me ispričajte, onoj tetinoj vazi je napokon odzvonilo… 🙂

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search