Mirisi sjećanja – čuvanje starih fotografija

Blog, Lifestyle
Čuvanje starih fotografija zahtijeva mnogo pažnje Foto: Photopin

Blagdani su doba godine kada se prisjećamo uspomena, starih fotografija. Često tada pod hrpom prašine pronalazimo izblijedjele fotografije te shvaćamo da su bljeđe nego lani. Uz čišćenje kuhinje i hladnjaka, za blagdane se trebamo posebno pobrinuti i o uspomenama jer one su zapravo ono što nas čini onakvima kako jesmo. Samo jedna od starih  fotografija može nas odvesti daleko u prošlost i izmamiti veliki osmijeh na naše lice.

Čuvanje starih fotografija – što ne smijemo činiti?

Rado ih držimo na tavanu ili u podrumu. No, ovo su najgora mjesta za čuvanje starih fotografija. Prepuna se vlage i plijesni koja se jako brzo širi i na fotografije. Na takvom mjestu stare fotografije će postati vlažne, nakon vremena će dobiti plijesan, a također se mogu zalijepiti jedna za drugu zbog svega, što uzrokuje habanje i drapanje. Čuvanje starih fotografija na ovakvim mjestima nikako nije dobra ideja.

Stare fotografije nemojte ostavljati na svjetlu, prije svega na sunčevoj svjetlosti. I ovo je još jedan od razloga zašto su ovog Božića bljeđe nego prošloga. Kada govorimo o čuvanju starih fotografija najbolje mjesto bi im bilo neko suho i sa stalnom temperaturom u, dakako, mračnom.

Stare fotografije donose draga sjećanja Foto: Photopin
Stare fotografije donose draga sjećanja Foto: Photopin

Pazite čime pišete po starim fotografijama. Obični flomasteri i kemijske olovke koje se razmazuju nisu dobra ideja jer dodatno mogu uništiti i ovako staru fotografiju. Najbolje je koristiti posebne flomastere  koji se odmah suše, primjerice one kojima se obično piše pod CD-ima.

Nemojte više fotografija pričvrstiti u ‘špil’ pomoću gumica koje obično kućanice koriste za pričvršćivanje celofana na teglicama s ukiseljenim povrćem. Gumice također oštećuju fotografije, a i deformiraju ih.

Čuvanje starih fotografija – u što investirati?

Foto albumi odlična su stvar. Postoje i posebne kutije za čuvanje starih fotografija pa svakako razmislite o tome. No, stare fotografije volimo gledati za vrijeme blagdana pa su upravo foto albumi moj najdraži izbor. Osim što su foto albumi pregledni, također održavaju fotografije čistima jer nitko ih ne dodiruje direktno zbog zaštitne folije.

Za čuvanje starih fotografija potreban je dobar album ili kutija, a ne tavan ili podrum Foto: Photopin
Za čuvanje starih fotografija potreban je dobar album ili kutija, a ne tavan ili podrum Foto: Photopin

Živimo u doba visoke tehnologije pa je za čuvanje starih fotografija jedan od najboljih savjeta koji vam mogu dati – njihova digitalizacija. Ovo konkretno znači da ih skenirate i pohranite u računalu, na CD ili USB stick. Ovo je zapravo jedini gotovo pa stopostotni način za koji možete biti sigurni da će vam fotografije trajati još blagdanima i blagdanima u budućnosti. Istina je, gledanje digitalnih fotografija nije ni trunku romantično kao što je to gledanje starih papirnatih fotografija, ali je jedan od najsigurnijih načina da se zaštitimo od gubitka dragih uspomena zabilježenih na ovaj način.

Eto, dragi moji, vjerujem kako i vi imate barem pokoju staru fotografiju u svojoj obiteljskoj arhivi koju ćete izvaditi na svjetlost dana ovoga Božića. Želim vam da takve fotografije traju u vašoj obitelji još generacijama.