Aromaterapija u vašem domu

Blog, Kućanski poslovi, Lifestyle
Eterična ulja

Znate li koje sve dobrobiti aromaterapija pruža? Osim što ublažava razne zdravstvene tegobe, također djeluje umirujuće na živčani sustav i pomaže pri emocionalnoj ravnoteži. Jedan od najboljih, najpoznatijih te najučestalijih eteričnih ulja koja se koriste u aromaterapiji je eterično ulje lavande koje pored toga što je antiseptik, doprinosi ublažavajućem djelovanju na stanje depresije i umora, djeluje na poboljšanje raspoloženja te pomaže pri otklanjanju glavobolja i migrena. Isto tako, osvježava prostor i ugodan je nosu. 🙂

Sada kada znamo čemu aromaterapija i eterična ulja služe, reći ćemo vam kako sve možete primijeniti aromaterapiju u vašem domu, a načina je mnogo, vjerujte!

Jedan od najlakših načina je priprema aromaterapijskog raspršivača na način da u bocu s raspršivačem pomiješate litru do litru i pol vode te tri/četiri vrste eteričnog ulja po želji. Primjerice, kombinacija  citrusnih ulja, cimeta, đumbira i ruže, osim što osvježava prostor također djeluje i antidepresivno.

Drugi način aromaterapije možete primijeniti u ormarima za mirisnu i sviježu odjeću na način da komadiće vate nakapate eteričnim uljima po želji. Možete koristiti kombinaciju eukaliptusa, lavande, limuna i  čajevca ili kombinirajte svoj mix eteričnih ulja. Također, ovaj savjet možete primijeniti i na ormariće s obućom, vatu nakapajte nekim od ulja eukaliptusa, lavande, limuna, čajevca ili kadulje obzirom da ova eterična ulja imaju protugljivična svojstva.

Također, obzirom da mi volimo homemade sredstva, možete napraviti sredstvo za dezinfekciju s eteričnim uljima: u boci s raspršivačem pomiješajte  litru vode s 5 žlica alkoholnog octa i 10-15 kapi omiljenog eteričnog ulja-preporučamo kombinaciju ruže, bora i metvice. 😊

Još je jedan odličan način upotrebe eteričnih ulja, a to je aromaterapija masažom. Riječima stručnjaka: „Ulja masažom prodiru u duboke slojeve kože i u tijelo kroz limfni i krvožilni sustav. Dodir eteričnog ulja sa živčanim završecima kože izaziva momentalnu reakciju živčanog sustava jer mirisi djeluju na moždana središta emocija koji upravljaju osjećajima, a rezultat toga je i relaksacija i opuštanje.

Sada kada znate sve učinke i načine primjene aromaterapije, pišite nam koje kombinacije eteričnih ulja vi koristite u svom domu i da li ste ikada primjenjivali aromaterapiju na gore navedene načine?

Čitamo se!