Mali trikovi za čišćenje kupaonice

Blog, Kućanski poslovi

Kupaonica je jedna od najprometnijih prostorija u kućanstvu i mjesto gdje svakodnevno provodimo dosta vremena. Čista kupaonica osnova je pravilnog održavanja higijene i zdravlja svih ukućana i stoga je izuzetno bitno očistiti ju na pravi način. Čišćenje kupaonice nije tako težak kao što se može činiti, a u nastavku teksta donosimo nekoliko najpraktičnijih načina kako taj posao obaviti.

 

Čišćenje WC školjke

WC školjku najbolje ćete očistiti ako u nju usipate jednu šalicu sode bikarbone i pošpricate octom. Ostavite 20-ak minuta, protrljajte i isperite. Mrlje na WC školjci možete ukloniti ribajući ih plavim kamenom, a četku za WC školjku jednostavno možete politi izbjeljivačem i nakon nekoliko minuta izgledat će kao nova.

 

Čišćenje umivaonika

Da biste očistili umivaonik potrebno je samo u njega uliti sodu bikarbonu ili alkoholni ocat i nakon nekoliko minuta isprati vrućom vodom. Nakon toga najbolje ga je cijelog prebrisati antibakterijskim maramicama. Za čišćenje slavina najbolje je koristiti ocat. Kuhinjsku krpu natopite octom, omotajte ju oko slavine i učvrstite gumicama. Ostavite tako preko noći i slavine će zablistati.

 

Čišćenje tuša

U plastičnu vrećicu ulijte malo veću količinu bijelog octa i uronite mlaznicu tuša. Zavežite i ostavite preko noći kako bi ocat djelovao. Drugi dan izvadite mlaznicu i pustite vodu kako bi tuš bio potpuno čist. Vrata tuš kabine najkvalitetnije ćete očistiti pastom napravljenom od sode bikarbone i nekoliko kapi destiliranog bijelog octa. Smjesu nanesete na vrata, ostavite oko sat vremena i obrišete krpom. Potom vrata dobro isperite i obrišite suhom krpom. Kako biste očistili zavjese tuša dovoljno je u vodi rastopiti žlicu-dvije soli i zavjesu umočiti u otopinu. Zavjesu izvadite nakon nekoliko sati.

 

Čišćenje pločica

U posudi pomiješajte sodu bikarbonu, ocat i limunov sok. Smjesu nanesite na pločice, pustite vruću vodu iz slavine i zatvorite kupaonicu na 30-ak minuta. Nakon toga pločice isperite vlažnom i obrišite suhom krpom. Za teško dostupna mjesta upotrijebite staru četkicu za zube. Pločice možete očistiti i smjesom praška za pecivo i limunovog soka. Fuge u kupaonici očistit ćete trljajući ih četkicom za zube prethodno umočenom u izbjeljivač.