Koristite ocat za čišćenje kućanstva

Blog, Kućanski poslovi
Ocat za čišćenje, Kućanski poslovi

Ocat se koristi u velikoj većini kućanstava pretežno za spremanje salata, umaka i zimnica, ali njegova primjena je mnogo šira. Možemo ga koristiti za njegu izgleda, kao medicinsko sredstvo, a najzanimljivija je njegova primjena u čišćenju kućanstva. Ocat je izuzetno efikasno sredstvo u borbi protiv kamenca, bakterija, masnoća i, iznenađujuće, neugodnih mirisa. U nastavku teksta pročitajte neke od najzahvalnijih načina uporabe octa kao sredstva za čišćenje stana.

Čišćenje pločica octom

Pločice ćete najbolje očistiti i dezinficirati tako što ćete u bočicu s raspršivačem uliti 1/3 octa, 10-ak kapi eteričnog ulja po izboru i ostatak bočice napuniti vodom. Nakon toga potrebno je samo pošpricati pločice, ali trebali biste pripaziti da sredstvo ne dodiruje fuge jer mogu biti osjetljive.

Fuge je najbolje očistiti tako da u 7dl vode otopite 1/2dl sode bikarbone i dodate 1/3dl limunovog soka i 1/4dl alkoholnog octa, te dobivenu smjesu četkicom očistite fuge.

Čišćenje mikrovalne pećnice

U posudi pomiješajte 1/2dl bijelog destiliranog octa i 1/2dl vode i stavite ju u mikrovalnu pećnicu na nižu temperaturu. Poslije nekoliko minuta unutrašnjost mikrovalne pećnice prebrišite suhom krpom i bakterije i mirisi hrane će nestati.

Čišćenje mikrovalne, Kućanski poslovi
Izvor: Pixabay

Čišćenje predmeta od bakra i mesinga

Predmete od bakra i mesinga možete jednostavnom smjesom kečapa i octa. Pomiješajte 4 žlice kečapa s 2 žlice bijelog destiliranog octa i dobivenu smjesu nanesite na čistu krpu. Zatim krpom jednostavno ispolirajte željene predmete. Poželjno je krpu nakon uporabe temeljito isprati.

Čišćenje odvoda

Odvode ćete najjednostavnije očistiti tako što ćete u njih uliti otopinu 1dl sode bikarbone i 1dl toplog bijelog destiliranog octa. Ostavite da djeluje 5 – 10 minuta i zatim isperite vrućom vodom.

Čišćenje tuša

Da biste glavu tuša očistili od kamenca trebate ju uroniti u posudu vrućeg octa i ostaviti minutu, dvije. Dršku tuša oslobodit ćete naslaga kamenca jednostavnim umatanjem u krpu namočenu octom. Krpu ostavite 20 – 30 kako bi sav kamenac nestao.

Pasta za čišćenje kućanstva

Multifunkcionalnu pastu za čišćenje možete napraviti relativno lako. U posudi pomiješajte 1/4dl sode bikarbone i 1dl deterdženta za pranje posuđa. U smjesu dodajte onoliko bijelog destiliranog octa koliko je potrebno da biste postigli kremastu teksturu.

Napomena: ocat nikako nemojte upotrebljavati za čišćenje granitnih i mramornih površina.

 

Trebate usluge čišćenja, spremanja ili peglanja? Javite nam se na broj 098 191 64 41. 🙂 Više o našim uslugama možete doznati ovdje!