Kućanski poslovi u jednoj minuti

Blog, Kućanski poslovi
Neki kućanski poslovi mogu se obaviti u jednoj minuti Foto: Photopin

Kućanski poslovi su najljepši kada su obavljeni! Ali, zapravo su kao Sizifov posao – kad mislite da ste gotovi, pojavi se neki novi koji vas opet vodi na početak. Ipak, ovo nije razlog da se kućanski poslovi  zapostave. Naprotiv, treba ih obavljati kontinuirano i pronalaziti sitne trikove pomoću kojih će se obavljati više u kraćem vremenu.

Budući su kućanski poslovi moja svakodnevica, kako oni koje obavljam za sebe i svoju obitelj, tako i oni koje obavljam za druge, dosjetila sam se dobrog načina kako neke od njih možemo obaviti u samo jednoj minuti, a ponekad čak i kraće! Pitate se kako? Evo, objasnit ću vam.

Kućanski poslovi – jednominutne tajne

  • Spužve – spužva za pranje posuđa mora se redovito mijenjati jer se bakterije lako nagomilaju. Međutim, trebamo razvijati ekološku svijest i iskoristiti što se da iskoristiti. Osim brige o ekologiji ovako i štedimo. Dakle, mikrovalna pećnica može se upotrijebiti kako bi se ubile bakterije na spužvi za pranje. Vlažnu (nikada suhu!) spužvu stavite na najjaču temperaturu na jednu minutu u mikrovalnu. Ovako se može ubiti i do 99 posto bakterija i spužva opet iskoristiti.
  • Jastuci – s jastucima se grlimo po cijele noći, a mislimo da je dovoljno promijeniti jastučnicu (a mnogi ni to ne rade baš redovito). Još jedan jednominutni kućanski posao. Naime, skinite jastučnicu i jastuk stavite na osunčan prozor i ostavite da sunce ubija bakterije.
  • Mobiteli – uzmite vatu, namočite je alkoholom ili mješavinom alkohola i vode (50:50)  i prebrišite mobitel. Pozor – nemojte alkoholom brisati ekran (posebno vrijedi za pametne telefone) već ga samo prebrišite običnom vatom kako ga ne biste oštetili.  Istu taktiku primijenite i za fiksne telefone, žičane ili bez žice, a također i za daljinske upravljače. Kućanski poslovi od jedne minute doista imaju široku primjenu.
  • Četkice za šminku – napravite laganu sapunicu (od mlake vode i deterdženta za pranje posuđa ili tekućeg sapuna), četku umočite i odmah isperite te ostavite da se osuši. Ovaj kućanski posao je doista lagan, a vrijedan jer četkicama dotičemo svoju kožu i na njima se mogu nataložiti razne štetne bakterije.
  • Tuševi – tuševi često ne rade dobro jer se na njih nataloži kamenac iz vode. Napunite vrećicu s malo octa i zavežite je za tuš (da ne iscuri) te ostavite preko noći, a sutradan samo isperite. Nemojte se začuditi kada počnu otpadati komadi kamenca!
  • Držači pribora za jelo – u njima se skupljaju mrve kao nigdje drugdje u kuhinji. Stoga ih češće treba očistiti. Na brzinu izvadite žlice, vilice i noževe i prebrišite vlažnom pa suhom krpom te vratite pribor. Možda se čini kao mnogo više posla od jedne minute, ali vjerujte, nije.
  • Perilice – zapuštene perilice rublja i posuđa mogu postati prava legla bakterija, ali i zaprljanja koje je teško skinuti. Najbolje je nakon svakog pranja dati im minutu pozornosti. U perilici rublja provjerite držač praška i omekšivača te ga isperite i prebrišite. Kod perilice posuđa učinite to isto kod utora za tablete za pranje, a također i čim je otvorite, prebrišite gumu na vratima kako bi se manje habala.
  • Ogledala, ekrani – na ogledalima i ekranima (TV, kompjuterima) prašina se skuplja i vidljiva je kao na nijednom drugom mjestu u domu. Stoga je dobro svaki dan prijeći preko njih kako bi se uklonila prašina, a na to ne odlazi mnogo vremena, samo minuta ili čak manje. Prebrišite vlažnom krpom pa posušite suhom i ovo su kućanski poslovi gotovi u par zamaha, a mnogo pridonose čistoći doma.
Kućanski poslovi brisanja ekrana mogu se brzo obaviti svaki dan Foto: Photopin
Kućanski poslovi brisanja ekrana mogu se brzo obaviti svaki dan Foto: Photopin
  • Pravilo o uvijek punim rukama – za kraj s vama bih podijelila ovo zanimljivo pravilo koje uvijek prakticiram, a uvelike mi pomaže u održavanju doma čistim. Ono glasi – neka vam ruke uvijek budu pune i zaposlene. Dakako, ovo nemojte doslovce shvaćati već želim reći sljedeće: uvijek budite svjesni prostora oko sebe i čistite ga. Ako ste ušli u hodnik u kojem je razbacana obuća, odmah je posložite, nemojte ostavljati za kasnije. Za ovo vam treba manje od minute, a pridonosi čistoći doma. Ako ste u jednoj prostoriji sa zatrpanim stolom i idete u drugu prostoriju, ponesite nešto, raščistite zatrpani stol. Dakle, bitno je uvijek biti svjestan prostora oko sebe i onoga što u njega pripada, a što ne.

Eto, dragi moji, nadam se da sam vam barem malo pomogla da kućanski poslovi budu lakši, brži i zanimljiviji. Nekima će možda ovi jednominutni trikovi biti smiješni, međutim oni koji su stalno u svom domu i mnogo polažu na njegovu čistoću, zasigurno znaju da je svaka sitnica bitna.