Čišćenje kao fitnes

Blog, Kućanski poslovi

Znamo da bismo trebali više vježbati, no uz sve obaveze teško je pronaći vrijeme za to i zato sam uvjerena da će vam se čišćenje kao fitnes neizmjerno svidjeti! Tako je, i sam postupak čišćenja može biti fitnes za vas, a ja to najbolje znam jer uz silne poslove čišćenja koje obavljam često se osjećam kao da sam upravo došla s kakve tjelovježbe! Možda zvuči smiješno ili pomalo gorko, ali vjerujte mi, nije. Volim to što radim, a čišćenje kao fitnes doista je odlična ideja!

Dakle, i ako imate veliku obitelj, zatrpani ste peglanjem, brisanjem prašine i usisavanjem, nemate isprike da se ne bavite vježbanjem. Čišćenje kao fitnes prava je stvar za vas!

Čišćenje kao fitnes – svi pravi pokreti koje trebate

  • Usisavanje i čučnjevi – dok usisavate nemojte samo što brže provući usisavač kroz stan ili kuću. Umjesto toga zauzmite polučučeći stav – dakle neka koljena budu lagano savinuta i na taj način probajte usisavati. S vremena na vrijeme se ispravite pa opet vratite u polučučeći stav. Možda će usisavanje trajati nešto dulje, ali vaši mišići nogu bit će vam zahvalni.
  • Očvrsnite ruke – zaboravite na mopove i slična pomagala za brisanje podova jer ona nisu u mom planu ‘čišćenje kao fitnes’. Kleknite na koljena i na taj način obrišite pod. Bit će vam zahvalni vaši mišići ruku.  Dodatan savjet: imate li dijete, neka se igra konjića na vašim leđima dok vi perete pod. Ovako će svima biti zabavnije, a vaši mišići još čvršći!
  • Vježba dok slažete veš – dok skupljate veš s užeta ili sušila, noge razmaknite u širinu ramena i podignite cijelu težinu tijela na prednji dio tabana (na jastučiće). Kad uzimate komad veša podignite se, a kad ga slažete, spustite se i tako redom.
  • Vježba dok perete posuđe – dok stojite za sudoperom, ispravite se i podignite desnu nogu u stranu što više možete. Zadržite pa lagano spuštajte. Radite ovu vježbu u programu ‘čišćenje kao fitnes’ naizmjence s lijevom i desnom nogom koliko možete izdržati.
  • Vježba dok brišete posuđe – stanite uza zid, raširite stopala u širinu ramena, ispravite leđa i lagano se spuštajte u čučanj koliko možete izdržati. Sa svakim novim loncem ili tanjurom napravite jedan novi čučanj!
  • Vježba dok brišete prašinu –  brisanje prašine odlično je za istezanje. Probajte dosegnuti najudaljenija mjesta i istegnite se što više pri tome. Ne samo da ćete očistiti mjesta koja ste do sada možda zaboravljali ili namjerno preskakali već ćete izvježbati mišiće koje dugo niste koristili.

Eto, dragi moji, mnogo je načina da se odradi tjelovježba dok se čisti.  Čišćenje kao fitnes odličan je saveznik i za čisti dom i za dobru liniju. Primjerice, kada usisavate pola sata možete potrošiti oko 120 kalorija, a za samo petnaest minuta čišćenja kamenca sagorijet ćete i do 90 kalorija!