KonMari čišćenje i spremanje – ideja radosti

Blog, Kućanski poslovi
KonMari metoda - čišćenje koje vrijedi iskušati Foto: Photopin

S dolaskom proljeća i buđenjem kako prirode tako i vlastitog raspoloženja, čišćenje i pospremanje doma mi je sve češće na pameti. Zrake sunca se nemilosrdno probijaju kroz prozore beskompromisno otkrivajući svaku pa i najmanju mrljicu i nered.

Proljetno čišćenje je pred vratima, a mene, kao i mnoge od vas već hvata jeza… Ali, što kada bismo čišćenje i pospremanje doma mogli podići na jednu sasvim novu razinu? Jeste li čuli za KonMari metodu?
Ako niste, onda ste na pravom mjestu…

Marie Kondo je japanska spisateljica koja je promijenila način razmišljanja milijunima ljudi svojom knjigom ‘The life-changing magic of tidyng up: the Japanese art of decluttering and organization’ (Magija čišćenja koja će vam promjeniti život: Japanska umjetnost reda i organizacije).

Prema njenim riječima, ukoliko nas nešto ne razveseli kada to dotaknemo, trebali bismo razmisliti o tom predmetu, njegovoj svrsi te ga se riješiti. Ona smatra da je jedan od glavnih problema neurednog doma natrpavanje stvari i loša organizacija.

Donosim vam dio savjeta Marie Kondo koji bi vam mogli doista promijeniti način razmišljanja, a samim time i olakšati svakodnevno čišćenje i pospremanje doma.

Pustite stvari koje su vam nebitne kako biste napravili mjesta za one bitne

Prije nego uopće bacite ijednu stvar, razmislite što vam je u životu bitno i u kojem smjeru biste se željeli kretati. Smatrate li da bi više prostora u vašem domu bez nepotrebnih stvari bilo idealno za češće ugošćavanje prijatelja ili manje zabave? Voljeli biste imati ljubimca, ali imate osjećaj da ga doslovno nemate kuda ‘staviti’ od viška stvari u svome stanu? Uživate u slikanju, ali dom vam je toliko natrpan stvarima da ne znate kuda bi još utrpali i štafelaj?

Bacanjem nepotrebnih stvari oslobađate prostor za ono što zaista želite i volite. I to neka bude osnova i početak.

Zadržite isključivo ono što u vama budi radost

Uzmite predmet oko kojeg dvojite u ruke, držite ga u njima neko vrijeme, proučavajte ga… Kako se osjećate u vezi tog predmeta? Čini li vas posebno sretnim, budi lijepe uspomene? Kako se osjećate pri pomisli na ideju da ga se riješite zauvijek?

Kondo kaže da ukoliko stvar u vama ne budi emociju, i to onu čistog veselja i zadovoljstva – riješite je se. Napravite mjesta za nešto što će vas zaista činiti sretnim i zadovoljnim. To se posebno odnosi na raznorazne figurice i drangulije s putovanja, takozvane skupljače prašine. S druge strane, ukoliko posjedujete predmet koji vam je posebno drag, taman i da se radilo o staroj, zaflekanoj majici za koju vam svi ostali govore kako biste je se trebali riješiti – ne odričite je se. Bitno je znati prepoznati koje stvari nas čine istinski sretnima.

KonMari čišćenje uključuje posebno slaganje odjeće Foto: Photopin
KonMari čišćenje uključuje posebno slaganje odjeće Foto: Photopin

‘Jednog dana’ nikako da dođe

To su one stvari koje čuvamo jer će nam ‘jednog dana možda dobro doći’. Ali taj dan nikako da dođe, slažete li se? Razmislite o stvarima ‘jednog dana’ koje posjedujete. Kod mene su to recimo bili časopisi koje sam predano skupljala, a koji su nudili raznorazna brza rješenja za čišćenje doma, recepte, savjete i slično. ‘Bolje da sačuvam, možda će mi jednog dana zatrebati’. Istina? Nikad mi nisu zatrebali. Prema Kondo, imovina gubi ‘dostojanstvo’ kada stoji neiskorištena u kući. I zato je bolje da ju pustite od sebe.

Imovinu tretirajte kao da je živa

Ok, zvuči čudno, ali za početak, razmislimo o tome kako se prema imovini odnosimo na svakodnevnoj bazi… Bacamo li najmanje nošenu robu na dno ormara, a najmanje drage cipele držimo u kutiji ispod kreveta, daleko od očiju? Time naš doma postaje još neuredniji, a mi gubimo pojam o vlastitoj imovini.
Ukoliko ne ‘poštujemo’ neku stvar koju posjedujemo, možda je vrijeme da je se riješimo. Ideja je kako svaka stvar koju posjedujemo mora imati svoje mjesto, i to takvo zbog kojeg ćemo lako do nje doći i zbog kojeg će nam ona uvijek biti negdje u vidnom polju. Sve što ‘skrivamo’ sami od sebe, ne zaslužuje mjesto u našem domu.

Naš imetak odražava stanje našeg uma

Ponekad se i sama pitam zašto se ne mogu nečega odreći… Kondo kaže da stvari zadržavamo zbog jednog ili dva emotivna razloga – strah od budućnosti ili nastojanje očuvanja prošlosti. Tu se vraćamo na ‘jednog dana’ stvari, one koje čuvamo jer smo uvjereni kako u budućnosti nećemo moći bez njih, što je naravno potpuno pogrešno.

U mom slučaju, moje prepune ladice raznoraznih kamenčića i drangulija te police krcate uspomenama s putovanja (od kojih se za pola ne sjećam uopće s kojeg su točno) otkrivale su potrebu u meni za očuvanjem prošlosti. Naravno da nitko ne očekuje da bacite prve cipelice svog djeteta ili gotovo požutjele fotografije iz djetinjstva, ali ona hrpa raznobojnog kamenja koja vam stoji u ladici i za koju nemate blage veze odakle je… je li vam zaista potrebna? Ono što Kondo u svojoj knjizi potiče je slavljenje sadašnjosti, a na prošlosti. Na taj način vi zadržavate moć nad svojom imovinom, a ne ona na vama!

Eto dragi moji, osim ovih zanimljivih savjeta, internet je prepun i Kondo metoda za slaganje odjeće, a koji mi se čini vrlo zanimljivim te vam u nastavku donosim video za koji smatram da nam možda može promijeniti dosadašnji način na koji smo slagali svoju odjeću, i samim time stvoriti više reda u ionako uvijek prekrcanim ormarima. Pa taman i ako vam se metode ne dopadaju, zašto ih ne biste probali, možda naposljetku shvatite da su vaše metode bolje za vas?

Na kraju krajeva… čišćenje i spremanje ionako ne treba shvaćati baš smrtno ozbiljno 😉