Proljetno čišćenje – sagorite kalorije

Blog
Proljetno čišćenje topi kalorije Foto: Photopin

Iako možda ne izgleda tako, proljeće nam je već odavno stiglo. S dolaskom toplijih dana i buđenjem prirode budim se i ja sama, te je to period u kojem mi uvijek na pamet pada jedna te ista ideja, a to je proljetno čišćenje.

Iako možda proljetno čišćenje nije najuzbudljiviji način za proslaviti dolazak proljeća, ono je zasigurno neophodno. No, ako uzmemo u obzir da nam ono može osim čistog i urednog prostora donijeti i gubitak kilograma, onda se stvari odmah mijenjaju nabolje, zar ne?

Pa, s obzirom da već imamo proljetno čišćenje na dnevnom redu, možda vas iznenade podaci o tomu koliko biste kalorija mogli sagorjeti usput. Sigurna sam da će damama to biti sjajan poticaj! 🙂

1. Brisanje prašine
Sat vremena brisanja prašine s polica, polica, podova i namještaja sagorjet će 153 kalorije.
A prostor osloboditi od alergena i nečistoće.

2. Pranje podova
Ako vaši podovi zahtijevaju malo veći fizički napor, u pola sata sagorjet ćete 187 kalorija.
Zvuči dosta dobro, zar ne?

3. Pranje kade
Iako ne traje dugo kao pranje podova, vaša kada sigurno će vam istopiti najmanje 90 kalorija, a to ćete najbolje osjetiti u mišićima svojih ruku.

4. Usisavanje
Ovisno o veličini vašeg doma, usisavanje će zasigurno pomoći u onih 10.000 preporučenih koraka dnevno. U tom procesu mogli bi sagorjeti i do 119 kalorija u 30 minuta.

5. Metenje
Tridesetak minuta plesa s metlom odnijeti će vam 136 kalorija. Pa, zaplešimo!

6. Pranje automobila
Za promjenu preskočite autopraonicu i oribajte limenog ljubimca vlastitim rukama. To će vam istopiti barem 167 kalorija u 30 minuta.

7. Pranje prozora
Pustite sunce u svoj dom, temeljito izribajte prozore iznutra i izvana i pritom potrošite 167 kalorija.

8. Pospremanje ormara
Kaputi, veste, šalovi, rukavice… vrijeme je da svu tu ‘tešku artiljeriju’ zamijenite laganijom odjećom. Preslagivanje ormara moglo bi vam sagorjeti najmanje 85 kalorija.
Ali to naravno opet ovisi o sadržaju vašeg ormara. Ja znam da će meni sagorjeti i mnogo više 😉

9. Ličenje
Proljeće je dušu dalo za obnavljanje doma. Promijenite boju vaših zidova spavaće sobe ili kupaonice i potrošite minimalno 167 kalorija u 30 minuta.

10. Premještanje pokućstva
Ok, osvježili ste zidove spavaće sobe, pa zašto onda ne biste i razmjestili malo raspored? Pomicanje pokućstva sagorjet će i do 100 kalorija u 15 minuta. Vrijeme je da preuredite tu dosadnu spavaonicu.

11. Košnja dvorišta
Ovaj zapravo prilično zabavan kućanski posao (vani ste, na zraku ste, sija sunce…) mogao bi vam odnijeti 325 kalorija u jedan sat.

Kuhanje itekako skida kilograme! Foto: Photopin
Kuhanje itekako skida kilograme! Foto: Photopin

12. Kuhanje
Mislite da je kuhanje pasivna aktivnost? Razmislite opet… Kuhanje će otopiti oko 150 kalorija u jednom satu. Razmislite koliko će tek sagorjeti ako kuhate za onog posebnog nekoga… 😉

Eto dragi moji, nadam se da će vam nakon ovih podataka proljetno čišćenje ipak malo lakše pasti.
Znam da meni svakako hoće, jer hej – tko ne želi izgubiti pokoji kilogram radeći stvari koje se ionako moraju, zar ne? Tako da je korist ovdje dvostruka, a to je odlično!

A sada lijepi pozdrav, moram se baciti na mršavljenje… ovaj, proljetno čišćenje 🙂