Robotizirani kućanski poslovi – da ili ne?

Blog, Kućanski poslovi
Kućanski poslovi koji obavljaju roboti, da ili ne? Foto: Photopin

Tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom i stvari koje su nam zapravo do nedavno izgledale kao znanstvena fantastika, sada su dio naše svakodnevice. Ono na čemu se intenzivno radi je i robotika pa tako stručnjaci predviđaju da će jedan od deset Amerikanaca imati robota u kućanstvu do 2020. godine, a činjenica je da ni Europa ne zaostaje pretjerano kada je o takvim trendovima riječ.

Pa iako nam to možda zvuči nevjerojatno, sigurna sam da bi mnogi voljeli imati jednog čiji bi zadatak bili isključivo kućanski poslovi. Možete li zamisliti kako pranje podova, ribanje roštilja, košnju travnjaka i usisavanje tepiha obavlja netko drugi za vas? Netko koga samo pospremite u ladicu ili ormar nakon završenog posla? Zvuči preidealno?

No, ako bolje razmislimo, to čak i nije daleko od nemogućeg…

Već sada na tržištu postoje robotizirane naprave uz koje nam kućanski poslovi izgledaju mnogo lakši, a prvi primjer je robotski usisavač te sam sigurna da je velika većina vas barem jednom poželjela ovo čudo tehnologije u svom domu, ako ga već i nema!

Pa ipak, prvi modeli često su bili kritizirani zbog pretjeranog oslanjanja na ljude (što je u redu, jer ako već imamo robota uz kojeg će nam kućanski poslovi biti znatno lakši, onda očekujemo da mu ne treba naša konstantna pomoć). Najveća zamjerka bila je ta što se robo-usisavač morao jako često čistiti te što je baterija trajala prilično kratko, nakon čega bi robot ‘umro’ uslijed čišćenja.

Novi modeli obećavaju veće spremnike prašine, veću usisnu moć i višu inteligenciju. Naime, oni sami kreću na punjenje kada baterija oslabi… Ludo, zar ne?

Čistač roštilja

Također, na američkom tržištu već postoji i Grillbot (http://grillbots.com/), mali robot za čišćenje roštilja. Za samo 130 dolara možete kupiti svog malog privatnog robo-čistača, a savršeno će čistiti i na hladnom i na toplom roštilju. Čak ako ga i zaboravite, Grillbot ima alarmni uređaj koji će vas podsjetiti da ga izvadite iz vrućeg roštilja kada je posao gotov!

Robot za čišćenje roštilja Foto: Grillbots.com
Robot za čišćenje roštilja Foto: Grillbots.com

Samočisteća kutija za pijesak

Kućanski poslovi podrazumijevaju i brigu za ljubimce pa će vlasnike mačaka oduševiti samočisteća kutija za pijesak. Ona posjeduje senzor koji detektira posjet vaše ljubimice, a nakon što je posao obavljen, uređaj unutar kutije se rotira kao mješalica za cement, odlažući izmet u posudu za otpad. Mana ovog mačjeg robo-toaleta je njegova veličina, pa tako on neće možda biti najzgodnije rješenje za manje stanove (https://www.litter-robot.com/).

Automatsko pranje podova

Scooba 450 je pak robot za čišćenje podova, koji će sam natopiti pod, prebrisati ga, usisati suvišnu prljavu vodu i za kraj preći s gumenom krpom. Osim toga, posjeduje u sebi i funkciju ‘virtualnog zida’ koji će ga spriječiti da odlazi na određene površine. Kućanski poslovi se čine sve manje napornima uz ovakve pomagače, zar ne?

Križanac usisavača i mopa - Scooba 450 Foto: Irobot.com
Križanac usisavača i mopa – Scooba 450 Foto: Irobot.com

Robotska kosilica i zalijevač

Osim svega do sada nabrojanog, u Americi nije nikakva novost ni robotska kosilica koja će potpuno sama vaš travnjak dovesti od savršenstva ili recimo Droplet (http://smartdroplet.com/) koji će precizno i redovito zaliti vaše vrtne biljke, a jednostavno ga je kontrolirati pomoću računala ili čak mobilnog uređaja.

Robotska kosilica Foto: Irobot.com
Robotska kosilica Foto: Irobot.com
Automatsko zalijevanje vrta Foto: Irobot.com
Automatsko zalijevanje vrta Foto: Irobot.com

Vjerujem kako kućanski poslovi ne bi nužno bili tako dosadni kada ne bi bilo jednog od omraženijih – peglanja, ali moguće da je i tome odzvonilo jer tu je…

… Dressman

Ovo je Siemensov robot za peglanje i kombinira jednostavne tehnologije s pametnim dizajnom. Naime, daska za peglanje dizajnirana je u obliku torza ljudskog tijela. Nakon što navučete košulju na ‘dasku’, Dressman će ju odmah napuhnuti vrućim zrakom i tako otkloniti sve nabore nastale od pranja. Prosječno trajanje ovakvog peglanja je oko 7-8 minuta po komadu odjeće, što se možda čini mnogo, ali kada to za vas radi netko drugi… i nije tako tragično 🙂

Dressman za najomraženiji kućanski posao Foto: Irobot.com
Dressman za najomraženiji kućanski posao Foto: Irobot.com

Eto dragi moji, ovo je samo kap u moru inovacija koje bi nam trebale pomoći u kućanstvu. Jesu li kućanski poslovi zaista stvar prošlosti? Vjerujete li ovakvim napravama i smatrate li da zaista mogu dobro obaviti svoj posao? Imate li iskustva s nekim od navedenih robo-pomagača? Ili ste pak jedni od onih koji smatraju da ljudsku ruku ipak ništa ne može tako dobro zamijeniti?

Svakako mi javite!

A do tada, srdačno vas pozdravljam mašući svojom vlastitom rukom, obzirom da za to robota, koliko sam upoznata, još nisu smislili 🙂