Izbjegnite blagdanski stres pomoću nekoliko jednostavnih pravila

Blog, Lifestyle
Blagdanski stres / Kućanski poslovi

Iako su blagdani vrijeme koje u teoriji provodimo u miru i blagostanju s obitelji, blagdanski stres često je realnost koju samo rijetki uspiju izbjeći. Većina bi kao svoje prioritete istaknula obitelj, zdravlje i sreću, no prečesto, trčeći za slikom idealnih blagdana zaboravimo na ono što nam je najvažnije i izgubimo se u kaosu, gužvi, kupovanju, mahnitom čišćenju, kuhanju, pečenju. Da nam se ne bi nešto slično dogodilo i ove godine, evo nekoliko savjeta za izbjegavanje blagdanskog stresa i istinsko uživanje u blagdanima..

Ostanite u granicama svojih financijskih mogućnosti

Božić je davno stigao u šoping centre i na male ekrane, popusti i zanimljive stvarčice mame nas na svakom koraku pa često potrošimo puno više od planiranog na stvari koje nam zapravo ne trebaju. Da biste i nakon blagdana mogli nastaviti živjeti normalno, probajte trošiti racionalnije i upotrijebite svoju kreativnost. Izradite sami božićne ukrase zajedno sa svojom obitelji (6 ideja za blagdansko uređenje doma), ne trošite na novu odjeću ako vam ne treba i ne kupujte skupe poklone. Svi oni koji vas vole, voljet će vas i dalje pojavite li se na obiteljskom okupljanju u haljini od prošle godine i sa simpatičnim, jednostavnim poklonima koje ste sami izradili. Ne zaboravite da smisao blagdana ne leži u količini potrošenog novca pa prema tome nemojte ni dozvoliti da vam slabije stanje na bankovnom računu ukrade radost vremena koje imate priliku provesti sa svojom obitelji.

Treba li vam baš toliko hrane na blagdanskom stolu?

Dobar dio financijskih sredstava tijekom blagdana potrošimo i na velike, pretjerane količine hrane. O utrošenom vremenu i energiji za pripremu istih da i ne govorim. Ubrzo nakon blagdana svi se zbog takvih pretjerivanja grizemo i tražimo najbolji način za dovesti tijelo i novčanik u prvobitni red. Razmislite trebaju li vam doista i ovih blagdana zalihe hrane koju ćete silom jesti još danima nakon što sva blagdanska slavlja prođu. Radije se prisjetite onih koji žive u neimaštini i podijelite s njima dio onoga što je trebalo završiti na vašem ionako pretrpanom blagdanskom stolu.

Blagdanski stres / Kućanski poslovi
Foto: Pixabay

Odustanite od ideje “savršenih” blagdana

Blagdansko vrijeme nažalost često potratimo na mukotrpno čišćenje svakog kutka kuće/stana, pranje, peglanje, kuhanje, živciranje, svađanje. Ponekad imam osjećaj da se međusobno natječemo u tome tko će se više “ubiti” od posla u blagdansko vrijeme. I nekim čudnim spletovima okolnosti, baš tad kad želimo da sve bude savršeno, mnogo toga krene neplaniranim putem, ostavljajući nas u panici i nervozi. Svi se pregrčevito držimo savršenih blagdanskih slika kakve viđamo u božićnim filmovima pa se lako damo raspametiti neuspjelim kolačima, tragovima čokoladnih prstića na tek izglancanoj kuhinji, kućnim ljubimcima spremnima na rušenje božićnih ukrasa i sličnim nestašlucima. Opustite se i nasmiješite savršenoj nesavršenosti koja vas okružuje.

Oprostite sebi i drugima

Obitelj na okupu često je sve samo ne sklad i mir, pogotovo u napetoj atmosferi blagdanske užurbanosti. Lako tako dođe do različitih svađa i nesuglasica pa i do ozbiljnijih zamjerki zbog stvari koje su se dogodile prije 10 ili 20 godina, a koje smo prešutili bez da smo ih zaista oprostili. Oprostite sebi na svojim eventualnim slabostima, ali i svojim bližnjima na njihovima, a preostalo vrijeme iskoristitte za gradnju drugačijih, sretnijih priča.

Zatreba li vam pomoć s čišćenjem, peglanjem ili iznajmljivanjem putem Airbnb-a, znate da nam se uvijek možete javiti. Kućanski poslovi nastojat će vam barem u tom pogledu olakšati nadolazeće blagdane!