Masne mrlje na namještaju? Riješite ih se na jednostavan način!

Blog, Kućanski poslovi
Masne mrlje / Kućanski poslovi

Blagdani su iza nas, prošlo je razdoblje slavljenja i opuštanja, sada je vrijeme za saniranje svih malih nezgoda koje su se putem dogodile. U ovom tekstu donosom vam nekoliko prijedloga za uklanjanje masnih mrlja s namještaja, tepiha i sličnih površina!

*Prije nego što primijenite neki od ovih načina čišćenja na svom namještaju ili tepihu, isprobajte prvo navedena sredstva i postupak na nekom manje vidljivom mjestu kako biste bili sigurni da isti neće naštetiti vašem namještaju ili tepihu (ukoliko se radi o posebno osjetljivim materijalima).

Čišćenje masnih mrlja pomoću sode bikarbone

Za početak biste trebali, ukoliko je moguće, ukloniti ostatke masnoće, te „osušiti“ mrlju papirnatim ručnikom (nemojte jako trljati, već lagano tapkajte). Uzmite potom malo sode bikarbone i pospite ju po masnoj mrlji pazeći na to da ju u potpunosti prekrijete. Pustite da soda bikarbona odstoji 15 do 20 minuta, a potom ju pomoću četke i usisavača uklonite. Potom možete upotrijebiti i neko od sredstava za suho čišćenje, te lagano krpom prebrisati mjesto gdje se nalazi mrlja.

Čišćenje masnih mrlja pomoću dječjeg pudera

Stavite podosta dječjeg pudera izravno na masnu mrlju tako da on pokriva čitavu njezinu površinu kako bi masnoća mogla biti u potpunosti apsorbirana. Pustite puder da odstoji neko vrijeme (nekoliko sati) i potom ga uklonite četkom i usisavačem. Nakon toga, ukoliko mrlja još uvijek nije u potpunosti uklonjena, natopite čistu krpu otopinom tekućeg deterdženta za pranje posuđa (možete koristiti i čistu pjenu takvog deterdženta) te lagano trljajte ili tapkajte mjesto na kojem se nalazi mrlja. Po potrebi ponovite postupak.

Pomoću dječjeg pudera možete čistiti i masne mrlje s kožnog namještaja. Pospite puder preko mrlje, pustite da odstoji preko noći i potom ga uklonite. Umjesto dječjeg pudera možete koristiti i kukuruzni škrob.

Čišćenje masnih mrlja pomoću krede

Kreda je univerzalno sredstvo za čišćenje masnih mrlja na različitim vrstama tkanina / materijala. U slučaju namještaja, tepiha i sličnih površina, sastružite kredu (običnu školsku, bijelu) na samu mrlju i pustite da odstoji nekoliko sati kako bi se masnoće upile. Kreda se može pomiješati i s benzinom te potom nanijeti na mrlju. Kad se takva smjesa osuši, potrebno ju je dobro iščetkati i na taj način ukloniti. Pri tome uzmite u obzir miris benzina koji se može zadržati.

Sretno!