In Blog, Lifestyle

Blagdansko je vrijeme pred nama, a trgovine su već odavno pune raznovrsnih božićnih ukrasa na koje čovjek ponekad neplanirano potroši previše novca. Želite li uštedjeti i pri tome malo razbuditi svoju kreativnu stranu, te svoj dom tako učiniti ugodnom blagdanskom oazom za druženje s prijateljima i obitelji, predlažem da posegnete za materijalima koji vas okružuju, predmetima koje ste možda mislili odbaciti i pretvorite ih u čarobne božićne ukrase. U nastavku je šest ideja za blagdansko uređenje doma koje bi vas mogle potaknuti da sami napravite adventski vijenac, božićni vijenac za vrata, božićni jastučić, ukrase za bor, božićni svijećnjak ili čak samo božićno drvce u nešto neobičnijoj varijanti. Opustite se i ne brinite previše o tradicionalnim “recepturama”, neka vaše božićne dekoracije budu maštovite i originalne.

  • Adventski vijenac

Ukoliko još uvijek nemate adventski vijenac – ne brinite. Možete ga na vrlo jednostavan način i u kratkom roku izraditi od materijala koje vjerojatno već imate doma. Primjerice, upotrijebite ukrasnu posudu koja već dugo stoji neiskorištena, usipajte u nju ukrasnog pijeska, umetnite u pijesak četiri svijeće, sjajne božićne kuglice ili nešto od ukrasnog božićnog bilja. Odličan primjer je i na slici ispod – potrebna vam je samo zanimljiva ukrasna posuda, svijeće, malo zelenila i ukrasne kuglice za bor.

Blagdansko uređenje doma / Kućanski poslovi

Foto: https://www.pinterest.com/pin/419679259005075530/

  • Božićni vijenac za vrata

Šećete li prirodom sigurna sam da često pronađete zanimljive prirodne ukrase – lišće, kamenje ili možda šibe. Upravo vam tanje, savitljive šibe koje možete pronaći u svom okruženju ili povoljno nabaviti u obližnjoj trgovini mogu poslužiti za božićni vijenac koji ćete staviti na ulazna vrata. Snopove šiba povežite u krug tankim konopcem ili i učvrstite na drugačiji način, a potom ih dodatno ukrasite ukrasima za bor ili, primjerice, zanimljivim sitnicama koje ćete izraditi od tkanine, šljokica, gline, starih predmeta, kartona i sl.

Blagdansko uređenje doma / Kućanski poslovi

Foto: https://www.pinterest.com/pin/393361348688507617/

  • Ukrasni božićni jastučići

Imate stare jastučiće koji već izgledaju istrošeno i dobro bi im došla promjena? Dozvolite im da odigraju svoju blagdansku ulogu. Upotrijebite jednobojnu jastučnicu svjetlije boje ili ju jednostavno sašijte od majice koju više ne koristite. Na papiru nacrtajte božićni motiv i škarama ga izrežite. Uzmite drugu tkaninu, kredom za tkaninu prema papirnatom motivu na njoj iscrtajte oblik, a potom ga izrežite i zašijte na ranije pripremljenu jastučnicu. Jednostavno, brzo – i preslatko!

Blagdansko uređenje doma / Kućanski poslovi

Foto: https://www.pinterest.com/pin/107664247322187495/

  • Božićno drvce

Umjetni su vam borovi skupi, ne biste htjeli prirodni odrezani, a onaj iz tegle nemate gdje posaditi? Odlučite se za nešto drugačiju varijantu i napravite božićno drvce koje to zapravo nije od materijala koje već imate doma. Složite drvce od starih knjiga koje ne koristite ili jednostavno, kako je prikazano na slici ispod, upotrijebite nekoliko grana različita dužine, povežite ih zajedno i okačite na zid pazeći pri tome da konstrukcija nije preteška. Po granama isprepletite svjećice, posložite božićne ukrase ili što vam već srce poželi. Ovo neobično drvce sigurno će oduševiti vaše goste!

Blagdansko uređenje doma / Kućanski poslovi

Foto: https://www.pinterest.com/pin/464855992772826792/

  • Ukrasi za bor

Napravite primjerice ukrase od slanog tijesta tako što ćete pomiješati 4 čaše glatkog brašna, 1,5 čašu soli i 1,5 čašu vode. Od navedenog umijesite tijesto, razvaljajte ga na srednju debljinu i iz njega izrežite zvijezdice, srceta, krugove, male borove i sl. Na oblicima svakako napravite i rupice kroz koje ćete kasnije provući traku ili konac kako biste ih mogli objesiti. Oblike stavite sušiti na radijator ili u poluotvorenu pećnicu na oko 60 stupnjeva. Nakon što ih osušite, obojite ih temperama, ukrasite šljokicama ili gliter ljepilom. Također, zanimljive ukrase za bor možete izraditi od grančica, tj. drvenih štapića i špage, kako je prikazano na slici ispod. Drvene štapiće povežite u oblik zvijezde ljepilom, a potom ih omotajte špagom.

Blagdansko uređenje doma / Kućanski poslovi

Foto: https://www.pinterest.com/pin/466896686353210737/

  • Božićni svijećnjak

Svijećnjak na jednostavan način možete izraditi od čaše, teglice ili šire staklene vaze na koju ćete pričvrstiti ukrasne trake ili namotati špagu s perlicama (možete upotrijebiti npr. komade starog pokidanog nakita). Umjesto špage možete upotrijebiti i žicu, a sve zajedno pošpricati ukrasnim sprejem ako vam je pri ruci.

Blagdansko uređenje doma / Kućanski poslovi

Foto: https://www.pinterest.com/pin/472455817141769859/

Svi navedeni postupci jednostavni su i brzi, ali će sasvim sigurno u vaš dom unijeti ugodniju atmosferu. Izradite ih zajedno s članovima obitelji i podsjetite se na ono što bi blagdani zapravo trebali biti – mir, ljubav i zajedništvo.

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search