Čišćenje voska s podova i namještaja

Blog, Kućanski poslovi

Vjerujem da su mnogi od vas, pa tako i ja, ljubitelji mirisnih ili čak najobičnijih svijeća i te divne romantične, tople atmosfere koju pridonosi njihov nenametljiv sjaj, naročito u ove zimske, predblagdanske dane kojima daju neko posebno, slavljeničko ozračje. U mojoj kući svijeće gore gotovo svaku večer, pomažući mi da se opustim nakon napornog dana, razbistrim glavu od tisuća informacija i prepustim se nekim sretnijim mislima. No ono što je gotovo nemoguće izbjeći je čišćenje voska koji nekako uvijek završi ili po podu ili na namještaju.
Do nedavno bi me tako nešto doslovno izludilo, a onda sam naučila par trikova koji čišćenje voska pretvaraju u dječju igru, a vaš namještaj i podove ostavljaju besprijekornima, bez ružnih ogrebotina i mrlja.

Čišćenje voska s drvenih površina

Kockicom leda prijeđite preko nakupljenog voska dok se on u potpunosti ne stvrdne. Potom plastičnim ravnalom ili kreditnom karticom (preporučujemo isteklu, za svaki slučaj) lagano sastružite stvrdnuti vosak. Ukoliko je ostala mrlja, ostatak lagano ispolirajte voskom za drvene površine.

Čišćenje voska sa sagova

Za početak, sastružite sav vosak koji možete, i to najbolje običnom žličicom. Potom uzmite kockicu leda i položite na mrlju držeći ju na njoj tridesetak sekundi do jedne minutes.
Ovaj postupak će pomoći da sastružete još više voska, no vrlo vjerojatno će se i nakon toga mrlja i dalje vidjeti.
Tada mrlju valja prekriti papirnatom vrećicom. Na vrećicu položite lagano ugrijanu peglu. To će ugrijati vosak koji će pak upiti papirnata vrećica. Za svaki potez peglom potrebno je na mrlju položiti čisti dio papirnate vrećice. Peglu ne valja držati preko mrlje duže od 20 sekundi kako nebiste spalili tepih. Nekoliko puta ponovite postupak i mrlja bi trebala nestati.
Ponekad se može dogoditi da mrlja ipak ostane. U tom slučaju uzmite bijeli ručnik ili krpu nakapanu alkoholom i tapkajte po mrlji dok ona sasvim ne nestane. Na kraju to mjesto isperite čistom vodom.

Čišćenje voska s vinil podnih obloga

Pokapano mjesto potopite toplom vodom i obrišite vosak suhim ručnikom ili krpom.
Ponavljajte postupak dok vosak ne bude potpuno uklonjen, a potom preostali dio prebrišite univerzalnim odstranjivačem mrlja. To bi trebalo biti dosta da mrlja od voska nestane s ovakvog tipa površine.

Čišćenje voska s kožnog namještaja

Sušilom za kosu podešenim na srednju temperaturu omekšajte vosak, pritom pazeći da ne oštetite kožu. Otopljeni vosak prebrišite čistim ručnikom, a potom bilo kojim sredstvom za poliranje kožnog namještaja prijeđite preko eventualne mrlje. Mrlju također možete tretirati i blagim sapunom i vlažnim ručnikom ili krpom.

Čišćenje voska s ostalog namještaja i tkanina

Uklonite što je više moguće voska tankim nožićem. Na mrlju koja je ostala nakon uklanjanja voska položite list upijajućeg papira, a preko njega list svilenog papira, pa preko svega prijeđite lagano zagrijanim glačalom. Ponovite postupak po potrebi, uvijek koristeći čiste dijelove papira.
Svakako pritom pripazite da glačalom ne oštetite tkaninu.

I led može pomoći kad je u pitanju čišćenje voska Foto: Photopin
I led može pomoći kad je u pitanju čišćenje voska Foto: Photopin

Čišćenje voska sa zidova

Sušilom za kosu podešenim na srednju temperaturu prijeđite preko voska dok ne omekša, te ga uklonite čistim ručnikom ili krpom.
Ostatak ukonite otopinom običnog octa i vode u omjeru 1:3 (1 ocat, 3 voda)

Čišćenje voska s metalnih svijećnjaka

U velikom loncu zagrijte vodu do ključanja.
Potopite svjećnjake u kipuću vodu i ostavite da tako stoje dok se voda u potpunosti ne ohladi.
Kako se voda bude hladila, tako će vosak početi sam od sebe otpadati sa svijećnjaka.
Kao alternativu ovom postupku predlažemo da metalne svijećnjake stavite u zamrzivač na jedan sat i potom samo sastružete vosak s njih.
Koji god postupak koristili, ne zaboravite na kraju ispolirati svijećnjake malo grubljim ručnikom ili krpom.

Čišćenje voska s plastičnih ili staklenih svijećnjaka

Sa plastike i stakla vosak je gotovo najjednostavnije ukloniti. Naprosto stavite vaš svijećnjak u zamrzivač na 30 minuta i potom lagano sastružite vosak plastičnim ravnalom ili kreditnom karticom.
Ne zaboravite ispoliratisijećnjak malo grubljim ručnikom ili krpom.
Eto dragi moji, nadam se da su vam ovi savjeti bili od koristi i da vam čišćenje voska više neće predstavljati apsolutno nikakav problem. Na vama je sada samo da se prepustite treperavom sjaju svijeća i pustite misli da lutaju daleko od stresa i svakodnevice.