Adventski kalendar za kućanice

Blog, Kućanski poslovi
Adventski kalendar za kućanice odlična je blagdanska ideja Foto: Photopin

Kućanice se mnogo brinu o čistoj kući, peglanju, pripremi hrane i svemu što je vezano uz jedno domaćinstvo. Često je njihov posao nedovoljno cijenjen, kao da se čista kuća i ispeglana odjeća pretpostavljaju. Stoga bismo ih mogli iznenaditi posebnim adventskim kalendarom za predstojeće blagdane. Što mislite?

Prvi adventski kalendar napravljen je još 1851. godine i nastao je u Njemačkoj. Svoje korijene vuče od luterana s početka 19. stoljeća, kada su  kredom crtali linije na vratima svaki dan od 1. prosinca pa do Božića. Adventski kalendar obično je izrađen na kartonu, ali može i na bilo kojoj drugoj površini (dajte mašti na volju). Ima 24 prozorčića ili džepića, iza kojeg ili u kojem se skriva neko iznenađenje. Najčešće je to čokoladica, ali može biti bilo što. Počevši od 1. prosinca otvaraju se prozorčići ili džepići koji su numerirani. Dakle, započinje se, naravno, s brojem jedan. Svaki dan se otvara novi i otkriva iznenađenje skriveno u njemu. Konačno, 24. prosinca se otvara 24. prozorčić ili džepić.

Vjerujem da svi manje-više znate priču skrivenu iza adventskog kalendara, ali kakva bi iznenađenja poželjele kućanice? One se brinu o čišćenju i peglanju, pripremanju obroka pa im uvijek možemo u adventski vijenac staviti nešto što je vezano uz ono čime se one najviše i najradije bave.

Kućanice vole ukrase

Adventski kalendar može se izraditi od platna, tako da se na komadu platna naprave džepići. Umjesto džepića mogu se iskoristiti i čarape te u njih stavljati iznenađenja. Jedno od dobrih iznenađenja koje će kućanice obožavati su ukrasi za božićnu jelku. U svaki džepić (ili čarapu) stavite drugačiji ukras, tako će se do samog Božića, kada se ukrašava jelka, skupiti dovoljan broj novih ukrasa.

Kućanice vole recepte

Ovo je relativno jednostavan način pomoću kojeg možete iznenaditi kućanice u svojoj obitelji. Adventski kalendar možete izraditi i od papira, džepiće zalijepiti i izraditi također od papira, a u svaki staviti novi recept. Pri tome pazite koje namirnice osoba kojoj poklanjate adventski kalendar voli te pronađite jedinstvene recepte s tim namirnicama. Sjetite se da je internet nepresušno vrelo recepata pa ih pronađite i isprintajte. Također, nije loša ideja u džepić s receptom dodati i nešto od namirnica koje su potrebne za izradu, posebice ako se radi o začinima kao što su klinčići, cimet i slično.

Posao kućanice nedovoljno je cijenjen, popravite to lijepom blagdanskom gestom Foto: Photopin
Posao kućanice nedovoljno je cijenjen, popravite to lijepom blagdanskom gestom Foto: Photopin

Kućanice vole zahvalnost

Izradite jednostavan adventski kalendar od papira (pa čak i od kuverti!)  i u svaki džepić stavite poruku zahvalnosti za kućanicu u svojoj obitelji. Primjerice, jedna poruka može biti nešto kao: ‘Nikada ti to nisam rekao/la, ali neizmjerno cijenim čist dom koji me svaki dan dočeka kada se vratim s posla. HVALA za sve što činiš da naš dom uvijek bude lijep i uredan!’ Sjetite se svih ‘sitnih’ stvari koje kućanice svakog dana za vas čine i zahvalite se na tome. Ovo je jedinstvena prilika!

Kućanice vole sitnice koje život znače

U svaki džepić ili čarapicu stavite sitni poklon. Sjetite se zamotati ga u neodoljiv papir ili staviti lijepu mašnicu. Neka to budu sitne, ali važne stvari koje kućanice vole – začini, posebna žličica, primjerice za med, poseban oblik za izradu božićnih kolačića, nova kemijska olovka, novi set igala, itd.

Eto, dragi moji, vjerujem da se slažete kako je zanimanje kućanice često nedovoljno cijenjeno. Budući do ulazimo u doba godine kada njihova uloga postaje posebno važna, pravo je vrijeme da im se zahvalimo. Adventski kalendar ručne izrade može biti odličan način za to!