In Blog, Kućanski poslovi

Mrlje na tepihu svakodnevna su pojava, bez obzira imate li malu djecu, kućne ljubimce ili živite sami. Jednostavno, svima se ponekad (a nekima i poprilično često!) dogodi da im nešto ispadne na tepih. Jao, tada slijedi dreka i strka. Što napraviti kad se dogode mrlje na tepihu, a nemamo pri ruci baš nikakvo sredstvo za čišćenje tepiha?

Mrlje na tepihu najbolje je tretirati odmah, ali znamo i sami da smo često u žurbi i to ne stignemo pa ih ostavimo za kasnije. Ovo ‘kasnije’ se pretvori u par dana, potom u tjedan, par tjedana… i tako se jedna obična mrlja pretvori u tvrdokornu.

Očistite tvrdokorne mrlje na tepihu pomoću:

  • Piva – na mrlju nanesite malo piva, a posebno je učinkovito za mrlje od kave ili čaja. Pivo lagano utrljajte u mrlju, a potom bi ona trebala nestati. Ako se to nije dogodilo, ponovite postupak.
  • Vinskog octa – vinski ocat je superheroj čišćenja. Tako je, zaboravite na Batmana i Spidermana jer Gospodin Vinski Otac je pravi heroj. U pola šalice vinskog octa pomiješajte dvije žličice soli i tako pripremljeni miks utrljajte u mrlju, a kasnije je usisajte.
  • Kreme za brijanje – prvo na mrlju nanesite malo vode pomoću spužve, a potom u sve utrljajte kremu za brijanje.  Zatim očistite čistom vlažnom krpom. Krema za brijanje posebno je učinkovita za  masne mrlje, primjerice od ulja.
  • Kukuruznog škroba – potrebno je pomiješati kukuruzni škrob sa sasvim malo lijeka, kako bi se stvorila pasta koju ćete nanijeti na mrlju. Sve ostavite nekoliko sati, a potom usisajte. Ovo je posebno učinkovito za mrlje na tepihu nastale od kemijske olovke.
  • Soli – sol je najbolje koristiti za mrlje od crnog vina. Ako imate takvu mrlju na svom tepihu, na nju nalijte malo bijelog vina, a nakon toga dodajte malo soli, ostavite da odstoji desetak minuta pa usisajte.  Sol je dobra i za masne mrlje na tepihu. U tom slučaju pomiješajte jedan dio soli i četiri dijela alkohola te utrljajte u mrlju. Sol je odlična i za uklanjanje kečapa i sličnih mrlja od rajčice s tepiha – posipajte je solju, ostavite da odstoji, potom prebrišite mokrom spužvom i usisajte.
  • Sode bikarbone – soda bikarbona odlično je sredstvo za čišćenje svih vrsta mrlja na tepihu, a posebice od povraćanja i urina. Dakle, obrišite koliko se da obrisati i pokupiti, a potom na mrlju nanesite sodu bikarbonu u poprilično debelom sloju. Na to stavite  papiranti ubrus i ostavite da stoji nekoliko sati, najbolje neka se sasvim osuši, a nakon toga usisajte.  Soda bikarbona pomiješana sa solju odlično je sredstvo i za masne mrlje na tepihu. Potrebno je pomiješati istu količinu soli i sode bikarbone te nanijeti na masnu mrlju pomoću četke (utrljati) i ostaviti da stoji četiri do pet sati i usisati.
  • Vlažnih maramica – mnogi ne znaju za to, ali vlažne maramice koje koristimo za bebe odlično su sredstvo kako bi se uklonile mrlje na tepihu. Mrlju dobro izribajte vlažnim maramicama i gotovo pa svaka mrlja će nestati. Vlažne maramice su i odlično sredstvo protiv mrlja na odjeći i namještaju!
  • Kockica leda – led je sredstvo za čišćenje žvakaćih guma s tepiha. Prvo kockicu leda stavite u vrećicu i prislonite na zalijepljenu žvakaću gumu kako bi se zamrznula. Potom je sastružite nožićem ili sličnim alatom.

Eto, dragi moji, nadam se da ćete od mnoštva sredstava koja se nalaze u svakom kućanstvu pronaći barem jedno koje će vam pomoći kod uklanjanja mrlja na tepisima. Ne zaboravite da stare četkice za zube mogu biti odličan alat pri nanošenju i utrljavanju sredstva za čišćenje u sam tepih, što je još jedna dobra vijest. Sve mrlje na tepihu mogu se očistiti, samo treba malo strpljenja!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search