Blagdanski trik: očistite kuhinju i uštedite

Blog, Kućanski poslovi
Očistite kuhinju ovih blagdana i uštedite Foto: Photopin

Blagdani se približavaju, novca treba više nego inače – očistite kuhinju i uštedite za blagdanske poklone. Ako pogledate u svoju kućnu smočnicu ili u hladnjak te po ladicama, primijetit ćete da imate gomilu stvari za koje uopće ne znate čemu služe i zašto zauzimaju prostor. Velik dio tih stvari odnosi se na hranu i prehrambene proizvode. Nekima je već istekao rok trajanja, zar ne?

Kako sam već prije u svojim tekstovima isticala, organizacija je pola posla. Ako se dobro organizirate i s tim motom na umu očistite kuhinju, iznenadit ćete se koliko novca možete uštedjeti i koliko ćete pojednostaviti kuhanje. Pa krenimo!

Očistite kuhinju – smanjite bacanje hrane

Hrana se previše baca. I točka. Često kupimo nešto, gurnemo u hladnjak i – zaboravimo. Sjetimo se toga tek kada nam nešto neugodno počne vonjati čim otvorimo vrata hladnjaka. Jedno od prvih pravila štednje novca, ali i čiste kuhinje jest smanjenje bacanja hrane. Opet ističem – organizacija je i u ovome najvažnija. Ne kupujte stihijski. Ako ste već skloni tome, zapamtite što ste kupili i iskoristite namirnicu u roku u kojem je iskoristiva. Napravite plan kuhanja unaprijed. Primjerice sve napišite za tjedan unaprijed i magnetom pričvrstite za hladnjak. Dok pravite meni, otvorite hladnjak i provjerite sve pretince. Iskoristite. Nemojte ići u trgovinu samo zato što ste se poželjeli nečega. Prije toga provjerite što već imate. I na kraju, ali ne manje važno, naučite se kuhati s ostacima hrane. Samo zato što vam je ostalo malo karfiola od jučer, ne znači da ga trebate baciti. Primjerice, ubacite u njega zobenih pahuljica i crvenog luka i napravite sočne pljeskavice! Štednja je jedan od najboljih pokretača kreativnosti, vjerujte!

Očistite kuhinju – napravite prostor  za ostatke u hladnjaku

Ili, ako nije pokvarljivo, negdje u ladici. Neka se točno zna gdje je taj prostor i neka svi ukućani stavljaju ostatke hrane samo u njega. Isključivo u njega. Nigdje drugdje. Ovako ćete samo jednim pokretom ruke (otvaranjem tog posebnog prostora za ostatke) znati čime raspolažete, imate li namirnice koje vam mogu poslužiti za pripremu sutrašnjeg ručka.

Očistite kuhinju, a u tome neka vam pomognu staklenke od ukiseljenog povrća Foto: Photopin
Očistite kuhinju, a u tome neka vam pomognu staklenke od ukiseljenog povrća Foto: Photopin

Očistite kuhinju – maksimalno organizirajte smočnicu

Nemojte samo bacati vrećice tjestenine, slanutka, graha, leće ili što god to bilo posvuda po smočnici. Ako tamo držite i druge stvari osim hrane, velika je vjerojatnost da će sve izmiješati i na kraju nećete znati što imate. Odlično mi se pokazalo organiziranje namirnica u staklenke u kojima sam kupila ukiseljene krastavce i slično. Poslužiti mogu i plastične posude s poklopcima koje se mogu kupiti za sitne novce u gotovo pa svakoj trgovini. Ovo je investicija koja će vam se zasigurno isplatiti. Na svaku staklenku ili plastičnu posudu napišite što je u njoj. Novije namirnice stavljajte iza na policu, a starije naprijed, kako biste znali što treba prije potrošiti.

Očistite kuhinju i održavajte čistoću

Kada ste jednom doveli kuhinju u red, potrudite se da tako i ostane. Održavajte je čistom i organiziranom. Dobro se brinite za aparate, nemojte ih pregrijavati ili na druge načine s njima grubo postupati. Na ovaj način smanjit ćete kvarove i, naravno, uštedjeti. Ako svaki dan (ili barem svaki treći)  prebrišete štednjak ili mikrovalnu, također ćete uštedjeti na skupim sredstvima za čišćenje koje ćete poželjeti kupiti kada mrlje postanu tvrdokorne.

Eto, dragi moji, očistite kuhinju prije blagdana i vjerujte da ćete na ovaj način uštedjeti novac. Isprobano je i provjereno. A višak novca u ovo blagdansko vrijeme svima će nam dobro doći.