Blagdanska učionica: peglanje košulje

Blog, Kućanski poslovi
I vi možete savladati peglanje košulje Foto: Photopin

Peglanje je poprilično omražen posao, a još kad netko spomene peglanje košulje, e tek onda kreću glavobolje i trbuhobobolje. Polako ulazimo u blagdansko razdoblje. Razdoblje kada su svečani ručkovi i večere češći nego inače. A uz svečane objede ide svečana odjeća. Košulja, naravno. Iskoristite jedan od narednih vikenda i naučite se sami ispeglati košulju.

Peglanje košulje, najčešćeg svečanog dijela odjeće jedan od najtežih zadataka kada govorimo o peglanju. Ponekad se čini da se svaki krivi zamah peglom može vidjeti po jednoj novoj neravnini na košulji, a ako ne prijeđemo svaki milimetar platna, kao da ništa nismo napravili.

Peglanje košulje za početnike

1.korak

  • Ovlažite košulju

Svaka se košulja mnogo lakše pegla ako je  vlažna. Danas sve ove modernije pegle imaju poseban prostor u koji se stavlja voda, a potom se ona može štrcati na odjeću ili se pak stvara para koja olakšava peglanje. Ako još uvijek imate staru peglu, nabavite bočicu s raspršivačem vode i lagano pošpricajte po košulji. Nemojte koristiti nikakve mirise ili slične dodatke koje biste eventualno poželjeli pomiješati s vodom jer tako samo možete stvoriti mrlje po košulji.  Dobra ideja je i prakticiranje peglanja košulje odmah, čim je izvadite iz perilice rublja. U tom slučaju će se neki nabori izravnati još i bolje! Dakako, sve ovisi i od kojeg je materijala vaša košulja. Prirodni materijali odlično se peglaju kada se košulja tek izvadi iz perilice.

2.korak

  • Zagrijte dasku za peglanje

Ovaj se korak lako zaboravi, ali je odličan za još bolje rezultate kod peglanja košulje.  Osim toga, jako je jednostavan. Prije nego započnete peglanje košulje, dasku ili bilo koju podlogu na kojoj peglate jednostavno preko nje prijeđite nekoliko puta peglom dok ne postane veoma topla. Ako košulju stavite na hladnu podlogu, produljujete vrijeme peglanja, a to nitko ne želi, zar ne?

3.korak

  • Krenite s ovratnikom

Ili, kako je volimo zvati – kragnom. Prvo peglom prijeđite preko unutrašnje strane ovratnika, a potom ga preklopite točno onako kako treba stajati i snažno prijeđite peglom preko tako složenog ovratnika.

4.korak

  • Na redu je prednja strana

Prednja strana prvo je što će svi vidjeti na vama pa zato ovaj dio treba dobro ispeglati. Peglajte s unutrašnje strane košulje i koristite duge, neprekinute zamahe peglom. Ne zaboravite gurnuti vrh pegle u uglove za ramena te prijeći i dio na kojem su gumbovi.

5.korak

  • Stražnja strana

Ona se lako pegla i ne zahtijeva toliko veliku pozornost jer će ju vjerojatno prekriti sako ili prsluk. Ipak, ne treba je potpuno zanemariti. Peglajte s unutrašnje strane i koristite duge pokrete peglom. Ovo je najlakši dio kod peglanja košulje.

6.korak

  • Rukavi

Rukavi su najteži dio kad je peglanje košulje u pitanju. Bilo bi dobro peglati ih također s unutrašnje strane, ali može i s lica. Prvo sredite manšete rukava i njih uvijek peglajte  s unutrašnje strane. Potom krenite na cijeli rukav. Neke košulje imaju crtu po sredini rukava, neke nemaju. Što ćete vi napraviti? Ako želite crtu, pazite da rukav ravnomjerno namjestite i snažnim pokretom pegle lako ćete je napraviti. Ako crta ne dolazi u obzir, prvo peglajte unutrašnje strane rukava, ne dodirujući gornji dio rukava (gdje bi se mogla stvoriti crta). Nakon toga rukav preklopite tako da taj dio koji niste ispeglali izravnate i također preko njega prijeđete peglom.

7.korak

  • Opet prednji dio

Dok smo radili sve ove vratolomije s košuljom kako bismo ispeglali rukave, prednji dio vjerojatno se opet malo pogužvao. Iz tog razloga opet prijeđite preko njega.

8.korak

  • Objesite košulju

I to je to! Objesite košulju na vješalicu i neka spremna čeka vaš svečani ručak ili večeru! Važno: ako vam je u ormaru poprilična gužva, košulju objesite negdje drugdje gdje će moći bolje ‘disati’ i tako se neće opet zgužvati!

Eto, dragi moji, peglanje košulje može postati vaša rutina.  Odvažite se i probajte, nakon nekoliko ispeglanih košulja, postat ćete pravi velemajstor u tome!