Mali vodič: čist dom do Božića

Blog, Kućanski poslovi

Čist dom jedan je od prioriteta za božićne blagdane. Dakako, nećemo umanjivati važnost kolača i ostalih finih božićnih jela, ali, ruku na srcu – što bi to sve vrijedilo ako ste servirali u – svinjcu. Iako se čini da nam je preostalo još mnogo vremena do blagdana, u ovo doba godine vrijeme kao da brže prolazi. Stoga se već sada možemo lagano pripremati za to da imamo čist dom do Božića.

Nemojte se uvrijediti, naravno da znate kako se stvari čiste, ali donosim vam kratak vodič za to kako dovesti u red svoj dom, kako imati čist dom do Božića. Ne kaže se uzalud da je dobra organizacija pola posla pa vjerujem da će vam ovaj mali podsjetnik dobro doći.

Čist dom – staklo

Često nam staklene čaše stoje negdje na policama i ne koristimo ih od blagdana do blagdana, posebice one čaše koje su na stalku ili imaju kakve ukrase, odnosno čaše za svečanije prilike.  Prašina se, čini mi se, nekako najbolje vidi upravo na staklu. Stoga je sada pravo vrijeme da operete sve staklo koje imate u kućanstvu. Ako perete prozore, ogledala, staklene stoliće, zašto se ne prebaciti i na staklene čaše? Nažalost, na nekom staklu osim prašine vidljive su i razne mrlje, posebice ako ih peremo u perilicama za posuđe. Kako biste se riješili tih mrlja, uzmite unutarnju stranu kore od krumpira i trljajte po mrlji, a potom staklo isperite i pobrišite. Mrlje bi pomoću krumpira trebale nestati.

Čist dom – srebrnina

Jednako kao i sa staklom, tako je i sa srebrninom, a tu posebno mislim da srebrni pribor za jelo i svijećnjake. Predmeti od ovog materijala obično se koriste u posebnim prilikama, upravo za Božić. Budući se tada cijeni sve što je svjetlucavo, tako će upravo srebrni predmeti dobiti priliku zablistati punim sjajem.  Kako biste postigli taj ekstra sjaj, prijeđite preko njih unutarnjom stranom kore od banane.

Čist dom – podovi

Možda mislite kakva je svrha sada prati podove kada će se do Božića još sto puta zaprljati. Imate pravo, ali sada je pravo vrijeme za detaljnije pranje podova. Pomaknite elemente, stolove, tepihe i kleknite na koljena, i dobro izribajte pod. Ovisno o tome kakav je pod možete koristiti spužve ili četke. I običan deterdžent za pranje posuđa pomoći će vam da pod zablista.

Čist dom – hladnjak

Ako niste čistili hladnjak cijelu proteklu godinu, sada je i više nego pravo vrijeme da to učinite. Sve izvadite van, ako imate dio za zamrzavanje, otopite ga. Riješite se hrane koja predugo stoji u hladnjaku i zamrzivaču. Dobro narodno sredstvo za sterilizaciju je soda bikarbona pa možete njome izribati unutrašnjost hladnjaka. U vrijeme blagdana obično se u hladnjake stavlja mnogo hrane pa se znaju pomiješati razni mirisi i stvoriti jedan koji nije nimalo ugodan. Napravite vlastito sredstvo koje će na sebe privlačiti mirise u hladnjaku – u staklenku ili zdjelicu stavite zobene pahuljice i neka stoje unutra. Dakako, možete staviti i limun kojeg ćete prerezati po pola i držati u hladnjaku te mijenjati svakih nekoliko dana.

Čist dom – toalet

I kod njega je vrijeme za dobro predblagdansko ribanje. Koristite sodu bikarbonu ili ocat. Natopite mrlje i ostavite da stoje, a potom ribajte četkom. Dakako, možete koristiti i kupovno sredstvo u koje imate povjerenja. Toaleti su često zapušteni pa će vam možda trebati nekoliko dana dok sve te mrlje otopite i dobro izribate.

Čist dom – ručnici

Ovo je veoma važno ako se nadate blagdanskim gostima. Ako ručnici dugo stoje neiskorišteni ili ste ih pospremili, a da se prije toga nisu dobro osušili, u njih će se uvući i više nego neugodan miris. Izvadite ih sada, dok niste zaokupljeni blagdanskim kolačima i jelima te ih preperite i dobro osušite. Sjetite se da nije stvar u bezgraničnom lijevanju omekšivača kako bi rublje lijepo mirisalo. Naprotiv, ako ga koristimo neumjereno, možemo stvoriti kontra efekt. I ovdje vam može pomoći soda bikarbona ili ocat kojeg ćete staviti zajedno s praškom za pranje rublja.

Eto, dragi moji, čist dom do Božića svakako je moguć ako svakog dana poduzmete neki mali korak. Samo budite uporni i dosljedni i prije Božića imat ćete čist dom i dušu spremnu za slavlje!