Čišćenje hladnjaka i kuhinjskih površina

Blog, Kućanski poslovi
Detaljno čišćenje kuhinje obično se obavlja prije blagdana Foto: Photopin

Kuhinja je mjesto u stanu u kojem provodim gotovo najviše vremena te je samim time najizloženija prljavštini i nečistoći, a čišćenje se može učiniti kao ‘nemoguća misija’. Upravo iz razloga što podrazumijeva pripremu i pohranu hrane, nastojim da uvijek bude temeljito očišćena. Iako se čišćenje hladnjaka i kuhinjskih površina ponekad čini kao jedan od najdosadnijih i najtežih poslova, danas ću vas ovim praktičnim savjetima uvjeriti da nije tako.

Čišćenje hladnjaka

Bez hladnjaka više ne možemo ni zamisliti svoju svakodnevicu te je on u mom domu element koji se najčešće otvara. Ne održavamo li svoj hladnjak onako kako bismo trebali, on će ubrzo postati rasadnik bakterija i nečistoće.
Temeljito čišćenje hladnjaka obavljam obavezno jednom mjesečno. Temeljito čišćenje podrazumijeva pranje hladnjaka iznutra i izvana, dok bi se posude u kojima držimo hranu trebale ispirati i čistiti čak i češće. Da bismo hladnjak dubinski očistili, potrebno je ukloniti sve police i posude iz njega te njegovu unutrašnjost oprati mlakom vodom u koju smo dodali sredstvo za čišćenje.
Nakon prvog pranja, potrebno je opet prebrisati cijeli hladnjak čistom vodom s dodatkom malo octa jer on neutralizira neugodne mirise. Hladnjak treba čistiti nježno, a ne ribati, da ne dođe do oštećenja njegove površine. Na kraju suhom krpom posušimo hladnjak te ga ponovno uključimo u struju i posložimo namirnice.
Izvana se hladnjak čisti sredstvom za čišćenje koje nije agresivno te se polira finom suhom krpicom za uklanjanje otisaka prstiju na površini. Što se tiče stražnje strane hladnjaka, koja je uza zid, preporuča se čišćenje dva puta godišnje i to na način da ga isključimo iz struje, udaljimo od zida te onda uklonimo prašinu usisavačem.
Ukoliko odlazite na put dulje od tjedan dana, hladnjak je potrebno potpuno isprazniti i isključiti. Nakon toga će se hladnjak odmrznuti, potrebno ga je pobrisati te ostaviti vrata otvorena do povratka s puta. Ukoliko zatvorite vrata hladnjaka, lako je moguće da će se unutra nakupiti plijesan.

Čišćenje kuhinjskih površina

Na kuhinjskim elementima i površinama za pripremu hrane skuplja se najviše nečistoće i bakterija.
Za čišćenje tih površina zagovaram prirodne, neagresivne metode kojima je moguće jednako uspješno i temeljito čistiti kao i onim industrijskim sredstvima za čišćenje koja često sadrže štetne i toksične tvari opasne za organizam.
Ocat učinkovito uklanja masne mrlje i neugodne mirise, a razrijeđen s vodom čisti i daje sjaj keramičkim pločicama. Obzirom da lagano dezinficira i spriječava razvoj bakterija, razrijeđen vodom može se koristiti i za pranje drvenih površina za pripremanje hrane, te posuđa, posebno onog u kojem se čuva hrana ili sprema povrće za zimu.
Sok od limuna kao stvoren je za raznoliko čišćenje i uklanjanje neugodnih mirisa u kuhinji, ali primjerice i s ruku nakon rezanja češnjaka ili čišćenja ribe. Od limuna vrlo jednostavno možete pripremiti i univerzalno sredstvo za čišćenje pa u boci s raspršivačem pomiješate sok od jednog limuna i petnaestak kapi eteričnog ulja limuna s litrom vode.

kuhinja1.jpg
Soda bikarbona zbog svog je blago abrazivnog djelovanja idealna za čišćenje zamašćenih i zagorjelih površina, a neutralizira neugodne mirise iz vode i zraka. Kako biste pravilno oprali željenu površinu, dovoljno ju je nanijeti na vlažnu krpicu ili spužvu u malim količinama. Možete biti sigurni da neće oštetiti namještaj, kuhinjske elemente ili ostale aparate koje bi trebalo očistiti.

Na gornje površine kuhinjskih elemenata i hladnjaka postavite novinski papir kako se prašina i nečistoća u kombinaciji s masnoćom ne bi lijepili po elementima, te ih redovito, po potrebi mijenjajte čime ćete si uvelike uštedjeti vrijeme koje biste potrošili na uklanjanje te tvrdokorne nečistoće.

Eto, dragi moji, nadam se da sam vam barem malo olakšala muke oko čišćenja kuhinje i da ćete rado primjenjivati ove savjete u vlastitom domu!