Zašto je važno cjeloživotno obrazovanje

Lifestyle
Cjeloživotno obrazovanje / Kućanski poslovi
Zahvaljujući internetu, znanje je dostupnije nego ikad! Foto: Pixabay

Želimo li uspjeti pri traženju posla i ostati u igri do mirovine, pa i nakon nje, moramo biti spremni na cjeloživotno obrazovanje i neprestano usavršavanje.

Povratak u školske klupe

Radna mjesta na koja možemo zasjesti po završetku školovanja i na istima dočekati mirovinu bez pretjeranih ulaganja u dodatno obrazovanje više ne postoje. Također, ljudi danas nerijetko ostaju bez posla gotovo pred samom mirovinom, u godinama kad drugim poslodavcima više nisu zanimljivi. To je, naravno, za čovjeka šok, pogotovo zato što je već ušao u životnu fazu kada je očekivao smirivanje i odmor. Najgore što možemo učiniti u takvim situacijama je prepustiti se očaju. Bez obzira na loše okolnosti, rješenje postoji i u ovakvim slučajevima, a počinje istraživanjem i učenjem.

Ne postavljajte si ograničenja zbog svojih godina i ubrzo ćete shvatiti da povratak u „školske klupe“ i nije tako strašan – čak štoviše, čovjek se osjeća zadovoljnije i ispunjenije. Ne kaže se uzalud da se ostaje mlad sve dok postoji želja za učenjem, o čemu sam pisala i u jednom od svojih ranijih postova pod naslovom Kada počinje starost. Što više novih stvari naučite to su vam veće šanse da pronađete novi posao ili još bolje – pokrenete uspješan vlastiti posao.

Neformalno obrazovanje

Formalno obrazovanje često zaostaje za promjenama koje se događaju na tržištu pa nas stoga ne može na pravi način ni pripremiti za tržište rada ili poslovne pothvate. Ne treba ni očekivati da u određenoj ustanovi dobijemo sve na pladnju već se treba posvetiti intenzivnom samoobrazovanju – čitati stručnu literaturu, pohađati tečajeve, radionice, razgovarati sa stručnjacima, tražiti savjete, istraživati.

Cjeloživotno obrazovanje / Kućanski poslovi
Istražujte, čitajte, učite – ne odustajte! Foto: Pixabay

Gdje pronaći informacije

I Hrvatska je kao dio Europske unije prihvatila koncepciju cjeloživotnog učenja kao dio strategije obrazovanja. Postoji i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih osnovana od strane Republike Hrvatske koja se, kako je navedeno na njihovoj službenoj internetskoj stranici, bavi poslovima planiranja, razvijanja, organiziranja, provedbe, praćenja i unapređivanja sustava strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Glavni cilj je sustav učiniti fleksibilnijim, a znanje, kao temelj osobnog razvoja i uspjeha, dostupnijim.

Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi mjere obrazovanja nezaposlenih osoba kako bi ih se na što bolji način pripremilo za tržište rada. Cilj ovih mjera je poticati cjeloživotno obrazovanje i stvaranje potrebne kvalificirane radne snage. Na internetskim stranicama Zavoda postoje informativne publikacije, kao i podaci o mjerama za samozapošljavanje, među kojima su i one posebno osmišljene za mlade, starije i za žene, tj. za skupine koje je potrebno dodatno potaknuti na bavljenje poduzetništvom.

O mogućnostima samozapošljavanja možete se informirati, primjerice, u poduzetničkim potpornim institucijama, razvojnim agencijama, uredima državne uprave, no predlažem vam da prvo započnete s internetskim pretraživanjima.

Cjeloživotno obrazovanje / Kućanski poslovi
Zahvaljujući internetu, znanje je dostupnije nego ikad! Foto: Pixabay

E-obrazovanje

Internetsko doba donijelo je i niz pogodnosti po pitanju obrazovanja. Služite li se dobro engleskim jezikom, onda su mogućnosti da naučite nove stvari daleko veće. Realno gledano, što god vas zanima možete naći putem interneta – o vama ovisi koliko ćete truda, vremena i energije biti spremni uložiti u učenje novih stvari.

Kada je riječ o obrazovanju putem interneta, zadnjih su se godina stvari ozbiljnije počele mijenjati na bolje. Sve je više onih koji uočavaju potrebu za bržim, lakšim i jeftinijim širenjem znanja, a u internetu vide idealno sredstvo za ostvarenje takvih ciljeva. Razvijaju se tako platforme poput Coursere i EdX-a na kojima je moguće besplatno slušati predavanja s najboljih svjetskih sveučilišta i s različitih područja – od psihologije i biologije do web programiranja i prava. Predavanja se razlikuju svojom težinom, tj. prilagođena su različitim skupinama polaznika, kako amaterima tako i profesionalcima, a za određene novčane iznose možete dobiti i certifikate koji postaju sve cjenjeniji na tržištu rada.

Cjeloživotno obrazovanje, fleksibilnost i spremnost na usavršavanje ključni su za uspjeh u suvremenom svijetu. Obratite pažnju na mogućnosti koje vas okružuju – i ne prepuštajte stvar slučaju!