Efikasno i brzo čišćenje pećnice

Blog
Prirodna ili kupovna sredstva za čišćenje pećnica, pitanje je sad! Foto: Pinterest

Ne bismo pogriješili kada bismo za pećnicu rekli da je središnje mjesto svake kuhinje. Pećnica nam pravi najukusniju hranu, a što je još bolje, nije potrebno mnogo miješanja i provjeravanja – jednostavno se hrana začini i stavi u pećnicu neka ona odradi svoj dio posla, a kasnije možemo uživati u slasnom objedu. Dakako, sve ovo ima svoju cijenu. Ako pećnicu najčešće koristimo tako da u njoj pripremamo hranu u otvorenim posudama, nakon samo jednog pečenja može biti sasvim išpricana, masna i prljava. Stoga i ne čudi da je čišćenje pećnice jedan od najzahtjevnijih zadataka u kuhinji. Ipak, nemojte se odmah prestrašiti. Čak i najtvrdokornije mrlje mogu biti efikasno i brzo očišćene uz nešto truda i dobra sredstva za čišćenje.

Na tržištu je mnogo ponuđenih sredstava za čišćenje pećnica i zasigurno vas može zaboljeti glava kad stanete pred policu na kojoj su izložena. Koje sredstvo za čišćenje pećnica izabrati? Koje god izabrali nećete pogriješiti, iako s nešto eksperimentiranja svatko može pronaći ono koje mu najbolje odgovara. No, koje god izabrali, nemojte se nadati da će ono samo odraditi posao kao na reklamama za sredstva za čišćenje –samo našpricate, ostavite da djeluje navedeno vrijeme i jednostavno obrišete krpom. Dragi moji, stvari tako ne funkcioniraju, nažalost! Ako ste kupili i najmoćnije sredstvo za čišćenje pećnica na tržištu, pripremite se na dosta ribanja, posebice ako ste ostavili zaprljanja da se talože i talože, odnosno nemate tu naviku čišćenja pećnice nakon svakog korištenja.

Prirodna ili kupovna sredstva za čišćenje pećnica, pitanje je sad! Foto: Pinterest
Prirodna ili kupovna sredstva za čišćenje pećnica, pitanje je sad! Foto: Pinterest

Kakvu pećnicu imate?

Pećnice možemo podijeliti u tri velike grupe:

  1. pećnice koje se same čiste
  1. pećnice s porculanskim slojem koje čiste zaprljanja dok se hrana priprema
  1. pećnice koje moramo sami čistiti, a većina u Hrvatskoj je upravo takva

Što napraviti prije čišćenja pećnice?

  • Izaberite vrijeme za čišćenje kada je stanje u kuhinji najmanje aktivno
  • Djecu i kućne ljubimce udaljite od mjesta čišćenja pećnice
  • Otvorite prozore kako bi pare koje se stvaraju tijekom čišćenja pećnice izašle i prostorija bila ventilirana

Kako očistiti pećnicu?

Prvo maknite rešetke i namočite ih u otopinu vruće vode i deterdženta za pranje posuđa. Njima ćete se pozabaviti na kraju čišćenja, do tada neka masnoća na njima otpušta u ovakvoj otopini.

Hladnu pećnicu našpricajte kupljenim sredstvom za čišćenje pećnica. Ako su zaprljanja doista tvrdokorna i velika, takva mjesta dodatno namočite sredstvom. Ne zaboravite ni vrata pećnice (staklo).

Ne zaboravite da možete i sami napraviti sredstvo za čišćenje pećnica koje nije skupo i nije puno štetnih kemikalija kakve kupovna sredstva obično imaju. Evo što ćete trebati:

  • Uzmite bocu koja ima raspršivač sa zapreminom od jedne litre
  • U bocu stavite četiri žlice soda bikarbone
  • Napunite bocu vodom
  • Dobro promućkajte prije upotrebe

Ovakvo, domaće sredstvo za čišćenje pećnice treba ostaviti da djeluje barem sat vremena. Na mjesta na kojima su mrlje tvrdokorne, treba staviti pastu od sode bikarbone i vode – jednostavno se napravi pomiješajući vodu i sodu dok se ne stvori gusta pasta.

Nakon sat vremena (ili s obzirom na vrijeme navedeno na sredstvu kojeg ste kupili u trgovini) provjerite nožićem ili posebnom strugalicom koja se može kupiti isključivo za ovu namjenu, odvaja li se masnoća. Ako se ne odvaja, ponovite korak s nanošenjem sredstva i pričekajte dodatnih sat vremena ili koliko je naznačeno na vašem sredstvu.

Prije završnog koraka možete staviti gumene rukavice za čišćenje pošto će biti dosta crne masne tekućine. Dakle, nožićem ili strugačem za čišćenje pećnica počnite strugati površine pećnice. Trebali bi početi otpadati komadi nakupljenog zaprljanja. Imate li negdje problem s odvajanjem masnoće, ponovno nanesite sredstvo i tako si pomognite.

Kod čišćenja pećnice ne zaboravite na rukavice koje štite ruke. Foto: YouTube
Kod čišćenja pećnice ne zaboravite na rukavice koje štite ruke. Foto: YouTube

Krpom očistite sve što ste nakupili tijekom struganja. Za ovo ćete nekoliko puta trebati mijenjati vodu za ispiranje.

Na kraju isperite pećnicu otopinom vinskog octa i vode (u omjeru 50:50). Sada bi se vaša pećnica trebala sjajiti od čistoće i izgledati doista uredno.

Ne zaboravimo ni na rešetke. Treba ih oprati u otopini u kojoj su bile namočene, a ako su veoma prljave, pomognite si sredstvom za čišćenje pećnice. Dakako, vratite ih u čistu pećnicu.

Još pokoji savjet za čistu pećnicu

Najčišća pećnica je ona pećnica koja se čisti odmah nakon svake upotrebe (naravno, nakon što se ohladi). Tada mrlje još nisu tvrdokorne, a čišćenje je iz tog razloga najefikasnije, najbrže i najjednostavnije.

Ako pečete nešto što doista jako šprica, na dno, ispod posude stavite papir za pečenje ili foliju.

Ako je nešto iscurilo za vrijeme pečenja, otvorite pećnicu i na mjesto curenja nanesite hrpicu soli. Ona će upiti nečistoću, a sve ćete nakon pečenja maknuti van.

Ako pećnicu nikad niste prali i doista je jako prljava, nanesite pastu od sode i vode i ostavite da odstoji tijekom noći.

Nedostaje li vam pjena u prirodnim sredstvima za čišćenje, na otopinu ili pastu od sode našpricajte malo vinskog octa. Osim što će se stvoriti pjena, također ova dva sredstva odlično reagiraju zajedno i daju efikasnije rezultate čišćenja.