Limun – odlično sredstvo za čišćenje

Blog

Često se kaže – kad vam život da limune, napravite limunadu! A ja bih dodala – i očistite s njima svoju kuću! Čišćenje s limunom za mnoge je pravi izazov, ali radi se o ekološkom i prirodnom načinu čišćenja pa iz tog razloga ima sve više poklonika. Kao što već i sami znate, većina kupovnih sredstava ima u sebi sastojke (koji se često kriju iza sasvim nejasnih izraza i oznaka) koji su štetni za zdravlje ljudi, ali i za prirodu. S druge strane, limun je jedan od darova prirode kojeg možemo koristiti u svakodnevnom ili povremenom čišćenju kućanstva. Saznajte kako!

Za početak ću vam dati nekoliko brzinskih savjeta o korištenju limuna u čišćenju svakodnevnih predmeta koje upotrebljavamo u kućanstvu:

1.Očistite mikrovalnu

U posudu za mikrovalnu stavite do pola vode, potom u nju iscijedite cijeli limun te dodatno ubacite prerezane polovice limuna. Stavite sve zajedno u mikrovalnu na najjaču temperaturu oko tri minute, dok ne zakuha.  Ne otvarajte odmah već ostavite da odstoji pet minuta jer će para iz tekućine djelovati na masnoće i ostalu prljavštinu u mikrovalnoj. Nakon toga maknite posudu s limunom i obrišite unutrašnjost mikrovalne.

2.Očistite drvene daske za rezanje

Drvene daske za rezanje lako upijaju mirise namirnica koje smo na njima tretirali. Kako biste uklonili i mirise i nečistoću napravite sljedeće: dasku lagano posipajte solju. Limun prerežite na pola i odrezanom stranicom trljajte po soli i dasci. Ostavite da odstoji oko pet minuta. Nožem sastružite nečistoću koja će se odvojiti od daske, a samu dasku očistite vlažnom spužvom. Na sličan način se mogu ukloniti i nečistoće s radnog stola ukoliko se radi o materijalu koji se ne može lako izgrebati.

3.Napravite sredstvo za čišćenje kuhinje

Limun, odnosno limunove korice često se nepotrebno i nepravedno bacaju u kompost ili, još gore, u obično smeće. Nemojte to raditi već ih skupljajte i izradite jedinstveno sredstvo za čišćenje kuhinje – od kola za kuhanje pa sve do kuhinjskih elemenata. Limunove korice skupljajte u staklenku. Kada je staklenka puna korica, napunite je vinskim octom i ostavite na tamnom mjestu barem dva tjedna. Što dulje ostavite, to će sredstvo za čišćenje biti jače, ali dva tjedna je minimum. Nakon toga procijedite i ulijte u bocu s raspršivačem te koristite za čišćenje kuhinje. U smjesu možete dodati i mirisnih biljaka, kao što su ružmarin i lovor!

4.Očistite bakrene površine

Bakrene cijevi ili posuđe opet će zasjati pomoću limuna! Na bakrenu površinu nanesite malo soli, limun prerežite na pola i trljajte po površini na koju ste nanijeli sol. Trljajte limunom, a ne spužvicom. Možete napraviti i pastu od limunovog soka i soli te ju trljati spužvom.

Limun - odlično sredstvo za čišćenje

5.Osvježite plastično posuđe

Plastika voli zadržavati mirise namirnica koje smo u njima držali. No, i ovo se da očistiti i osvježiti. Dakako, limun je za to najbolji. Uzmite limunovu koricu i istrljajte unutrašnjost plastike, a potom sve dodatno isperite s malo limunovog soka. Voila!

6.Očistite mrlje s pribora za jelo

Imate li perilicu za posuđe, svejedno se često dogodi da ružne mrlje od vode ostanu na priboru za jelo – žlicama, viljuškama, a posebice noževima. I ako posuđe peremo na ruke, ali ga ne brišemo odmah, opet ćemo primijetiti ružne mrlje od vode.  Limun će i u ovome pomoći. Očistite pribor za jelo pomoću limuna na sljedeći način – primjerice žlicu istrljajte limunovom koricom, a potom je obrišite. Krasno će se sjajiti te će biti dodatno dezinficirana jer je limun i snažno sredstvo za dezinfekciju.

7.Očistite blender

I blender može imati ružne mrlje od vode i svega što u njemu miksamo. Kako biste to očistili, napunite ga vodom do pola, a u nju dodajte nasjeckani limun te pustite da radi jednu minutu. Uz to što će se blender lijepo sjajiti, kuhinja će mirisati po svježem limunu, a što je ljepše od toga?

Dakle, drage moje i dragi moji, mnogo je načina da se limun koristi za čišćenje kućanstva, samo mu trebate dati šansu. Ovakav način čišćenja je prirodan i ekološki te nema negativnih nuspojava kao mnoga kupovna sredstva za čišćenje. Osim što limun čisti, on daje sjaj, ali i snažnu antibakterijsku zaštitu očišćenog prostora na neko vrijeme.

Ovo su samo neki od načina kako se limun može koristiti za čišćenje. Ne zaboravimo ni sljedeće male trikove čišćenja pomoću limuna:

  • Limunom možete čistiti kupaonicu. Istrljajte kadu, lavabo ili školjku limunovom koricom ili limunovim sokom.
  • Limunov sok odlično je sredstvo za pranje prozora i ogledala. S vodom pomiješajte malo limunovog soka i pošpricajte prozor ili ogledalo te obrišite.
  • Očistite srebrni nakit tako da ga potopite u limunov sok ili istrljate limunom pa isperete.
  • Ako su vam se na posudama ili kuhalima vode uhvatile naslage klora, prokuhajte vodu s limunom i naslage će otpasti.
  • Ako vas svaki puta kada otvorite hladnjak zapuhne neugodan miris, ostavite na tanjuriću polovicu limuna. On će upijati neugodne mirise. Promijenite nakon jednog tjedna.
  • Muči li vas neugodan miris iz odvoda, u nekoliko litara proključale vode dodajte pola šalice soka od limuna i ulijte u odvod.
  • Pomoću stare četkice za zube koju ćete umočiti u limunov sok možete odlično očistiti fuge na pločicama.

Imate li i vi kakav trik za čišćenje s limunom? Podijelite ga sa mnom!