Uz Svetog Nikolu – djeca i kućanski poslovi

Blog, Kućanski poslovi
Djeca i kućanski poslovi idu zajedno :) Foto: Photopin

Djeca i kućanski poslovi najčešće ne idu zajedno. Djeca obično smetaju kada se obavljaju kućanski poslovi, a često nam ne padne na pamet uposliti ih za obavljanje nekih od kućanskih poslova. Budući se bliži jedan od najomiljeniji dječjih dana u godini, Dan svetog Nikole, možda je najbolji poklon naučiti djecu odgovornosti. Kućanski poslovi odlična su vježba za odgovornost. Pa krenimo onda.

Djeca i kućanski poslovi – svaki dan po malo

Jednako kao što svaki dan obavljaju svoju zadaću koju su dobili u školi, uče ili se igraju na računalu ili s vršnjacima, tako bi svaki dan trebali obaviti neki kućanski posao. Naravno, ne treba to biti nešto komplicirano i treba paziti da je primjereno njihovom uzrastu. Najbolje je da krenu od svoje sobe, svog kutka za igru i općenito svojih stvari. Neka se nauče svoje stvari držati u redu, svoju sobu urednom. Kada se igraju neka sami vrate igračke na mjesto. Sve ovo mogu biti njihovi svakodnevni zadaci kako bi shvaćali vrijednost kućanskih poslova.

Djeca i kućanski poslovi – sve je igra

Djeca će lakše obavljati zadatke koje im damo i bolje prihvaćati kućanske poslove ako im sve predstavimo kao igru. Možete izraditi bonove pa da se za svaki dobro odrađeni zadatak dobije poljubac, zagrljaj ili čokoladica. Upalite glazbu. Smijte se. Pravite grimase. Djeca će se na ovaj način lakše naučiti da su kućanski poslovi nešto što se mora obavljati, ali i nešto što je u isto vrijeme veoma zabavno.

Djeca i kućanski poslovi – sredstva za čišćenje

Već znamo da djeca i kućanski poslovi idu zajedno, međutim djeca i razne kemikalije koje se koriste u sredstvima za čišćenje nikako ne idu zajedno. Iz tog razloga najbolje je napraviti prirodna sredstva za čišćenje koja nemaju nikakav štetan utjecaj. Neka djeca za brisanje prašine koriste čistu vodu. Kod većih zaprljanja pokažite im kako soda bikarbona i limun mogu biti pravi čarobnjaci.

Djeca i kućanski poslovi – motivacija

Uz organizaciju i motivacija je veoma važna, a ovo posebno vrijedi za djecu i kućanske poslove. Nikako nemojte krenuti s pravim i velikim podmićivanjem. Ne, nikako! Djeca i kućanski poslovi ne idu zajedno s mitom i korupcijom. Na ovaj način ih ne učite odgovornosti već tome da će biti plaćeni za nešto što se moraju naučiti raditi kako bi im život bio jednostavniji i lakši. Dakle, dodatan džeparac izostavite, ali sitne nagrade u obliku pola sata duljeg igranja igrica ili sat vremena dulje biti budan vikendom svakako će djelovati kao magičan motivator na djecu.

Sve ima svoje mjesto

Djecu učite da sve ima svoje mjesto i da se upravo kućanskim poslovima održava čist dom koji je dio održavanja vlastite higijene. Nitko ne može reći da ima higijenske navike ako živi u prljavom stanu, zar ne? Pomognite djetetu i usmjerite ga. Organizirajte sve i djetetu dajte upute, ono će ih slijediti. Primjerice, nabavite kutije za djetetove igračke kako bi ono uvijek znalo gdje im je mjesto i gdje trebaju stajati.

Djeca i kućanski poslovi – započnite rano

Djeca od druge godine života mogu se učiti nekim kućanskim poslovima. Primjerice, mogu zaliti cvijeće. Mogu napuniti pseću posudu za vodu. Mogu čak i probati usisavati.  Kada nešto pokvare, nemojte ih odmah koriti jer tako ćete im sve omrznuti. Budite blagi učitelji puni razumijevanja jer sve to će vam se kasnije u životu isplatiti.

Eto, dragi moji, kuca nam Sveti Nikola na vrata. Podučite svoje klince nekim hvale vrijednim savjetima i treninzima umjesto šibe i čokolada. Sretno!