Samo stariji, ništa više

Blog, Lifestyle
Samo stariji. Ništa više. Foto: Radio Osijek

Iako živimo u društvu koje je sve starije, stariji sve teže pronalaze svoje mjesto u njemu. Činjenicu da starenje kao prirodan proces donosi određene promjene ostatak društva iz nekog razloga često prešutno kažnjava laganim guranjem starijih osoba na margine gdje se često osjećaju beskorisnima, usamljenima i depresivnima. Uz starost se vežu brojni stereotipi, o čemu sam već pisala u tekstu Najčešći stereotipi o starijim osobama, a zajedno trebamo raditi na uklanjanju istih.

Pojava koja podrazumijeva ovakve i slične stavove, koji nedvojbeno vode u smjeru diskriminacije, ograničavanja i nepriznavanja osoba prvenstveno zbog broja njihovih godina, u stručnoj je literaturi poznata pod nazivom dobizam.

Problemom dobizma i njegovim rješavanjem bavi se i inicijativa koju su pokrenule Zaklada Zajednički put iz Zagreba i Zaklada Slagalica iz Osijeka 2015. godine, a koja je popraćena i upečatljivom medijskom kampanjom pod nazivom ‘Samo stariji. Ništa više’. Tom se kampanjom željelo prije svega osvijestiti javnost o važnosti uključivanja starijih osoba u život zajednice. Zaklade su također osnovale i fond ‘Superseniori’ kojim će se prikupljati sredstva za financiranje postojećih i budućih projektnih aktivnosti s ciljem povećanja kvalitete života starijih osoba i njihove uključenosti u život zajednice.

Samo stariji. Ništa više. Foto: Radio Osijek
Samo stariji. Ništa više. Foto: Radio Osijek

Na internetskoj stranici Superseniori.hr postoji posebna rubrika pod nazivom Dobizam u kojoj se analiziraju iskustva diskriminacije starijih osoba prikupljena različitim istraživanjima, ali i svakodnevnim radom. Takvim nastojanjima želi se upozoriti na činjenicu da dobizam prožima sve aspekte društva te djelovati u smjeru popravka situacije. Na stranici također navode i rezultate istraživanja kojim je pokazano kako 89% starijih osoba smatra da posjeduju vrijedna, ali nedovoljno iskorištena znanja i iskustva te da ne postoji dovoljna briga o umirovljenicima kao ni odgovarajući programi za starije.

U sklopu ove inicijative pomoći možete donacijama, ali i volonterskim radom bez kojega je nemoguće zamisliti napredno i zdravo društvo. Svatko od nas u okviru svojih mogućnosti na neki način može pridonijeti rješavanju jednog dijela problema koji bi i nas same jednoga dana mogao dočekati ne potrudimo li se više oko osiguranja jednakih prava svim članovima društva, bez obzira na njihovu dob, spol, vjeroispovijest i slično.

Danas se vrlo jednostavno možemo informirati o tome postoji li u našem okruženju zajednica posvećena starijim osobama u kojoj bismo mogli pridonijeti volontirajući. Ukoliko i ne postoji, ništa nas ne sprječava u tome da djelujemo samostalno i svoju pomoć pružimo tamo gdje vidimo da je najpotrebnija. Sela i manji gradovi često nemaju razrađene nikakve programe za starije osobe i upravo su tamo one najugroženije. Iz toga je razloga važno da svatko od nas učini nešto tamo gdje ovakvi problemi postoje, djelovao sam ili u sklopu neke zajednice. Jer – neki među nama su samo stariji, ništa više.

Foto: Superseniori.hr
Foto: Superseniori.hr

Na stranici Superseniori.hr sve je više dobrih primjera i ljudi koji su spremni doprinijeti rješavanju problema dobizma. Primjerice, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Maticom umirovljenika Grada Osijeka u sklopu projekta ‘Superseniori – Superheroji’ svojim programom nastoji informirati i educirati starije osobe o rizicima i načinima prevencije od ozljeđivanja u starijoj životnoj dobi i to putem vršnjačke i međugeneracijske podrške.

Također, i Zagrebački centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje SIRIUS u suradnji s Maticom umirovljenika Grada Zagreba provodi projekt pod nazivom ‘RADOM: radost, djelovanje, mudrost’ kojim se prije svega želi osnažiti osobe starije životne dobi za aktivno i samostalno uključivanje u društvo. Ovim se projektom nastoji raditi na prevenciji depresije i anksioznosti, osamljenosti i izoliranosti, ali i na poticanju međugeneracijsku solidarnost.

Ne trebamo zaboraviti ni činjenicu da stariji ljudi, kao zrelije, iskusnije i mudrije osobe, mogu postizati dobre rezultate i na poslovnom planu. Dobre poslovne ideje i godinama osmišljavani poslovni pothvati upravo bi nakon odlaska u mirovinu mogli dobiti prostor kakav zaslužuju. I sama sam se imala priliku u to uvjeriti ostvarivši svoje poslovne planove nakon odlaska u mirovinu, a knjiga koju pripremam mogla bi vam, kao skup mojih poslovnih iskustava i znanja, biti idealan uvod u ono čime ste se oduvijek htjeli baviti.