PROLJETNO ČIŠĆENJE DUŠE

Blog, Lifestyle
Proljetno čišćenje duše / Kućanski poslovi

O proljetnom čišćenju sam već pisala na blogu, kao i o KonMari metodi koja je osvojila mnoge i pomoću koje možete lakše pospremiti i prostor u kojem živite, ali i neke unutarnje nerede. Ipak, ti unutarnji neredi zaslužuju malo više pažnje. A kako je proljeće idealno za okretanje novih stranica, vrijeme je da vas pozovem i na veliko proljetno čišćenje duše.

Iznesite neizrečeno na vidjelo

Za početak iznesite sve one neizrečene, davno pospremljene osjećaje na vidjelo i raščistite ih jednom zauvijek. Koliko ste toga u životu prešutjeli? Preko koliko ste stvari prešli, a da vam zapravo nisu odgovarale? Jer ste se bojali da ćete biti odbačeni, osuđeni ili nešto treće? Koliko toga je ostalo zakopano u vama, pomno pospremljeno u kutke koje nitko ne vidi? Vjerujem da vam stvara težinu, tim više jer se i sami pravite da ne postoji. Zato vam preporučujem iznijeti na vidjelo sve ono što ste prešutjeli. Razgovarajte iskreno i otvoreno s drugim ljudima kojih se tiče vaš teret. Ne svađajte se, ne zamjerajte, samo recite konačno što vam je na duši. Prvi put bit će teško, ali lakoća koju ćete nakon prvo raščišćavanja osjetiti potaknut će vas da to uvedete kao uobičajenu praksu.

Proljetno čišćenje duše / Kućanski poslovi
Izvor: Pixabay

Prozračite prošlost

Nadalje, oslobodite se prošlosti. Proganja li vas ona iz dana u dan i narušava li kvalitetu vašeg života u sadašnjosti, onda je jako važno poraditi na tom problemu. Svi mi vučemo nekakve ožiljke i nemire iz prošlih dana, no i tu vam je, kao i kod svega ostaloga u životu, najvažnija perspektiva. O vama ovisi hoćete li svoju prošlost doživjeti kao uteg kojeg ste primorani neprestano vuči za sobom ili kao nešto što je završilo i što je, bez obzira na svoju težinu, poslužilo kao životna škola. Stvari koje nam se u životu događaju ponekad su rezultat naših pogreški, a ponekad jednostavno proizlaze iz okolnosti na koje ne možemo utjecati. Osobno vjerujem da se sve u našim životima događa s razlogom, da je tu kako bi nas osnažilo i pripremilo za našu najvažniju ulogu, za našu životnu misiju. Koja je to misija, sami znate najbolje. Na primjer, možda ste stvoreni da pomažete osobama koje su prošle kroz slične nevolje kao i vi. U svakom slučaju, važno je pomiriti se sa svojom prošlošću, raščistiti nemire koje je za sobom ostavila i izvući iz nje samo korisne poruke.

Proljetno čišćenje duše / Kućanski poslovi
Izvor: Pixabay

Ulaštite oprost

Zamjeranja su valjda najpogubniji otrov duše. Čovjek je nesavršen, vrijeđa, ali i biva povrijeđen. Najgore što možete učiniti sebi je razapinjati se krivnjom ili zamjeranjima. Čovjek uči i razvija se dok je živ. Pri tome ne mislim samo na usvajanje novih informacija, već i na razvoj unutarnjeg svijeta. Radimo li na sebi, postajemo bolje osobe – i za sebe, ali i za druge. Oni koji su vas povrijedili učinili su to vjerojatno zbog vlastitih unutarnjih problema i nezadovoljstva, oni tada u svom životu nisu dosegli stupanj u kojem bi mogli shvatiti koliko je zapravo slabo njihovo djelovanje, te da su upravo oni ti koji imaju problem, da bi se upravo sebi trebali okrenuti, umjesto da samo gledaju i osuđuju druge. Jednako su tako i vaše greške proizašle iz nekih vaših trenutnih slabosti. Važno je tu činjenicu osvijestiti i potom na njoj raditi.

Skinite paučinu sa svoje duše

Istražite svoju unutrašnjost, upoznajte se nanovo, susretnite se ponovno sa svim onim predjelima duše na koje ste zaboravili tijekom godina izloženosti stresu, umoru i radu. Svaki dan posvetite barem pola sata šetnjama po svojoj unutrašnjosti. Vratite u život stare hobije, sjetite ste što ste voljeli, što ste željeli postići. Radite na sebi, ne odustajte od sebe. Postanite osoba kakva ste oduvijek željeli biti – za to nikad nije kasno.

Nadam se da sam vam ovim savjetima barem malo pomogla oko tog unutarnjeg pospremanja. Uz to, znate već i da vam mogu pomoći oko svih vanjskih pospremanja pa me slobodno kontaktirajte ako trebate usluge čišćenja, spremanja i peglanja.