KonMari i kako sam došla na ideju o vlastitom biznisu

Blog, Kućanski poslovi
Do vlastitog biznisa preko dobre ideje Foto: Photopin

Započinjanje vlastitog biznisa nije mala stvar. Ukoliko ste mladi, obrazovani, imate ideje i početnog kapitala, bit će vam svakako lakše, ali vas i čekaju mnoge prepreke na ostvarenju tog cilja. No što ako ste u mirovini, bez puno ideja i pozamašnog budžeta?

Sjećam se da sam prije pokretanja vlastitog biznisa često zapadala u loša raspoloženja kojima tada ni sama nisam znala uzrok i da bih u takvim situacijama uvijek činila isto – pospremala.
I to me sjetilo na odlično poglavlje knjige KonMari o kojoj sam vam i ranije pisala , ali s obzirom da me se zaista jako dojmila, voljela bih s vama podijeliti osvrt na poglavlje koje je meni otvorilo oči i u kojem sam se definitivno pronašla.

Jeste li ikada noć prije važnog ispita ili recimo poslovne prezentacije uhvatili sami sebe kako fanatično čistite kuću? Počeli biste sitnicom, recimo, počistili biste radni stol. Nakon toga, obrisali biste prašinu s polica i u tren oka već biste na sve četiri ribali zahod i pločice u kupaoni. Kad bi vas savladao umor oko 2 ujutro, krenuli biste na počinak bez da ste napravili ono što ste primarno htjeli – naučili gradivo ili pripremili prezentaciju.

Ako se prepoznajete u ovom opisu, opustite se, niste jedini. Mnogi ljudi pod pritiskom osjećaju potrebu za pospremanjem i čišćenjem. I naravno, ta potreba ne izlazi iz želje za čistim i pospremljenim okruženjem već iz potrebe da nešto drugo, nešto što nas muči dovedemo u red. Činjenica da potreba za pospremanjem završava onda kada je vaša kriza gotova potvrđuje tu teoriju.

Jednom kada je ispit ili prezentacija iza vas, sva ona strast za čišćenjem u vama se gasi i život se vraća u normalu. Pa zašto to radimo? Zato što se ne znamo nositi s trenutnim problemom. Nagomilano gradivo jednostavno je nemoguće naučiti noć prije ispita. Iako svjesni toga, odbijamo se uhvatiti u koštac s problemom i primamo se čišćenja i pospremanja koje nam pomaže da se osjećamo korisnima.

No, hoćemo li se zbog toga dugoročno osjećati bolje? Naravno da ne. Iako ćete se osjećati bolje u samom trenutku, olakšanje neće potrajati zato što niste svjesni pravog razloga vaše anksioznosti i problema. Ako dopustite da trenutno olakšanje uzrokovano pospremanjem vašeg fizičkog prostora zavlada vama, nikada nećete biti u mogućnosti pospremiti svoj ‘unutarnji prostor’.

Čišćenje je bio logičan izbor za mene kod izbora biznisa Foto: Photopin
Čišćenje je bio logičan izbor za mene kod izbora biznisa Foto: Photopin

I tako je bilo u mom slučaju. Zbog nezadovoljstva odlaskom u mirovinu i smanjenja prihoda, osjećala sam se loše. Nisam znala od kuda bih krenula, kako bih započela i u svakom naletu anksioznosti i nezadovoljstva, primala bih se čišćenja. Tako se i rodila ideja o pokretanju biznisa koji bi bio orijentiran na čišćenje i pospremanje. Svoju potrebu za dovođenjem stvari u red kada sam loše volje pretvorila sam u svoju prednost.

Sam početak nije bio lak, a kako sam uspjela, moći ćete ubrzo pročitati u mojoj novoj knjizi koja je u fazi izrade, u kojoj ću prenijeti svoja iskustva pokretanja uspješnog malog biznisa u Hrvatskoj.

A kako bih bila sigurna da će knjiga dobiti svoju publiku i da će doista i pomoći nekome da i sam započne svoj biznis ili da barem počne ozbiljno razmišljati o tome, voljela bih da odvojite trenutak vremena i ispunite kratku anketu.

Koja je glavna tema o kojoj biste voljeli čitati u mojoj novoj knjizi?

[poll id=”3″]

Eto dragi moji, nadam se da vam je ovaj mali uvod u stvaranje mog novog projekta – vlastite knjige bio zanimljiv, a i sigurna sam da ste se barem djelomično pronašli u njemu. Veselim se izlasku svog prvijenca i nadam se da ću uspjeti prenijeti vlastito iskustvo i time možda pomoći nekome da se i sam otisne u plovidbu nemirnim, ali svakako zanimljivim vodama malog biznisa u Hrvatskoj.