Kako održavati drveni namještaj

Blog, Kućanski poslovi

Drveni namještaj, koliko god lijep ili antikni bio, uvijek je pravi izazov za održavanje. Naravno da se bakina komoda baš lijepo uklapa u interijer dnevnog boravka, ali kako ispravno održavati drveni namještaj? Pročitajte u nastavku, jer,kao i uvijek, donosimo vam brzinske a učinkovite trikove.

Svi ćemo se složiti da su najčešće mrlje i oštećenja na drvenom namještaju upravo mrlje od vode, najčešće od mokrih čaša ili šalica. Stoga, uzmite si u naviku(ako već niste) pod sve stavljati podmetače. No, ukoliko vam se ipak potkrade neka čaša bez podmetača, kako se riješiti mrlje od vode?

Lako!

Na mrlju nanesite malu količinu bijele paste za zube ili sode bikarbone te laganim pokretima prebrišite vlažnom krpom. Ne biste vjerovali, ali kod ovakvih mrlja također pomaže i majoneza. Na mrlju nanesite malo majoneze te lagano utrljajte vlažnom krpom.

Što ako poželite vratiti stari sjaj svom stolu ili nekakvoj komodi?

Pomiješajte 1 dcl maslinovog ulja s 20 kapi limunovog soka te mješavinu utrljajte na namještaj suhom mekom krpom.

Ukoliko je u pitanju tamniji drveni namještaj, boju ćete osvježiti mješavinom tople vode i kave u omjeru 1:1.

Također, kombinacija ulja i octa u omjeru 1:1 vašem će namještaju vratiti sjaj. U bocu s raspršivačem pomiješajte ulje i ocat u istom omjeru, pošpricajte željeni namještaj i pustite tako da odstoji jedan dan. Nakon toga mekom  krpom ispolirajte namještaj i to je to. 🙂

Što ako je na nekom dijelu namještaja došlo do udubljenja?

Ovaj problem ćete riješiti tako što ćete na samo udubljenje staviti deblju vlažnu krpu(nikako mokru kako vlaga ne bi prodrla dublje u namještaj), zatim ćete vrhom zagrijane pegle preko te krpe prolaziti po udubljenju, i naravno paziti da prolazite samo po udubljenju, ne pokraj kako ne biste napravili veću štetu. Zbog kombinacije vlage i topline, udubina će početi „bubriti“ i tako se smanjiti. Ovaj proces je potrebno ponavljati više puta dok se problem ne riješi. Naravno, uvijek uz oprez! 😊

 

Nadamo se da su vam naši savjeti pomogli, svakako nam javite kada ih isprobate.

Čitamo se!