In Blog, Malo poduzetništvo

Malo poduzetništvo predstavlja temeljnu pokretačku snagu svakog gospodarstva pa je prema tome iznimno važno i za cjelokupnu uspješnost pojedine države, tj. za povećanje mogućnosti općeg društvenog napretka.

Da bi mogli uspješno poslovati u današnjem vremenu, kojeg karakteriziraju brze promjene na ekonomskom, društvenom i političkom planu, moramo biti prilagodljivi, kreativni i spremni na neprestano učenje i usavršavanje. Svaki poduzetnik kojemu je stalo do profesionalnog rasta i razvoja mora uložiti u svoju edukaciju i budno pratiti promjene vezane uz tržište i društvo općenito.

Za poduzetništvo možemo reći da je temelj gospodarskih sustava, a podrazumijeva stvaranje vrijednosti, prihvaćanje rizika i inovativnost, tj. neprestano traženje novih rješenja. Za svaku je zemlju, pa tako i za Hrvatsku, osobito važno malo poduzetništvi jer poboljšava kvalitetu življenja, osigurava konkurentnost, sprječava monopolizaciju i prihvatljivije je za okoliš od velikih poduzeća. Također, mala se poduzeća puno lakše prilagođavaju različitim promjenama u okruženju, brže reagiraju na tehničko-tehnološka postignuća, motiviranija su, stvaraju manje troškove itd. Treba dakako spomenuti i nedostatke koje imaju mala poduzeća, a koji se odnose prvenstveno na nerazvijen menadžment, neodgovarajuće financiranje i veći stupanj nestabilnosti (najčešće zbog lošeg odnosa države prema malim poduzetnicima).

Malo poduzetništvo / Kućanski poslovi

Izvor: Pixabay

U Europi malo poduzetništvo predstavlja temeljni institucijski oblik gospodarstva pa mu se stoga i pridaje velika pažnja kroz različite vrste poticaja. Ono je glavni izvor zaposlenja, inovacija, socijalne i lokalne integracije. U Hrvatskoj nažalost imamo poprilično lošu poduzetničku klimu – nedovoljno je državne brige za poduzetnike, birokracija je i dalje suviše komplicirana, porezi su veliki, ali i ljudima manjka poduzetničko duha. Iz toga je razloga važno govoriti/pisati o poduzetništvu, obrazovati se i međusobno poticati na neodustajanje, razvoj, usavršavanje.

Treba zapamtiti da jačanjem malog poduzetništva jačaju automatski i sustavi socijalne sigurnosti, potiče se domaća proizvodnja i gospodarski rast.

Odlučite li se i vi zaploviti poduzetničkim vodama, dobro se informirajte o svim potrebnim zakonskim aspektima poslovanja, istražite tržište, napravite poslovni plan i krenite razumno i hrabro. Od pomoći vam svakako može biti i moja knjiga o malom poduzetništvu, u kojoj sam prenijela svoja poduzetnička iskustva i na jednom mjestu okupila sve najbitnije što trebate znati o malom poduzetništvu u Hrvatskoj! Želite li dobiti obavijest o izlasku knjige, prijavite se putem kontakt forme ispod ovoga teksta.

Do tada, pročitajte i druge moje tekstove na temu malog poduzetništva!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search