Brend je iznimno važan za suvremeno poslovanje. Mijenjaju se kupci i njihove potrebe, mijenjaju se načini proizvodnje, promocije i prodaje, načini distribucije. Kako je ponuda na tržištu doista velika, proizvod ili usluga koju nudimo gotovo uvijek će se morati boriti s velikom konkurencijom pa je važno u toj buci svoj glas učiniti jasnim i prepoznatljivim. Važno je voditi brigu ne samo o kvaliteti proizvoda/usluge već i o marketinškim aktivnostima zbog kojih će naš proizvod/usluga lakše naći put do skupine potrošača kojima su i namijenjeni. Te marketinške aktivnosti podrazumijevaju i izgradnju brenda.

Kućanski poslovi / Brend / Brendiranje

Na suvremenom je tržištu brendiranje od iznimne važnosti. Foto: Pixabay

Što je brend i zašto nam je potreban

Riječ ‘brend’ dolazi od riječi ‘brandr’ koja je označavala žigosanje stoke u svrhu dokazivanja vlasništva. Ljudi su od davnina imali potrebu na neki način obilježiti svoje proizvode i to ne samo kako bi se znalo da su ih oni proizveli već kako bi tom oznakom kupcima obećali određenu razinu kvalitete.
Suvremeni je procesi brendiranja  na puno višoj razini i zahtjeva različite vještine kojima će se uz proizvod povezati određeni osjećaj, ideja i priča – nešto s čim će se kupac poželjeti poistovjetiti. Brend nije samo ime i znak, njegova uspješnost proizlazi upravo iz uspješnosti njegove priče i obećanja koja daje potrošačima.
O brendovima je pisao i Wally Olins u svojoj knjizi Brendovi: marke u suvremenom svijetu dajući odgovor na pitanje o tome zašto su brendovi toliko važni suvremenim kupcima.
Brend je nekada simbolizirao dosljednost i standardnu kvalitetu nudeći određeni imidž proizvoda. Danas stvari funkcioniraju na malo drugačiji način – brendovi više ne predstavljaju samo imidž proizvoda već i imidž onoga tko koristi taj proizvod. Brendovi nisu moćni zbog onoga što jesu, već zbog onoga što predstavljaju, a najbolji među njima sposobni su sažeti i izraziti jednostavne i istančane osjećaje, ali i učiniti te osjećaje dostupnima odmah – imaju beskrajni emocionalni sadržaj i inspiriraju odanost koja prelazi granice razuma, navodi Olins.

Zbog čega su marke tako jasan i jedinstven odraz našeg vremena?
Jednostavno, zato što u svijetu oštre konkurencije, u kojem je razuman izbor postao gotovo nemoguć, marke predstavljaju jasnoću, novu sigurnost, dosljednost, status, članstvo – sve što pomaže ljudima da se odrede. Marke predstavljaju identitet.

Wally Olins

Razvijanje vlastitog brenda

Kako bismo istaknuli svoj proizvod/uslugu na suvremenom tržištu, potrebno je pronaći nešto po čemu smo posebni, zbog čega smo drugačiji od drugih i na tome graditi priču koja može biti od presudne važnosti za naš uspjeh.
Prije pokretanja bilo kakvog posla, konkretnog osmišljavanja proizvoda ili usluge, bilo bi dobro istražiti tržište na kojem planiramo djelovati i upoznati se sa željama i potrebama naših budućih kupaca kako bismo, među ostalim, i svoj brend mogli osmisliti na način koji će ga lako pozicionirati u svijesti potrošača. Važno je, dakle, jasno znati koje vrijednosti želimo predstavljati i kome, te koje ciljeve želimo postići na taj način.
Suvremeni su potrošači zahtjevni i informirani, a njihova je pažnja poprilično raspršena jer ih se svakodnevno bombardira najrazličitijim ponudama pa poruke koje im šaljemo trebaju biti jasne, dosljedne, zanimljive i korisne. Dakako, kvaliteta proizvoda/usluge uvjet je bez kojega ne treba kretati u ozbiljan posao, a brend je samo način na koji tu kvalitetu činimo još prepoznatljivijom.
Naš marketinški nastup, čime god se bavili, mora biti u skladu s potrebama i željama potencijalnih korisnika našeg proizvoda/usluge i u svakoj situaciji mora predstavljati ideju koja je u temeljima našeg poslovanja. Slikovito rečeno, želimo li ponuditi uslugu čišćenja stambenih prostora u Zagrebu, tj. imamo li u temeljima ideju o čistoći, i pri tome znamo da takve usluge najčešće traže poslovne žene srednjih godina koje se svakodnevno koriste internetom, nećemo ih čekati na auto-tržnici kako bismo im uručili letak na kojem se vide naši kontakt podaci i mrlja od kave koju smo to jutro pili.

Kućanski poslovi / Brend / Brendiranje

Stvorite zanimljivu priču oko svoga proizvoda! Foto: Pixabay

Dobro ispričanom pričom do uspjeha

Komunikacija je od presudne važnosti pri stvaranju dojmova o pojedincu, poduzeću, proizvodu ili usluzi. Bilo da sa svojim potrošačima komuniciramo osobno, telefonskim ili internetskim putem, trebamo nastojati graditi partnerski odnos i uvijek imati na umu svoj brend i obećanja koja su njime kupcu dana. Uspješna priča ne znači prodavanje magle, već pružanje osjećaja sigurnosti pomoću rješenja koja kupcu nudimo.
Pogrešno je misliti da najbolje priče nastaju u idealnim uvjetima i da se brendiranjem mogu baviti samo visokoobrazovani marketinški stručnjaci. Svatko od nas potencijalno ima priču vrijednu pričanja, vještine i ideje koje bi se mogle pretvoriti u uspješan posao. Pristupimo li tome poslu ozbiljno i s ljubavlju, imajući jasnu viziju onoga što želimo postići i želju za neprestanim usavršavanjem, opskrbimo li se korisnim informacijama o ljudima kojima je naš proizvod/usluga namijenjen/a, na dobrom smo putu da i sami svoj proizvod/uslugu označimo prepoznatljivim pečatom kvalitete i uspješnosti.

O brendiranju i malom poduzetništvu moći ćete uskoro pročitati više u mojoj knjizi!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search