In AirBnb, Blog

Već sam nekoliko puta pisala o Airbnb servisu, ali moram još jer doista –  Airbnb smještaj sve je popularniji način putovanja, ali i dodatne zarade. Da sumiram – Airbnb je online platforma na kojoj svi koji to žele mogu pronaći smještaj u preko 190 zemalja svijeta i tako više putovati, a također i oni koji žele dodatni novčić u džepu, mogu izlistati svoj smještaj.

Imam podosta iskustva s Airbnb gostima, ali i čišćenjem Airbnb smještajnih jedinica za druge. Također znam da je sve više zainteresiranih iznajmljivača Airbnb smještaja, ali često ne znaju kome se obratiti, odnosno kako svoj Airbnb smještaj objaviti na spomenutom servisu. Dodatni problem je jezik jer, nažalost, za sada ne možete koristiti ovaj servis na hrvatskom jeziku. Ipak, ne očajavajte jer ja ću vam pomoći u tome, a također i mala pomoć englesko hrvatskog rječnika dobro će vam doći. Primjerice, možete koristiti online rječnik: http://eudict.com/ .

Airbnb smještaj – mali vodič za objavu

 • Kliknite na stranicu: https://www.airbnb.com/
 • Prvo morate napraviti svoj profil, stoga kliknite na ‘sign up’ u desnom gornjem kutu. Možete napraviti profil sa svojim Facebook profilom, Googleom, Amexom ili emailom.
 • U desnom gornjem uglu pronaći ćete pravokutnik u kojem piše ‘Become a Host’ – kliknite na njega. Inače, ‘bocome a host’ znači ‘postanite domaćin’. Kako biste objavili svoj Airbnb smještaj, morate dovršiti nekoliko koraka, a dobra je vijest da ne morate sve odjednom već s vremenom stvari možete nadopunjavati i mijenjati.
Airbnb smještaj - postanite domaćin Foto: Airbnb

Airbnb smještaj – postanite domaćin Foto: Airbnb

 • Nakon toga će se otvoriti nova stranica na kojoj će pisati ‘List Your Space’ ili ‘izlistajte svoj prostor’. Ovdje morate izabrati ‘Home Type’ ili tip kuće, ‘Room Type’ ili tip sobe i ‘Accomodates’ ili broj gostiju koje možete primiti. Kod tipa kuće možete izabrati apartman (ovdje spada i stan), kuću, krevet i doručak (Bed & Breakfast). Postoji i opcija ‘Other’  ili ‘drugo’, u kojoj možete izabrati malo manje česte jedinice Airbnb smještaja kao što su vile, dvorci, studentske sobe pa čak iglui, šatori i otoci!
 • Kod tipa sobe možete izabrati tri opcije – ‘entire home’ – cijeli dom, ‘private room’ – privatna soba ili shared room – soba koju će Airbnb gost morati podijeliti s nekim.
 • Nakon toga izaberete ‘City’ odnosno grad u kojem iznajmljujete svoj Airbnb smještaj. Čim izaberete grad, s desne strane ekrana pokazat će vam se koliko eura možete zaraditi s obzirom na prosječnu cijenu smještaja kojeg ste specificirali i grada u kojem ga iznajmljujete.
 • Ako ste sigurni u unos smještajne jedinice, kliknite na ‘Continue’.
 • Dakle, mnogo je kombinacija smještaja i svaki nosi neke svoje karakteristike. Za primjer izabrali smo klasični Airbnb smještaj – Bed & Breakfast (krevet i doručak).  Za ovu opciju morate izabrati koliko kreveta nudite i kakva je kupaonica. Ako kupaonica nema prostor za kupanje ili tuširanje, računa se kao pola kupaonice.  Kad ste sve ovdje popunili, kliknite na ‘Next’.
 • Sada morate unijeti ‘Listing Name’ ili ime svoje smještajne jedinice – neka bude točno i specificirano  kako bi se klijenti mogli dobro snaći.  Ovdje unesite i ‘Summary’ odnosno mali opis što nudite korisnicima u svojoj ponudi Airbnb smještaja. U obje podrubrike imate ograničen broj znakova (slova) koje smijete iskoristiti – 35 za ime i 250 za sažetak usluge koju nudite.
Foto: Airbnb

Foto: Airbnb

 • Opet kliknite ‘Next’.
 • Sada morate unijeti adresu i kliknuti na ‘Save Address’.
 • Nakon ovoga  ste u rubrici ‘Amenities’ ili pogodnosti. Kliknite na kvadratiće usluga koje nudite u svom Airbnb smještaju – primjerice ako imate TV, klimu, internet, kuhinju na korištenje i slično. Essentials se odnosi na osnovnu uslugu kao što su plahte, ručnici, sapun i WC papir. Pred kraj stranice imate i ‘Special features’ u kojem se označava posebna ponuda, primjerice ‘pets allowed’ – dozvoljeni kućni ljubimci’ ili ‘smoking allowed’ – dozvoljeno pušenje.
 • Photos – ova rubrika veoma je važna. Napravite dobre fotografije svog Airbnb smještaja i stavite ih što više možete. Na fotografijama istaknite sve što nudite, dokumentirajte pravo stanje stvari, nemojte ništa pokušati prikriti.
 • Nakon ovoga dolazimo do rubrike ‘Home Safety’ ili ‘Sigurnost doma’. Ovdje ćete morati označiti stvari koje vaš Airbnb smještaj ima, a tiču se sigurnosti, kao što je od obične brave koja se da zaključati na sobi (Lock On Bedroom Door) pa sve do detektora dima. Morate naznačiti i gdje se stvari koje se tiču sigurnosti u domu nalaze – primjerice gdje je aparat za gašenje požara. Postoji i podrubrika ‘Emergency exit instructions’ ili ‘Instrukcije za izlaz u slučaju nužde’.  Ovdje ćete i unijeti broj telefona za slučaj nužde, najbolje svoj broj mobitela, u slučaju ako se gostu nešto dogodi. Također, možete ispisati svoju listu za sigurnost i ovdje je unijeti kako bi je gosti vidjeli. U njoj ćete naznačiti sigurnosne informacije u svom domu.
 • I tako smo došli i do rubrike ‘Pricing’ ili plaćanje. Ovdje izabirete valutu i unosite cijenu po noćenju.
 • U rubrici ‘Booking’ imate dvije opcije – prva je da svaki zahtjev za buking osobno pregledate i prihvatite ili odbijete, a druga je da se automatski svi prihvaćaju.
 • U rubrici ‘Calendar’ ćete unijeti datume kada možete biti Airbnb domaćin. Ovo je veoma važno dobro popuniti jer o tome ovisi kada će vam gosti dolaziti i da se ne bi preklapalo više termina.
 • Na kraju, kada ste sve napravili, kliknite ‘Finish’ i to je sve.

Na kraju vas vjerojatno zanima i cijena. Dakle, Airbnb naplaćuje 3 posto od cijene kao naknadu za to što ste se oglašavali preko njega. Poprilično fer, zar ne?

Eto, dragi moji, nadam se da vam je ovaj mali vodič kako objaviti  Airbnb smještaj pomogao. Sjetite se da svoj Airbnb profil možete stalno nadopunjavati i mijenjati te ga učiniti privlačnijim za goste. Također, što više informacija date, to bolje. Sretno!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search