Što je burnout sindrom ili sindrom profesionalnog sagorijevanja

Blog, Lifestyle
Burnout sindrom/Kućanski poslovi

Burnout sindrom, sindrom profesionalnog sagorijevanja ili sindrom izgaranja na poslu sve je češća pojava u suvremenim poslovnim okruženjima. Poslovni sustavi često su konstruirani tako da “zaboravljaju” na činjenicu da radnici nisu strojevi već ljudi s emocijama, privatnim životima, potrebama za mirom, zabavom i opuštanjem. Na tržištu pretrpanom velikim brojem konkurentskih ponuda, svaka se tvrtka trudi biti još bolja, još veća, još bogatija, te pružiti svojim klijentima najbolja moguća iskustva. Samim tim zaposlenici takvih tvrtki stavljaju se pred velik broj zahtjevnih i stresnih zadataka pri čemu polako ostaju bez svog psihičkog, ali i fizičkog zdravlja. Primjerice, zaposlenici velikih hotela koji su svakodnevno u neposrednom kontaktu s gostima, tj. korisnicima hotela često pate od sindroma profesionalnog sagorijevanja jer su tijekom radnog vremena jednostavno izloženi prevelikom broju zadataka zbog čega su neprestano pod stresom dok istovremeno moraju “glumiti” dobro raspoloženje pred gostima i biti maksimalno strpljivi pri komunikaciji s istima. Slična je situacija i u ostalim djelatnostima uslužnog sektora.

Simptomi burnouta najčešće su stalni umor i bezvoljnost, manjak motivacije, depresija, osjećaj manje vrijednosti, osjećaj beznađa, nezainteresiranost za posao, emocionalna iscrpljenost, gubitak volje za životom i sl.

Burnout sindrom/Kućanski poslovi
Izvor: Pixabay

Koncept profesionalnog sagorijevanja ili burnouta prvi je uveo Freudenberger sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a opisao ga je kao sindrom emocionalne iscrpljenosti, depersonalizacije i smanjenja osobnog postignuća. Sve to javlja se kao posljedica kroničnog stresa na radnom mjestu i to uglavnom u poslovima koji zahtijevaju neprestan kontakt s drugim ljudima. Osobe koje počnu patiti od sindroma burnouta obično osjećaju frustraciju i neku vrstu odbojnosti prema osobama koje uslužuju u sklopu svoga posla, imaju negativan stav prema radu, ali i prema samima sebi.

Smatra se da od sindroma profesionalnog sagorijevanja češće pate pretjerano odgovorne osobe, osobe s visoko postavljenim očekivanjima u poslu i karijeri, te osobe koje u poslu pronalaze glavni smisao svog života.

Ako ste jedna od osoba koja je već imala priliku doživjeti ovakve posljedice stresa i često se pitate kako se riješiti stresa na poslu, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od pomoći:

 • preuzmite kontrolu nad stvarima koje možete kontrolirati, a oko ostaloga se ne uzrujavajte;
 • isplanirajte si dan i zapisujte sve obveze na papir da ih ne morate neprestano vrtjeti u glavi;
 • ne razbijajte glavu samim problemom već se potrudite naći rješenje;

Burnout sindrom/Kućanski poslovi

 • suprotstavite se ljudima koji se nepravedno odnose prema vama, no ne spuštajte se na njihov nivo, već sve što imate za reći recite na pristojan, ali odvažan način;
 • kad se naživcirate, povucite se negdje u osamu na par minuta i koncentrirajte se na svoje disanje, nastojte ga umiriti i postići pravilan ritam;
 • uklonite sve nepotrebne ometače iz svog okruženja;
 • s vremena na vrijeme istegnite se, prošećite ili nakratko udahnite svježeg zraka;
 • ne preskačite obroke i nastojte se naspavati tijekom noći;
 • ne stvarajte negativne buduće scenarije u glavi;
 • poštujte svoje prioritete u svakom trenutku;
 • djelujte na ljude koji potiču negativno raspoloženje – nastojte ih upozoriti na negativne posljedice koje iz njihova ponašanja mogu proizaći;
 • bavite se nekom vrstom sporta u slobodno vrijeme;
 • ne zaboravite raditi ono što volite i biti s ljudima koje volite!

Ukoliko svaki vaš pokušaj da se riješite stresa na poslu ostaje bez rezultata, ako nastavljate odlaziti na posao s nervozom i grčem u želucu i ne vidite kako bi se to stanje moglo promijeniti, dobro razmislite je li taj posao vrijedan toga da ostanete bez fizičkog i psihičkog zdravlja! Po meni, ni jedan posao toga nije vrijedan. Dok god smo živi, imamo priliku mijenjati svoj život i voditi ga u sretnijim smjerovima, bez obzira koliko godina ili iskustva imali. Život je jedan, ne dozvolite da vam ga drugi kroje ili ukradu.

Mi vam svakodnevicu možemo olakšati tako što ćemo na sebe preuzeti vaše kućanske poslove, bilo da se radi o čišćenju, spremanju ili peglanju! Ne ustručavajte nam se javiti, olakšajte si život 😉 Detaljnije informacije o našim uslugama možete provjeriti ovdje.