In AirBnb, Blog

Iako već neko vrijeme postoji na našem tržištu, pojam Airbnb zapravo je slabije poznat u Hrvatskoj. Obično se koristi u kontekstu Airbnb smještaja, Airbnb gostiju, Airbnb turista i slično, no što se njime opisuje i na što se misli kada se spomene bilo koji od navedenih termina?

Airbnb je zapravo web stranica na lokaciji www.airbnb.com koja služi ljudima diljem svijeta da lakše pronađu smještaj prilikom putovanja, unajme ga, a ponuditeljima smještaja da ih lakše oglase.  Stranica je osnovana još 2008. godine u Los Angelesu u Kaliforniji, a danas ima preko 1,5 milijuna ponuđenih smještajnih jedinica koje su locirane u 39,000 svjetskih gradova u 190 država! Airbnb gost je gost sadašnjosti i budućnosti, mogli bismo zaključiti iz ovoga!

Od zračnog madraca do…

Airbnb zapravo je skraćenica za ‘AirBed&Breakfast’ ili u prijevodu ‘zračni krevet i doručak’. Sve je nastalo kao ideja Briana Cheskyja i Joea Gebbie koji su tijekom jedne poslovne konferencije nudili gostima da prespavaju na zračnom madracu te dobiju domaći doručak za neku simboličnu naknadu. Ovo je zapravo bio začetak ideje o Airbnb gostima i turistima koja se danas razvila do neslućenih razmjera!

Danas je Airbnb gost obično gost plićeg džepa ili jednostavno netko tko ne želi izdvajati mnogo novca na smještaj, a ipak želi proputovati nekim dijelom svijeta. No, s obzirom da sustav ima tako mnogo korisnika, moramo primijetiti da je Airbnb gost doista različitog profila – od onih koji će se zadovoljiti samo zračnim madracem, do onih koji si mogu priuštiti veoma lijepo uređene kuće!

Zanimljivo je da je u financiranju Airbnb sustava sudjelovalo mnogo poznatih iz svijeta showbusinessa, primjerice Ashton Kutcher. U travnju 2014. godine Airbnb servis vrijedio je 10 milijardi dolara, a od početka 2015. godine skupljaju nova sredstva financiranja i cilj im je podignuti svoju vrijednost na čak 20 milijardi dolara!

Kako Airbnb funkcionira?

Stranica funkcionira tako da, ako želite biti Airbnb klijent, morate se registrirati na njihovoj stranici i tek tada ćete moći koristiti sve što vam nude. Nakon registracije napravit ćete i vlastiti profil preko kojeg ćete ili unajmljivati ili iznajmljivati svoj smještaj. Kao Airbnb klijent možete unajmljivati ili iznajmljivati različite smještajne jedinice – od jednostavnih soba pa do luksuznijih apartmana i kuća. Zapravo su jedino dubina vašeg novčanika te osobne preferencije granica za ono što želite kao Airbnb korisnik.

S Airbnb-om možete pripadati baš svugdje! Foto: Airbnb.com

S Airbnb-om možete pripadati baš svugdje! Foto: Airbnb.com

Svaki profil u Airbnb sustavu ima pravo na privatne poruke s ostalim korisnicima, a veoma mnogo pozornosti se pridaje kritikama. Što su kritike i zvjezdice bolje, to ćete lakše pronalaziti nove Airbnb goste ili kao Airbnb gost lakše ćete pronalaziti nove smještajne jedinice. Airbnb gosti i domaćini mogu ostavljati kritike i preporuke, što je veoma bitno kako bi se zadržala maksimalna kvaliteta i zadovoljstvo svih koji ovaj sustav koriste.

Kao Airbnb domaćin imate pravo objaviti cijenu koju želite za svoj smještaj. Cijenu možete odrediti po jednoj noći, jednom tjednu, mjesecu ili ovisno o sezoni. Smještaj mora biti dobro opisan, možete navesti što je dozvoljeno, a što nije svim Airbnb gostima. Možete staviti i do 24 fotografije svoje smještajne Airbnb jedinice. U nekim gradovima (uključujući i Zagreb) postoje profesionalni fotografi koji će besplatno fotografirati vaš smještaj ukoliko ste Airbnb domaćin.

Od Airbnb gostiju se, pak očekuje da domaćine traže i kontaktiraju isključivo preko Airbnb sučelja. Kada pošalju zahtjev za rezervacijom, domaćin ima 24 sata da ga odobri ili odbije. Nakon što je Airbnb gost posjetio smještajnu jedinicu, potiče ga se da ostavlja pohvale, kritike, preporuke, sve kako bi sljedeći Airbnb gosti mogli lakše donijeti svoj sud o smještajnoj Airbnb jedinici koju planiraju posjetiti.

Uz web platformu, Airbnb ima i mobilnu aplikaciju preko koje se sve može obaviti, a promet putem mobilne aplikacije donosi ovom poslu čak 26 posto cjelokupnog prometa! Plaćanje u Airbnb sustavu je veoma sigurno i do sada nije bilo nikakvih problema. Zanimljivo je da uplata sjeda u roku od 24 sata nakon što je Airbnb gost napravio ‘check – in’, čime se dodatno povećava povjerenje u ovaj sustav rezervacija smještaja.

Čist prostor kao osnova Airbnb smještaja

Za kraj ne smijemo zaboraviti koliko je čist prostor bitan za Airbnb goste. Što je prostor čišći, a domaćin ljubazniji, to će dobiti više pohvala i zvjezdica na svom Airbnb profilu. Ovo znači da će lakše iznajmljivati svoj smještaj drugim Airbnb gostima i turistima te tako širiti svoj posao koji može postati ozbiljan izvor zarade. O tome kako pripremiti svoju sobu, stan ili apartman za Airbnb goste i turiste pročitajte u jednom od sljedećih postova na mom blogu!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search