In Blog, Malo poduzetništvo

Ukoliko imate mali biznis i htjeli biste povoljno reklamirati ono čime se bavite, no nemate dovoljno novca za marketinške agencije, poslužite se svojom snalažljivošću, kreativnošću i svim blagodatima internetskog doba. Odlučite li postati sam svoj majstor na marketinškom polju, važno je za početak znati kome je vaš proizvod namijenjen, tko su vaši kupci – kakve su njihove želje i potrebe, gdje su i putem kojih medija ili reklamnih tehnika najlakše do njih možete doći. Ukoliko uložite trud i vrijeme na pravi način, možete napraviti odličan marketing bez prevelikih financijskih ulaganja.

Kako se povoljno reklamirati – izradite web stranicu

Za početak, bilo bi dobro napraviti web stranicu posvećenu vašem proizvodu. Bez obzira kojem godištu pripadala vaša ciljna skupina, internetom se danas služe gotovo svi. Možda baka koja nešto želi kupiti od vas ne zna upaliti kompjuter, ali će vas onda vjerojatno netko od njezine djece ili unučadi potražiti na internetu ne bi li provjerili dodatne informacije. Dobro uređena web stranica s kvalitetnim sadržajem igra veliku ulogu u izgradnji dobre slike vašeg proizvoda u očima kupaca. Ukoliko je vaš internetski imidž prilagođen filozofiji vašeg proizvoda te potrebama kupca, budite sigurni da će oni to znati cijeniti te da će pri kupnji osjećati veću sigurnost, ali i biti spremniji izdvojiti veće novčane iznose. Platforme kao što su Weebly, Wix ili WordPress nude jednostavnu izradu besplatnih web stranica, bit će dovoljno posvetiti jedan dan proučavanju uputa kako biste svladali osnovne vještine. Jednom kad napravite svoju web stranicu, trebate voditi računa o njoj i povremeno ju popunjavati novim sadržajima kako bi potencijalnim kupcima dala do znanja da je ‘živa’ i spremna ponuditi svježe, korisne informacije o vašem proizvodu. Na stranici biste osim detaljnog opisa svog proizvoda i pogodnosti koje nudi trebali imati i jasno istaknute kontakt podatke te sva ona polja u koja korisnici mogu unijeti svoje upite ili se pretplatiti na vaše e-mail obavijesti (također dobra marketinška aktivnost). Bilo bi dobro na stranici imati i blog gdje ćete objavljivati tekstove koji bi na neki način mogli koristiti vašim kupcima – odaberite teme vezane uz vaš proizvod i stvarajte originalan, zanimljiv sadržaj. Također, potrudite se da vaša stranica bude i vizualno ugodna, vodite računa o kvaliteti i skladu fotografija, a koristite li tuđe, svakako pazite na autorska prava. Na stranicama kao što su Unsplash, Pixabay i Gratisography možete preuzimati besplatne (nezaštićene), kvalitetne fotografije i ne brinuti o tome jeste li povrijedili neki zakon.

Kako se povoljno reklamirati? Mnogo je načina za to Foto: Pixabay

Kako se povoljno reklamirati? Mnogo je načina za to Foto: Pixabay

Kako se povoljno reklamirati – brinite o društvenim mrežama

Nadalje, društvene mreže su danas neizostavan dio marketinških aktivnosti i imaju veliku ulogu u promociji proizvoda jer potencijalni kupci tu lakše dolaze do informacija i lakše ih dijele s drugima pa ukoliko je vaš proizvod kvalitetan i koristan, budite sigurni da će se glas o njemu brzo pročuti. Isto će se tako brzo pročuti i sva potrošačka nezadovoljstva pa brinite o kvaliteti, ali i o dojmu koji ostavljate na društvenim mrežama pri komunikaciji s korisnicima. Uz ovo su područje obično vezani pojmovi buzz marketing (marketing žamora) i viral marketing (virusni marketing), koji se odnose upravo na brzinu širenja informacija i na činjenicu da vas društvene mreže mogu jako brzo uzdići u nebesa, ali i spustiti na zemlju ukoliko u vašem poslovanju postoje nekakvi nedostaci.

Na društvenim su mrežama sve popularnije i kratke video reklame pa, imate li želju i dobru ideju za kratak i zanimljiv video o svom proizvodu, imajte na umu da isti može biti od velike koristi jer ljudi su često spremniji nešto pogledati i čuti, već pročitati. Sama tehnička strana ovakvog projekta ne mora biti zahtjevna jer većina novih mobitela i fotoaparata srednje cijene ima dobre ili odlične kamere, a izbor jednostavnih i besplatnih programa za uređivanje videa danas je stvarno velik, npr. možete koristiti Windows Movie Maker ili iMovie, Avidemux itd.

Društvene mreže nude povoljne reklame Foto: Pixabay

Društvene mreže nude povoljne reklame Foto: Pixabay

Kako se povoljno reklamirati – djelujte lokalno

Pričajte o svojem proizvodu, zamolite prijatelje i obitelj da dijele vaše internetske sadržaje, ali budite aktivni i offline, tj. uzmite u obzir zajednicu u kojoj živite i mogućnosti koje vam pruža. Izrada i dijeljenje letaka jedan je od načina na koji svoj proizvod možete približiti onima koji se nalaze oko vas. Izrada letaka nije danas pretjerano skupa, za 1000 komada potrebno je izdvojiti par stotina kuna, ovisno o vrsti letka koju izrađujete. Možete izraditi i posjetnice s osnovnim podacima koje je dobro uvijek imati pri ruci. Uzmite u obzir i izradu plakata koje, u dogovoru s trgovcima, možda možete izložiti u izloge obližnjih trgovina.

Dajte potencijalnim kupcima priliku da testiraju, isprobaju vaš proizvod – dijelite besplatne uzorke, organizirajte degustacije, prezentacije, nagradne igre na društvenim mrežama i sl.

Za koji god se oblik promocije svog proizvoda odlučili, vodite računa o osobinama svojih kupaca, njihovim potrebama i željama – samo tako vaša kreativnost može dovesti do konkretnih marketinških rezultata.

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search