In AirBnb, Blog

U svojim sam blog postovima već pisala o Airbnb servisu, a danas ću vam predstaviti još jedan u sličnoj kategoriji, a zove se Booking.com. O čemu se radi, pitate se. Dakle, ovo je još jedan servis koji vam može poslužiti da na njemu oglasite svoj smještaj kojeg želite iznajmiti turistima, a svima onima koji putuju pomaže da lakše pronađu smještaj po svojoj mjeri.

Booking.com nalazi se na adresi http://www.booking.com/ , dostupan je čak na 41 jeziku, a među njima je i naš lijepi hrvatski jezik. Vjerujem da će upravo ova činjenica što je servis na hrvatskom jeziku privući mnoge iznajmljivače i unajmljivače smještaja iz naše regije. Ondje, jednako kao na Airbnb servisu gosti ostavljaju kritike o smještajnim jedinicama. Na osnovi tih kritika stvara se opća ocjena koja može biti od 1, što označava loš, pa sve do 10, što označava odličan smještaj.  Osim što gost može na Booking.com stranici ostaviti opći dojam o smještajnoj jedinici iz koje se upravo vratio, također može ostaviti i pojedinačne ocjene za određene kategorije. Među kategorijama koje Booking.com gosti ocjenjuju su čistoća, udobnost, položaj, sadržaj, osoblje, vrijednost za novac i besplatan WiFi. Kada se ove pojedinačne ocjene zbroje, dobiva se opća ocjena koja potencijalnom gostu mnogo toga govori.

Booking.com od početaka do danas

Booking.com je nastao kao mali start-up servis još 1996. godine koji je trebao povezati iznajmljivače i unajmljivače smještaja. Sjedište mu je u Amsterdamu, u Nizozemskoj. Danas se radi o ozbiljnom biznisu koji je od 2006. godine u vlasništvu američke kompanije Priceline.

Prema njihovim podacima, Booking.com ima preko 700.000 smještajnih jedinica diljem svijeta s kojima imaju neku vrstu ugovora, a samo u jednom danu imaju oko 900.000 rezervacija soba! Impresivno, zar ne? U 2013. godini Booking.com je donosio čak više od dvije trećine dobiti svojoj majci tvrtci, Pricelineu.

Ono po čemu je sustav Booking.com poznat jest da ne naplaćuje nikakve naknade onima koji unajmljuju smještaj, ali je naplaćuje onima koji preko njihove platforme svoj smještaj pokušavaju iznajmiti. Također, ako ste negdje pronašli jeftiniji smještaj, sustav će vam nadomjestiti razliku!

Danas Booking.com ima i aplikacije za mobitele i slične uređaje pa je način pronalaska i oglašavanja smještaja na njegovom servisu znatno olakšan i pojednostavljen. Ove aplikacije donose velik dio dobiti u kompaniju.  Stoga i ne čudi da su mnogi počeli više putovati upravo zahvaljujući platformi Booking.com, a također su zahvaljujući njoj mnogi uspjeli zaraditi iznajmljivanjem svog smještaja.

Kako se koristiti sustavom Booking.com

Ako tražite smještaj:

  • Jednostavno kliknite na gore navedeni link.
  • S lijeve strane pokazat će vam se tražilica u koju možete upisati željeno odredište, datum dolaska i odlaska te koliko gosti dolazi.
  • Možete kliknuti i dolazite li radi zabave ili poslovno te ako ne znate točan datum, odaberite ‘datum boravka nepoznat’.
  • Nakon ovoga surfajte i pregledavajte smještajne jedinice u sustavu Booking.com . Svaka jedinica ima opis, fotografije, dosadašnje ocjene i dojmove.
  • Kada pronađete smještaj koji vam se sviđa, kliknite na ‘bukiraj’.
Booking 2

Booking.com je između ostalih i na hrvatskom jeziku, što će mnogima olakšati snalaženje Foto: Booking.com

Ako iznajmljujete smještaj:

  • Na navedenom linku povucite naslovnu stranicu do kraja.
  • Pri dnu stranice pronaći ćete ‘Registrirajte svoj objekt’. Kliknite na link.
  • Otvorit će vam se novi prozorčić na kojem se morate registrirati, tj. dati informaciju koliko objekata želite iznajmiti, koja je vrsta i ime smještajnog objekta, vaše ime i prezime te email.
  • Nakon registracije morat ćete dati dodatne informacije o svojoj smještajnoj jedinici, kao i dodati fotografije, opis i slično.

I to je to. Eto, dragi moji, Booking.com sustav nije težak za korištenje, prije svega jer je na hrvatskom jeziku, što znatno olakšava snalaženje. Kao i uvijek, ako ste oglasili svoj smještaj na tom servisu ili to planirate učiniti, ne zaboravite – čist objekt je najvažniji! Sretno!

 

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search