In Blog, Malo poduzetništvo

Pitate se zašto bi vam trebao poslovni plan? Poduzetništvo se obično pojačano razvija u razdobljima određenih gospodarskih i civilizacijskih promjena, kada se u novim okolnostima prepoznaju i nove mogućnosti, a kreativci s poduzetničkom crtom dolaze s različitim idejama i mogućim rješenjima. No za uspješan biznis sama ideja jednostavno nije dovoljna – ma koliko se dobrom ona „na prvu“ činila, potrebno ju je detaljno razraditi i prije svega prikupiti kvalitetne i relevantne informacije vezane uz sve ono što bi se moglo ticati našeg poslovanja. A onda napraviti plan – realan i sveobuhvatan, kako biste uvijek znali gdje ste i kamo želite stići.

Prave informacije u pravo vrijeme

Prava informacija u pravo vrijeme od neprocjenjive je važnosti za suvremeno poslovanje – danas, vjerojatno više nego ikada, vrijedi ona prema kojoj moć pripada onima koji imaju znanje, tj. informacije. Odlučimo li se za poduzetnički pothvat, trebali bismo prvo na što objektivniji način sagledati svoje prednosti, sposobnosti, mogućnosti i potencijale, ali i sve ono što bi moglo značiti određeni nedostatak i dovesti do rizika. Nadalje, trebamo prikupiti što više relevantnih informacija vezanih uz okolinu u kojoj ćemo djelovati, tj. definirati kakve pogodnosti i opasnosti možemo očekivati od strane čimbenika nad kojima nemamo kontrolu, a među koje možemo svrstati i konkurentska poduzeća. Na taj ćemo način biti spremniji suočiti se s eventualnim krizama i poslovnim opasnostima u budućnosti. Također, važno je prikupiti što više informacija o potrošačima, tj. odrediti ciljnu skupinu ljudi kojima su naš proizvod ili usluga namijenjeni, te doznati što više o njihovim potrebama, željama i navikama kako bismo im u skladu s tim bolje prilagodili i približili svoj proizvod, ali i osmislili svoje poslovanje tako da ono bude što isplativije.

Tek nakon što se dobro informiramo, naše poslovno planiranje može biti smisleno i funkcionalno. Važno je jasno postaviti poslovne ciljeve kako bismo u skladu s njima mogli strateški razvijati i ostala područja poslovanja – odabrati pravu vrstu poduzeća, odrediti ulogu koju bismo na tržištu htjeli zauzeti, odrediti marketinšku strategiju, tj. osmisliti načine na koje ćemo se oglašavati i dolaziti do onih koje bi naš proizvod ili usluga mogli zanimati, odrediti kanale distribucije, organizirati i rasporediti posao, te dobro isplanirati sva financijska ulaganja, izvore financijskih sredstava te postaviti očekivani poslovni rezultat.

Poslovni plan / Kućanski poslovi

Uspjeh nije slučajan – planirajte svoje poslovanje! Foto: Pixabay

Kako izraditi poslovni plan

U poduzetničkim se krugovima često naglašava važnost izrade poslovnog plana koji predstavlja pisani dokument, tj. projekt kojim se analiziraju svi bitni čimbenici poslovne politike, ali i smjernice razvoja, te pokazatelji uspješnosti poslovanja.

Ne postoji jedna ustaljena shema po kojoj se izrađuju poslovni planovi jer svaki je poduzetnički pothvat po nečemu specifičan. No ipak postoje određeni standardi kojih bi se bilo dobro pridržavati i elementi koje bi trebao sadržavati svaki dobar poslovni plan, a koji se odnose na temeljne podatke o poduzetniku, prikaz proizvoda i usluga, analizu tržišta i konkurencije, marketing, proizvodnju i distribuciju, te financije.

Što bolje isplaniramo i predvidimo buduće poslovne aktivnosti i događanja, to je veća mogućnost da budemo uspješni i izbjegnemo određene rizike. Poslovni planovi važni su nam ne samo za osobno snalaženje, već i za privlačenje poslovnih partnera, te kod prijava na natječaje kojima si možemo osigurati određena financijska sredstva. U tom slučaju, ukoliko se radi o samozapošljavanju i dobivanju sredstava male vrijednosti, poslovni plan možemo izraditi i sami prema određenom obrascu (primjer poslovnog plana), dok je kod prijava na veće natječaje koji osiguravaju veća financijska sredstva stvar potrebno prepustiti u ruke stručnjacima, što zahtjeva više vremena i novca, ali se dugoročno isplati.

Smatrate li sebe osobom razvijenog poduzetničkog duha koja osjeća puls tržišta i razumije potrebe potrošača – odlično, no ne zaboravite da se uspješni poduzetnički pothvat ne može temeljiti samo na intuiciji, već poslovne odluke treba temeljiti na relevantnim informacijama iz kojih proizlaze kvalitetni poslovni planovi – uspjeh nije slučajan!

O planiranju poslovanja i malom poduzetništvu općenito moći ćete pročitati više u mojoj knjizi!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search