In Blog, Malo poduzetništvo

 

Poduzetništvo se općenito u svijetu javlja intenzivnije u onim vremenima u kojima su ljudi izloženi različitim promjenama, neizvjesnostima i nesigurnostima, u vremenima određenih civilizacijskih promjena. Informacijska revolucija poduzetništvu je donijela novu pokretačku snagu čiji se učinci očituju prije svega u sve bržem tehnološkom razvoju i općenitom moderniziranju načina na koji živimo i radimo. Da bismo uspješno funkcionirali u poslovnom smislu, moramo pronaći način na koji ćemo se nositi s neprestanim tržišnim, ekonomskim i društvenim promjenama – inovativnost i kreativnost tako su osobine bez kojih je danas teško opstati.

Za uspjeh u poduzetništvu osobito su važne točne i pravovremene informacije. Njih možemo definirati kao nepotrošno dobro iz kojeg je moguće crpiti znanje i moć. Informacije su na neki način alat koji nema karakteristike dobroga ili lošega, već ovisi prvenstveno o našoj svijesti i savjesti. Onaj tko se zna koristiti informacijama na pravi način i tko raspolaže većim brojem relevantnih i pravovremenih informacija, ima moć i mogućnost donošenja kvalitetnih poslovnih odluka. Dakle, puno toga ovisi o našoj sposobnosti da prepoznamo i pretvorimo bitne informacije u znanje koje će nam potom poslužiti za bolje snalaženje u životu.

 

Poduzetništvo (engl. entrepreneurship) predstavlja temelj svakog gospodarstva i gospodarskog razvoja, a osim kao gospodarsku aktivnost možemo ga promatrati i kao sociokulturni fenomen. Stručna literatura najčešće poduzetništvo definira kao proces stvaranja vrijednosti u kojem dolazi do izražaja poduzetnikova inovacijska, organizacijska i upravljačka sposobnost, a uključuje procese poput stvaranja novih proizvoda i usluga, novih tehnologija, širenja na nova tržišta itd. 

Ranije sam već pisala o važnosti malog poduzetništva i svojim poduzetničkim iskustvima u Hrvatskoj.

 

Poduzetništvo | Kućanski poslovi

 

Poduzetništvo je danas prisutno u gotovo svim djelatnostima – u obrazovanju, industriji, medicini, arhitekturi, inženjeringu, socijalnom radu itd. Uz pozitivne pojmove koji se inače vežu uz poduzetništvo, a odnose se prvenstveno na inovativnost, rad, obrazovanje i odlučnost, ne treba zaboraviti ni to da poduzetnički pothvati uvijek podrazumijevaju i određene financijske, fizičke i socijalne rizike.

Bez obzira na rizike, ja sam se odlučila okušati u poduzetništvu, upravo u vrijeme velike osobne neizvjesnosti – i nisam požalila. Danas sam uspješna poslovna žena čiji su pravi umirovljenički dani još uvijek na čekanju, no bez obzira na to – sretna sam i zadovoljna. Uživam u tome da domove drugih činim ljepšim i ugodnijim mjestom za život. Dokazala sam i sebi i drugima da je i u ovim godinama moguće biti uspješan i uživati u životu.

Želja mi je dio te radosti podijeliti s vama, ohrabriti vas da i sami pokušate promijeniti svoj život na bolje. Želja mi je da na temelju osobnog iskustva i svega onoga što sam do sada imala priliku naučiti o malom poduzetništvu pomognem svima onima koji imaju želju napraviti poslovni zaokret i svoje poslovne ideje provesti u djelo.

Pripremila sam vam zato dvije knjige – jedna je kratak vodič kroz samozapošljavanje i bit će dostupna ovih dana, dok druga predstavlja opsežan izvor informacija i sadrži sve ono što trebate znati ukoliko odlučite zaploviti poduzetničkim vodama, a bit će dostupna ove jeseni. Riječ je o vrlo korisnim i važnim informacijama koje sam prikupila kroz osobno iskustvo, ali i kroz dug period istraživanja i čitanja stručne literature vezane uz poduzetništvo, marketing i prodaju. Također, u toj sam knjizi s vama odlučila podijeliti ne samo svoja poslovna, već i privatna iskustva kako bih vam pokazala da čak i onda kad mislite da ste na dnu, za vas ima nade – promjena je moguća, uspjeh je moguć, važno je ne odustati.

Kako biste među prvima dobili BESPLATNI kratki vodič kroz samozapošljavanje, ali i obavijest o izlasku moje druge knjige, prijavite se putem kontakt forme ispod ovoga teksta.

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search