In AirBnb, Blog

U doba informatizacije i tehnološkog napretka, trudimo se olakšati si život na što više načina i to je sasvim u redu. Tako već odavno kupujemo putem interneta, otključavamo aute pritiskom gumbića ili još jednostavnije – otiskom prsta, a život nam je postao gotovo nezamisliv bez pametnih telefona s kojima smo u tren oka povezani s čitavim svijetom.

Odnedavno, još jedna novost na tržištu kojom bi si trebali znatno olakšati život su i pametne brave.
Pametne brave kontrolirate svojim pametnim telefonima, a glavna ideja je izbjegavanje nošenja ključeva koje često zaboravljamo te potpuna personalizacija i kontrola. Pametna brava povezuje se na vaš pametni telefon pomoću Wi-Fi-ja ili Bluetooth uređaja, te vas ‘prepoznaje’ čim se približite, otključavajući vam vrata. Također, u mogućnosti ste napraviti i elektroničke ključeve za ostale članove vaše obitelji, goste i prijatelje i podijeliti ih putem pametnih telefona  pa čak i odrediti u koje vrijeme će ključevi biti funkcionalni.
Neke pametne brave moguće je čak povezati i na druge, veće automatizacijske kućne sustave te će one recimo vašem automatskom termostatu ‘reći’ kada niste kod kuće kako bi se pokrenula štednja energije dok vas nema.
Također, postoje dvije glavne vrste pametnih brava, one koje se povezuju putem vašeg Wi-Fi-ja i one koje se povezuju isključivo putem Bluetootha. Wi-Fi brave nude više funkcija (na primjer, možete vidjeti jesu li vaša vrata zaključana u realnom vremenu), no definitivno su manje sigurne obzirom da su uvijek spojene na internet.
Budući da sam i sama AirBnb domaćin, pametna brava učinila mi se kao odlično inovativno rješenje koje bih mogla ponuditi svojim gostima i tako nam svima olakšati, te sam se bacila na istraživanje tržišta.
U nastavku vam donosim nekoliko njih koje su mi zapele za oko. Iako još nisu dostupne na našem tržištu, niti je zanimanje za njima veliko, čvrsto vjerujem da će se stanje ubrzo promijeniti.

August pametne brave

Trenutno najpopularnije pametne brave, prepoznaju ukoliko ste unutar kuće i u tom slučaju ne otključavaju vrata. Povezuju se isključivo Bluetoothom, no postoji i opcija nadogradnje na Wi-Fi (koja naravno košta dodatno). Pokreću ju 4 AA baterije, a kada su one pri kraju, pametna brava o tome šalje upozorenje na vaš pametni telefon.
August pametne brave možete naći u nekoliko boja, a dostupne su putem stranice Amazon.com te im je cijena između 150 i 230 dolara.

Kwikset Kevo & Kevo Plus pametne brave

Prilično diskretne brave, ne izgledaju gotovo nimalo drugačije od standardnih zasuna, osim po plavom svjetlećem prstenu oko same brave. Bravu je dovoljno dotaknuti za otključavanje, naravno, dokle god uza sebe imate vaš pametni telefon. Ove pametne brave dolaze u kompletu s dva fizička ključa, dva elektronička ključa (eKeys) i neograničenim dvadesetčetverosatnim ključevima za goste. Dodatne elektroničke ključeve moguće je kupiti po cijeni  1.99 dolara putem Kevo aplikacije na pametnom telefonu.
Kevo plus odnosi se na nadogradnju na Wi-Fi, budući da se ovdje radi o pametnim bravama koje primarno funkcioniraju putem Bluetootha.
Dostupne su u nekoliko boja, te ih također možete naći na Amazon.com po cijeni između 170 i 230 dolara.

Lockitron Bolt pametne brave

Po cijeni od samo 99 dolara spadaju u jeftiniju varijantu pametnih brava. Radi putem Bluetootha, i ne nudi neke posebne dodatne opcije poput povezivanja na veće kućne automatizacijske sustave.
Ovo je vrlo dobra opcija za iznajmljivače budući da se fizičke postavke brave mogu upariti s bilo kojim ključem. Lockitron nudi i nadogradnju na Wi-Fi, omogućujući uređaju da šalje obavijesti o otključavanju u realnom vremenu na vaš pametni telefon.
Brave možete vidjeti na stranici lockitron.com.

Pametne brave spojene su s pametnim telefonima Foto: Photopin

Pametne brave spojene su s pametnim telefonima Foto: Photopin

Goji Smart Lock pametne brave

Jedna od najpametnijih brava na tržištu, radi i putem Bluetootha i Wi-Fija, sa svojim posebnim zaslonom na kojem se ispisuje poruka dobrodošlice. Ukoliko se nekako uspijete i zaključati bez vašeg pametnog telefona, nema straha – Goji je povezan sa službom za korisnike gdje možete zatražiti otključavanje. Dolazi u kompletu s četiri elektronička i dva mehanička, pričuvna ključa.
Što točno nude Goji pametne brave pogledajte na gojiaccess.com.

Haven pametne brave

Za razliku od ranije spomenutih, Haven pametne brave instaliraju se na donjem dijelu vaših vrata, njihovoj najjačoj točki. On usto djeluje i kao mehanička zapreka, a kontroliraju se putem Bluetootha ili Wi-Fija. Tu je i fizička platforma kojom možete otključati bravu u slučaju nužde.
Haven pametne brave možete pronaći na stranici havenlock.com.

Nuki pametne brave

Oglašavaju ih i kao prve pametne brave za Europljane, ništa bitno se ne razlikuju od već ranije spomenutih brava, a odlikuje ih jednostavna ugradnja. Vrata otključava povezivanjem na vaš pametni telefon putem Nuki aplikacije.
Cijena brave je oko 200 eura – nuki.io.


Eto dragi moji, nadam se da sam vam barem malo približila ovu novotariju na svjetskom tržištu koja doduše još nije uzela zamaha kod nas, ali obzirom da je u rekordno kratkom roku poharala Ameriku, vjerujem da će kroz neko vrijeme pametne brave biti svakodnevica u Hrvatskoj, pogotovo u hotelima i smještajima za najam. Osobno, smatram pametne brave apsolutnim ‘must-have’ gadgetom za privatne iznajmljivače, danas kada doista detalji odlučuju o vašoj kvaliteti poslovanja.

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search