Napravite svoj prirodni sapun

Blog, Kućanski poslovi
domaći sapun
napravite svoj domaći sapun

Već smo pisali o benefitima prirodnih i domaće pripravljenih sredstava za čišćenje, a danas ćemo posati o tome kako napraviti svoj domaći sapun. Zašto koristiti prirodni sapun? Izuzev benefita koji se odnose na domaće i birane sastojke od kojih izrađujete sapun, radi se o postupku pripreme i svim hranjivim sastojcima koje odlučite staviti u svoj sapun na prirodnoj bazi-zdravo je z akoži i nikako ne šteti zdravlju i ne sadrži nikakve umjetne ili opasne supstance.

Vrijeme potrebno za proizvesti sapun iznosi oko cca 4 sata, u današnjem članku ćemo objasniti princip izrade sapuna hladnim postupkom. Prije no što krenete u proizvodnju, pročitajte o omjerima sastojaka i na koji ih način točno vezati kako biste postigli potrebnu saponifikaciju sastojaka nužnu za nastanak sapuna. Možete si pomoći sapunskim kalkulatorom u tome. Kada odlučite koje sastojke želite staviti u svoj sapun uz osnovne sastojke poput destilirane vode  i  kaustične sode ( natrijev hidroksid) spremni ste za rad.

Princip rada se temelji na sljedećem postupku:

  1. Izvažite destiliranu vodu koja se mjeri u gramima( za početak možete koristiti bilo koji recept s interneta dok se ne uhodate s omjerima da osmislite neki svoj 😊 )
  2. Oprezno izvažite NaOh.
  3. Dodajte NaOh u destiliranu vodu neprestano mješajući kako ne bi došlo do grudanja. Prilikom ovog koraka budite oprezni jer dolazi do ispuštanja opasnih para pa preporučamo maskicu i rukavice.
  4. Odaberite eterična ulja ili sušene biljke koje želite staviti u svoj sapun dok vam mješavina malo stoji.
  5. Prije no što ulja pomiješate u mješavinu, lagano ih zgrijte u mikrovalnoj pećnici.
  6. Pazite da vam je temperatura otopine NaOh i ulja na istoj temperaturi, najbolje je između 30 i 50 °C, kada postignete ujednačene temperature, ulijte otopinu NaOh u ulja.
  7. Idući korak je miksanje smjese kako bi se stvorio sapun , najbolje je koristiti ručni mikser.
  8. Kada ste postigli konzistentnu smjesu, izlijte u unaprijed pripremljen kalup(oblik i veličina po želji) i pustite da odstoji dan dva.
  9. Nakon što je sapun „odležao“ dan, dva, izvadite ga iz kalupa i režite kako želite.

 

Što mislite o ovom postupku pripreme sapuna? Imate li već svoju recepturu?

Pišite nam.