Kako okruženje oblikuje naše raspoloženje

Blog, Lifestyle

Ne postoji jedan recept sreće primjenjiv na sve i svakoga, no činjenica je da neke stvari i pojave imaju podjednak utjecaj na sve ljude. Za sreću je najvažniji unutarnji mir i okruženost ljudima koji nas vole i koje volimo. Međutim, ne treba zanemariti ni izgled okruženja u kojem provodimo najviše vremena. Nije bitno je li to okruženje bogato uređeno ili ne, imate li skupocjene zavjese, sagove ili nešto jednostavno, s ljubavlju izrađeno. Važno je samo to da vam taj prostor pričinja ugodu i da je u skladu sa svijetlom stranom vaše unutrašnjosti.

Iako toga često nismo ni svjesni, naše okruženje snažno utječe na naše raspoloženje.

Osjećate li nezadovoljstvo, a da ni samo ne možete otkriti uzrok istome, obratite malo pažnju na to kakve vas boje i predmeti okružuju, je li neprestano nered oko vas, kako je raspoređen namještaj po kući i sl.

Prostor u kojem najviše boravimo, a to je najčešće naš dom, bi trebao na nas imati svojevrstan terapeutski učinak. Dom bi trebao biti mjesto mira i ugode na kojem ćemo se moći oporaviti od stresnih događaja koje smo tijekom dana doživjeli na drugim mjestima.

Kako okruženje oblikuje naše raspoloženje / Kućanski poslovi

Kad govorimo o uređenju interijera, onda posebnu pažnju treba obratiti na boje, koje kod ljudi mogu pobuditi različite vrste emocija. Crvena je tako boja vatre i krvi, boja života, no ako ju pretjerano koristite u prenapadnim nijansama, može na vas i negativno djelovati (podiže krvni tlak). Narančasta je boja stimulacije, sadrži snagu crvene i optimizam žute, predstavlja energičnost i entuzijastičnost. Žuta je boja sreće, smijeha i optimizma, razbudit će vas i napuniti idejama vaš um, dat će vam energiju. Zelena boja predstavlja balans i harmoniju, odmara oči i smanjuje stres. Plava boja umiruje um, duh i tijelo, dok se ljubičasta uglavnom povezuje sa sofisticiranošću i mudrošću, svijetlije nijanse ljubičaste predstavljaju transformaciju i spiritualnost. Rozna boja budi mladenačku energiju. Bijela boja je boja čišćenje tijela i uma, daje ravnotežu i mir.

Nadalje, pobrinite se za nered koji se oko vas nalazi, a koji je često rezultat i onih unutarnjih nereda. Zajedno s čišćenjem svog uma i duha čistite i svoje okruženje kako bi ono dodatno potaknulo vašu unutarnju preobrazbu. U urednom, ugodno uređenom prostoru osjećat ćete se ljepše, motiviranije i bit ćete spremniji raditi na sebi.

Imate li oko sebe stare nepotrebne stvari koje vam ostavljaju loš osjećaj, podsjećaju vas na nešto što više niste ili vam jednostavno samo smetaju i prave nered – riješite ih se. Sjećate se mog teksta o KonMari metodi? Važno je okružiti se onim što nam pričinja radost ili nam koristi.

Trebate li pomoć s peglanjem ili čišćenjem, slobodno me kontaktirajte. Rado ću vam pomoći u tome da svoj dom učinite ugodnijim mjestom za život!