In Blog, Malo poduzetništvo

Sve je počelo traženjem načina za plasiranje zdravog pudinga na tržište i spoznajom da dobar dio malih proizvođača hrane u Hrvatskoj dijeli problem nedostatka adekvatnog, a povoljnog prostora u kojem bi se odvijala priprema njihovih proizvoda. U želji da pomogne svima koji bi trebali takav prostor, 26-godišnja Šibenčanka Josipa Bračanov došla je na ideju pokretanja prve hrvatske coworking (suradne) kuhinje Cook Hub. Znala je da će biti teško krenuti „neutabanom stazom“, no to ju nipošto nije spriječilo da u svoju ideju uloži puno truda, vremena i ljubavi – jer na kraju se uvijek isplati raditi ono što čovjek zaista voli.

Više o razvoju njezine poslovne ideje uskoro ćemo imati priliku čuti i u TEDx govoru, a do tada upoznajte Josipu kroz intervju koji smo pripremili – čekaju vas korisni poduzetnički recepti!

Josipa Bračanov / Cook Hub

Josipa Bračanov pokrenula je prvu hrvatsku coworking kuhinju. Foto: https://www.facebook.com/cookhubhr/

Za početak, recite nam ponešto o sebi i o tome kako ste došli do ideje pokretanja prve coworking kuhinje u Hrvatskoj?

Šibenčanka sam, imam 26 godina i magistrica sam ekonomije. Razvijala sam se u skroz drugom smjeru od ovog što sad radim, ali duboko u sebi sam znala da ću se kad-tad baviti hranom na neki način. U proljeće ove godine počela sam istraživati kako na tržište plasirati zdravi puding kojeg sam napravila iz hobija. Za to je prije svega potrebno imati kuhinju koja zadovoljava tehničke uvjete. Pričala sam s malim proizvođačima i uvidjela da svi dijele isti problem – nedostatak adekvatnog, a povoljnog prostora u kojem mogu proizvoditi svoje proizvode. Došla sam na ideju da im pružim takav prostor na način da ga dijele po potrebi. I tako je nastala prva hrvatska coworking (suradna) kuhinja u Hrvatskoj koja omogućava malim proizvođačima da, po propisima, proizvode svoje proizvode i dalje ih prodaju. Uskoro ćete moći i poslušati i TEDx govor u kojem sam, na nešto osobniji način, pojasnila razvitak te ideje.

U kojem ste trenutku odlučili napustiti posao i u potpunosti se posvetiti realizaciji svoje poslovne ideje?

U lipnju sam odlučila dati otkaz jer fizički nisam mogla biti na 2 mjesta istovremeno, a ulaganje u kuhinju je zahtijevalo punu posvećenost. Također, neiskreno mi je bilo raditi negdje drugdje, a razmišljati samo o razvitku ideje.

Josipa Bračanov / Cook Hub

Dobra poslovna ideja nije dovoljna – važno ju je znati realizirati na pravi način.

Vaša coworking kuhinja prva je tog tipa na ovim prostorima, iako vani već postoje slični koncepti. Koliko je inače bitna sama poslovna ideja i njezina originalnost, a koliko sve ostalo?

Kad dobijete neku ideju, naravno prvo ‘guglate’ postoji li to već. Vidjela sam da sličan koncept ‘sharing’ kuhinje postoji u gradovima poput San Francisca, Montreala, Londona… Iako mi je bilo drago što će moja kuhinja biti prva takve vrste u Hrvatskoj, toliko sam znala da će biti teško kročiti neutabanom stazom. Odlično ako je ideja originalna, ali svi imamo neke ideje, važnija je realizacija i pružiti rješenje na neki problem.

Na koji način funkcionira Vaša kuhinja i tko su najčešće njezini korisnici?

Korisnici odabere jedan od 3 paketa koje detaljnije mogu vidjeti na www.cookhub.hr. Paket koji odaberu mogu potrošiti unutar 30 dana. Svaki korisnik mora imati položen tečaj higijenskog minimuma i sanitarnu iskaznicu, a ako to nema – uputim ga na potrebne radnje. Također, zbog zakona je potrebno da osoba koja proizvodi hranu za daljnju prodaju bude pravna osoba (d.o.o., j.d.o.o., obrt, udruga, zadruga). Ali ako nije, slobodno se može javiti za preporuku jer postoje opcije. Najčešće se javljaju žene koje žele proizvoditi slastice.

Josipa Bračanov / Cook Hub

Cook Hub može biti i vaša profesionalna kuhinja! Foto: http://cookhub.hr/

Koje su po Vama osobine uspješnog poduzetnika?

Teško mi je to reći jer sam tek početnik, ali gledajući uspješne, iskusne kolege, smatram da je vrlo bitno okružiti se ljudima koji vas podržavaju i ne odustati čim se pojavi prepreka. Treba biti spreman na to da morate (bar u početku) raditi sve, biti prilagodljiv promjenama i ostati stabilan i pribran kad je teško razdoblje i ne vinuti se previsoko kad je dobro razdoblje.

Što biste istaknuli kao najvažnije od trenutka kada se javi sama poslovna ideja do njezine realizacije?

Zadržati isti entuzijazam cijelo vrijeme.

Vaš moto pri rješavanju poteškoća s kojima se susrećete u poslovanju?

Pretvori poteškoću u priliku!

Kako komentirate poduzetničku klimu u Hrvatskoj?

Smatram da se skratilo vrijeme probitka na tržište zbog bržeg dolaženja do informacija i raznih poticaja što od strane EU što od investitora, ali još je dug put do liberalizacije, zakonskog pojednostavljivanja i nižih nameta koje trenutno vidim kao glavne prepreke poduzetnicima, pogotovo malim ugostiteljima i malim proizvođačima.

Vaši poslovni planovi za budućnost?

U Cook hub kuhinji, nedavno sam s kolegom počela proizvoditi i džem od luka koji će uskoro moći naći i na policama određenih trgovina. Osim toga, pripremam još 2 projekta koja me jako vesele.

Pokoji savjet za mlade poduzetnike? 🙂

Pojavite se, probajte, krenite, budite znatiželjni, tražite rješenja na probleme, ne skrivajte ideje, nego ih širite jer konkurencija ne postoji ako radite nešto iz ljubavi, širite krug poznanstava i stvarajte prijatelje, ne klijente.

Više informacija možete potražiti i na:

Na kraju bi se htjeli zahvaliti Josipi na vremenu i susretljivosti te joj poželjeti puno uspjeha i u budućnosti!!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search