In Blog, Malo poduzetništvo

S radošću smo vam pripremili još jedan poduzetnički intervju! Zadovoljstvo nam je predstaviti vam ovom prilikom poduzetnicu Isidoru Vujošević, vlasnicu prvog lektorskog obrta u Hrvatskoj Verbarium. Isidorin je odabir prvenstveno lektoriranje, iako se bavi i pisanjem, internetskom promocijom i podučavanjem, a na poduzetništvo se odlučila jer joj omogućuje samostalnost, slobodu i jer odgovara njezinom stilu života. U nastavku nam je otkrila detalje svoje poduzetničke priče!

1. Draga Isidora, dobrodošla! Nedavno je održan 9. Business Cafe Sjeverna Hrvatska na kojem ste imali priliku sudjelovati kao uspješna mlada poduzetnica i vlasnica jedinog lektorskog obrta u Hrvatskoj VERBARIUM. Recite nam – zašto lektoriranje i zašto poduzetništvo?

S nepunih 5 godina naučila sam čitati i pisati kako bih mogla pratiti animirane filmove s titlovima. Zatim sam „gutala“ slikovnice, potom dječje knjige, a u gimnaziji klasike. Čitala sam s užitkom i još je moj nastavnik hrvatskog jezika primijetio da sam talentirana za jezik, tako da sam prirodno odabrala zanimanje profesorice hrvatskoga jezika. No, rad u prosvjeti me nije privlačio i spontano sam svoje zvanje pronašla u lektorskome poslu. Poduzetništvo mi omogućuje samostalnost, slobodu i odgovara mojem stilu života.

2. Koje sve usluge podrazumijeva Verbarium?

Uz lekturu, Verbarium nudi usluge pisanja tekstova – prvenstveno za web-stranice, blogove i društvene mreže, zatim internetsku promociju, savjetovanje i podučavanje. Također pružam usluge korisničke podrške i poslovne korespondencije u ime drugih tvrtki.

3. Kako izgleda Vaš uobičajeni radni dan?

Uglavnom počnem s poslom oko 9 odnosno 10 sati, prvo odgovorim na mailove, a potom krećem lektorirati. U pauzama od posla obavljam kućanske poslove. Ponekad moj radni dan završi u 16, ponekad u 22 h. Velik dio vremena potrošim na odgovaranje na poruke, pozive, birokraciju (vođenje knjiga, izdavanje računa i potvrda).

4. Na koji se način najčešće promovirate i kako pronalazite nove klijente?

Promoviram se na internetu – svojom web-stranicom, kao i na društvenim mrežama. Klijenti obično pronađu mene. No, ne zanemarujem ni offline oglašavanje, stoga se odazivam na manifestacije poput Business Caféa ili na intervjue za tiskane medije.

 

isidora vujošević, lektoriranje

 

5. Na svojoj web stranici vodite zanimljiv osobni blog, ali i jezični savjetnik – na koji način ovakva vrsta sadržaja može pridonijeti poslovanju?

Osobni blog je nešto što pišem radi sebe, kao odušak, a jezični savjeti služe širem građanstvu – jezični savjetnik je vrlo posjećen, izaziva reakcije, komentare i interakciju s čitateljima te im služi. Zahvaljujući njemu, često mi se na društvenim mrežama javljaju da im riješim jezične nedoumice. Svakome bih preporučila blog, to je odlična stvar!

6. Žene i poduzetništvo – zbog čega se, prema vašem mišljenju, žene u Hrvatskoj i dalje u puno manjoj mjeri od muškaraca odlučuju na poduzetništvo?

Iskreno, sredina u kojoj živim (Varaždinska županija) i ljudi među kojima se krećem pokazuju da se mnogo žena odlučuje na poduzetništvo. Ovdje je takva klima, a generalno govoreći, oba spola „plaše se“ poduzetništva, jer lakše je raditi za nekoga i primati plaću, dok poslodavac mora misliti na sve ostalo. Mislim da bi se u Hrvatskoj poduzetništvo trebalo poticati još u vrtiću. Bez šale.

7. S kakvim se poduzetničkim izazovima vi najčešće susrećete?

Organizacija vremena zna biti problem. Isprepliću se privatno i poslovno vrijeme, pa to smatram najvećim izazovom. Velika je konkurencija u mojem poslu, no smatram je nečim pozitivnim – to je također izazov, no važno je kako se poduzetnik postavi prema konkurenciji.

8. Gdje se u poslovnom smislu vidite za pet godina? Imate li kakve nove projekte u planu?

Hm, ne razmišljam tako daleko. Moji su planovi vezani za naredni dan i to je najdalje o čemu razmišljam, haha. Makar, imam neke ideje vezane za poslovanje koje bih rado ostvarila u bližoj budućnosti, neki novi, kreativniji vid promocije dobre riječi.

Hvala Isidori na vremenu i dijeljenju poduzetničkih iskustava! Želimo joj puno uspjeha i u budućem poslovanju! 🙂

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search